Maraşta Haber
Maraşta Haber

 SEL FELAKETİ 

Karadeniz’i vuran sel felaketini anlatmaya başlayan herkes, iklim değişikliği, yağmur ve selleri günah keçisi olarak göstermektedir.  Sellerin afete dönüşmesindeki manevi sebepleri kimse hesaba katmamaktadır.        İnsanla tabiat arasındaki dengenin bozulduğunu biliyoruz Ama bu dengesizliğin, Allah’a itaatsizlikten kaynaklandığını hesaba katmıyoruz. Doğallığını yok ettiğimiz dünyada, hayatımızı da kaybetme iklimine doğru hızla koşuyoruz.  Ayet-i kerimede:   “Başınıza gelen herhangi bir musibet, […]

 SEL FELAKETİ 

19 Ağustos 2021 - 15:07A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Karadeniz’i vuran sel felaketini anlatmaya başlayan herkes, iklim değişikliği, yağmur ve selleri günah keçisi olarak göstermektedir.  Sellerin afete dönüşmesindeki manevi sebepleri kimse hesaba katmamaktadır. 

      İnsanla tabiat arasındaki dengenin bozulduğunu biliyoruz Ama bu dengesizliğin, Allah’a itaatsizlikten kaynaklandığını hesaba katmıyoruz. Doğallığını yok ettiğimiz dünyada, hayatımızı da kaybetme iklimine doğru hızla koşuyoruz. 

Ayet-i kerimede:  

“Başınıza gelen herhangi bir musibet, kendi ellerinizle işledikleriniz yüzündendir. (Bununla beraber) Allah çoğunu affeder. Buyrulmaktadır (Şura Suresi 42/30) 

Kâinatta ilahi bir denge mevcuttur. Yaratılan her şeyde, ince bir ölçü ve ahenk vardır. Hiç bir şey ölçüsüz ve boş yere yaratılmamıştır. İnsanoğlu, israf, bencillik ve sınırsız istekleri yüzünden, doğal dengeyi bozmakta ve içinden çıkılmaz hale getirmektedir. Halbuki insanoğlu yeryüzünü tahrip etmek için değil, ekolojik dengeyi bozmadan imar etmek için gönderilmiştir.Buna gerek yok dediğimiz birçok şeyin,  ne kadar mühim ve gerekli olduğunu, belaya uğradıktan sonra anlıyoruz.  

İnsan başına gelen her kötülüğün, insanın kendi elleriyle hazırladığı bir sebebi vardır. Ancak Yüce Allah(c.c.) kulunun zayıf bir yaratık olduğunu bildiği için,  cezada acele etmez. Hoşgörü ve rahmetinin gereği olarak, suçların birçoğunu tövbe edilmesi için erteler veya bağışlar. Musibetlerin bazıları da, insanların ıslah olmaları için, ilâhî bir îkâz olarak gelir. O zaman, suçsuz olanlar da suçlular gibi ıstırap çekerler. Bu durumu belirten ayette: 

 “ Bir de öyle bir fitneden sakının ki o, içinizden sadece zulmedenlere erişmekle kalmaz (umuma sirayet ve hepsini perişan eder). Biliniz ki, Allah’ın azabı şiddetlidir. Buyrulmaktadır.” (Enfal Suresi 8/25) 

   Ayetler günahkâr müminlere hitap etmektedir. Çirkin işlere mani olunmadığı takdirde,  Musibetler toplumun tamamına gelir. Yani günahkâr olmayan müminlerde belaya yakalanır. Ancak onların sabretmeleri karşılığında, manevi hayattaki dereceleri yükseltilir. Bu durumu belirten hadis-i şerifte: 

“Yorgunluk, sürekli hastalık, tasa, keder, sıkıntı ve gamdan, ayağına batan dikene varıncaya kadar, Müslüman’ın başına gelen her şeyi, Allah, onun hatalarını bağışlamaya vesîle kılar.” Buyrulmuştur. (Buhari, Merdâ, Müslim, Birr, 49) 

Göklerin ve yeryüzünün kesintisiz işleyen düzeni Allah’ın koymuş olduğu kanunlar sistemi ile çalışır. İnsanoğlu, bu düzeni değiştiremediği gibi, işlemesini de engelleyemez.  Onun için, bu sistemleri kabul etmekten başka bir çaresi yoktur. Yani hayatın sırrı Allah’a aittir. Ondan başka hiç kimse bu sırrı kavrayamaz. Mesela:

            Allah(c.c.) bir el üzerinde beş tane parmak yaratmıştır. Bu parmakların dördünü keserde, bir ele bir parmak yeter derseniz, bir gün beş parmağın görevini tek parmak yapamadığı için, kazaya veya belaya uğrarsınız. Gelelim sel felaketine:

            Yüce Allah, dağlardan gelecek seller için dört yüz metrelik bir dere yatağı yarattığı halde, insanlar o dereye evler, apartmanlar yapmak suretiyle, (söylenenler doğru ise), dere yatağını on beş metreye düşürmüşlerdir. Böylece dere yatağı, dört parmağı kesilmiş el durumuna dönmüştür ki, bu da belaya davetiye çıkarmaktan başka bir şey değildir.  

Yolu daraltılan seller, dar mekâna sığmadığı için, şişti, yükseldi, ondan sonrada önüne gelen her şeyi yıktı ve yok etti.  Bela zedeler belki bana kızacaklar ama gerçek budur.  

            Dere yatağına apartman yapan ve yaptıranlar, tövbe etmeli ve Allah’tan af dilemelidir.  Onlar, ölen, kaybolan ve telef olan canların hesabını Allah’a nasıl verecekler. Ayet-i kerimede: 

Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın.  Buyrulmaktadır.(Bakara Suresi 2/195 ) 

Yani işleri ehil insanlar, eksiksiz olarak yapmalı, sonra da Allah’a tevekkül etmelidirler. 

            Dünyayı yağmura sele bağlayabilirsiniz. Ama bunun birde ahiret hesabı vardır.  

Selde boğulan kardeşlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine de  baş sağlığı diliyorum. Allah mekânlarını cennet eylesin.  

Belaya uğrayan kardeşlerimizin yaraları sarılmalı,  buna benzer başka dere yataklarında meskûn mahal varsa, felâket gelmeden onlarında yerleri değiştirilmelidir. Allah sonumuzu hayreylesin. 17.08.2021 

                                                     Ali KARA 

                                                    Emekli Müftü 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir kimse bende saklıdır gizin Unutmak istesem de geçmiyor kalpte sızım Gececek b...

319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Dünya Milletleri birlik oldular Gelip güzel yurda birden doldular Bizi buralarda yalnız buldular Nice can serildi Çanakkale’de ...

318. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 318. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 İslâmın beş şartı, Rabbim sorucu Bıkıp usanmadan tutsak orucu İnsanoğlu amelini serici Dünya alemini sarsın Ramazan. YUSUF LELİK / AD...

317. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 317. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Bin yetmiş bir tarih cuma gününde Ordusunu toplar kendi önünde Malazgirt ovası şanlı gününde Yohlanır satın da atam Alpaslan… D...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ