YALÇIN ÖZALP BİR DEĞERDİR.
78 Kuşağının Maraş cephesinde bir neslin fikir ve düşünce önderlerinden Tarihçi Yazar Doç Dr. Yalçın ÖZALP Hoca ebediyete intikal etti .Yaklaşık 50 yıllık süreç içinde on binlerce öğrencinin dimağına tarih şuuru yerleştirdi. 1970 yılında Kahramanmaraş lisesinde başlayan öğretmenlik serüveni 2005 yılına kadar sürdü. Bu süreç içinde lise çağında ve üniversite de okuyan öğrencilerin milli tarih kaynağı oldu.
Kendisini 1970 yıllardan beri tanır ve konuşurum. En son huzur evi hayatı içinde ziyaret ederek mahsun ve yorgun haline şahit oldum. Buruk bir sohbet ettik. Sitemli ve anlamlı bakışları halen gözümün önünden gitmiyor.
Yalçın ÖZALP Hoca bana göre en önemli yaptığı iş 1970 li yıllarda kimsenin aklına gelmeyen bir çalışma yapmasıdır. O güne kadar belki Kahramanmaraş liselerinde bazı Tarih hocaları gelmiş olmasına rağmen kimse onun gerçekleştirdiği çalışmayı yapmadı.
Maraş kurtuluş savaşının üzerinden yaklaşık 50 yıl geçmişti. Kurtuluş harbine katılan bazı gazilerimiz henüz yaşamakta idi. Bu elli yıl içinde kimse onlarla konuşup Kurtuluş savaşının hatıralarını yazmadılar. Yalçın hoca lise öğrencilerine bir ödev verdi. Her öğrenci çevresinde,akrabalarında ,komşularında kurtuluş savaşına katılmış,yada vefat edenlerin hatıralarını dinleyen insanlardan bilgilerin toplanmasını istemişti.
Aradan elli yıl geçmiş olmasına rağmen yüzlerce hatıra notları geldi. Bazı yaşayan gazileri bizzat kendisi giderek mülakatlar yaptı. Kapsamlı bir eser ortaya çıktı. " Gazilerin Dilinden" Maraş kurtuluş notlarını yayınladı. Bu önemli çalışma Maraş'ın yok olmak üzere olan Kurtuluş hatıralarını kitabelere aktardı.
Bunun dışında Maraş'ta Ermenilerin Kurtuluş harbinden önce Maraş'ta yaptıkları katliamları,Maraş'ta Fransız -Ermeni işbirliğini belgeleri ile ortaya çıkarttı. "Ermeni Patırtısı" adı ile bir kitap yayınladı.Bunun dışında Maraş kurtuluş Harbini yazdı. Yüzlerce makale yayınladı
Yürekli,cesur araştırmalarını kitaplaştırarak geleceğe ışık oldu. O yaşayan bir tarihti. Bir neslin milli tarih şuurunu geliştirdi. O kurtuluş tarihimizin hafızası idi. Bilge bir insandı. Yakın tarihimize ışık oldu.
O kurtuluş savaşında Maraş müdafaasında Fransızlara karşı çarpışan Maraşlı çeteler için " Onlar 22 gün savaştı,ben ömrümün her günü o savaşı yaşadım" diyordu.
Yalçın ÖZALP gerek Maraş'ta Ermeni katliamları,gerekse de Kahramanmaraş kurtuluşu için söylenecek ve yazılacak her şeyi yazdı. Ondan sonra bende dahil yazanlar ondan faydalandık.
Kimseye eyvallah etmedi. Söylediklerini belgeler ile söyledi. Yazdıklarını belgelendirdi. Belki de sırf bu yüzden Üniversite hocalığından zoraki uzaklaştırıldı. Yard. Doç. unvanını aldı ama,o bugün bile bir çok prof. ilminden fazla bilgisi vardı. Vermediler o unvanı. Ama hiç de o unvanın peşine düşmedi. Üniversiteden emekli oldu.
Sağlığında hak ettiği değeri gösterildi denemez. Bazı yöneticiler onun eserlerini adeta görmezlikten geldi. Ama onun eserlerinden faydalanan yazarların kitaplarına itibar ettiler. O , yinede tarihe imzasını atarak ahrete göçtü.
Yalçın ÖZALP ÜLKEMİZ VE ŞEHRİMİZ İÇİN BİR DEĞERDİR ŞÜPHESİZ. Hataları ile sevapları ile şehrimizin bir değeri.
Ben,bu değerli tarihçi yazarımızın ,bir okula isminin verilmesinin bir vefa borcu olduğunu düşünmekteyim. Belediyelerimizden bu centilmenliği bekliyoruz. Edebiyatın ve şiirin başkenti iddiasında bulunan bizlerin bu kıymetli yazarımızın da ismini yaşatmanın bir borç olduğu kanaatindeyim.
Kendisine Allahtan rahmet diliyorum. Aile efradının ,öğrencilerinin ve sevenlerinin başı sağ olsun.