Maraşta Haber
Maraşta Haber

MEVLİD KANDİLİ

Önümüzdeki Pazar gününü pazartesi gününe bağlayan gece Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in doğum günü olan Mevlit Kandilidir. İnsanlık tarihinin en mühim müessesesi peygamberliktir. İnsanlığın maddî ve manevî olarak yükselmesinin ana kaynağını bu müessese teşkil etmektedir.   Peygamberliğin önemi sadece ahiret hayatı için değil, dünyevî saadet için de son derece önemlidir. Çünkü insanlar, yaşamak için hayatta lazım olacak her […]

MEVLİD KANDİLİ

17 Ekim 2021 - 11:26A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Önümüzdeki Pazar gününü pazartesi gününe bağlayan gece Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in doğum günü olan Mevlit Kandilidir.

İnsanlık tarihinin en mühim müessesesi peygamberliktir. İnsanlığın maddî ve manevî olarak yükselmesinin ana kaynağını bu müessese teşkil etmektedir. 

 Peygamberliğin önemi sadece ahiret hayatı için değil, dünyevî saadet için de son derece önemlidir. Çünkü insanlar, yaşamak için hayatta lazım olacak her şeylerini peygamberlerinden öğrenmişlerdir.  

Efendimiz (s.a.v.)  571 yılı rebiülevvel ayının 12. pazartesi gecesi Mekke şehrinde dünyaya geldi.  Mekkeliler Hz İbrahim’ (a.s.) in öğrettiği dinin bozulmuş halini cehalet çağını yaşıyorlardı. Allah’a inanıyor, ama putların, Allah ile aralarında aracı olduğunu kabul ediyorlardı. Meleklere inanıyor ama melekleri Allahın kızları olarak görüyorlardı. Peygamberlik mefhumunu biliyor, ama peygamberin zengin ve şöhretli kişilerden geleceğini düşünüyorlardı. Putperestlik, kabilecilik ve ırkçılık hüküm sürüyordu. Güçlüler haklı, zayıf ve kimsesizler haksız sayılıyordu. İçki, kumar, faiz ve zina gibi cemiyeti kökünden sarsan ahlaksızlıklar, sorumsuzca işleniyordu.  

Kız çocukları yüz karası sayıldığı için, doğar doğmaz diri diri toprağa gömülüyor, insanlar para kazanması için karılarını çarşıya salıyorlardı. Erkekler sayısız kadınlarla evlenebiliyordu

Dinî ve sosyal açıdan cehaletin hüküm sürdüğü karanlık bir çağda Efendimiz(s.a.v.) dünyaya geldi. Allah (c.c.) onu temiz, dürüst, itimat edilen ve güvenilen bir insan olarak hazırlamıştı. Cahiliye toplumunda yaşamasına rağmen el-Emin sıfatını kazanmıştı.

Onun getirdiği dinin esaslarına O’nun gibi inanmalıyız. Yani Allaha gönül vermiş bir Müslüman olarak, Namaz kılmalı, oruç tutmalı,  zekât vermeli Faiz içki kumar gibi yasaklardan uzak durmalı, haram ve helal ayırımına son derece dikkat etmeli ve İnsanlığın faydasına olan güzel şeyleri de yapmaya çalışmalıyız.

Zira ayet-i kerimede:

(Resûlüm! ) De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Buyrulmaktadır. (Âl-i İmrân suresi, 3:31) 

Bu ayet, sünnetin dinde önemli bir yeri olduğunu, ona karşı çıkmamayı ve onun verdiği hükümlere boyun eğmeyi ortaya koymaktadır. 

Bir başka ayette de  

“Peygamber size neyi getirmiş ve emretmişse, onu alın (yapın); neyi yasaklamış ise, ondan sakının” buyrulmaktadır.( Haşr Suresi 59/7) 

Peygamberimize tabi olan insan, dinini gerçek anlamda yaşamış, her bakımdan olgun insan haline gelmiş olur. Çünkü din insanı ahlaki olgunluğa ulaştırmak suretiyle, kâmil insan haline getirmekte ve cemiyette yaşamasını kolaylaştırmaktadır. Bundan dolayı Cenab-ı hak ayeti kerimede:

“Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.”  Buyurmmaktadır.( Enbiya Suresi 21/107) 

Dini hayatı emreden Yüce Allah, onu insanlara öğreten peygamberlerdir.

Müslüman bir kişi hangi makam ve mevkide olursa olsun, Resulullah’ı sevmek ve onu örnek almak zorundadır. Aksi halde dini ve güzel ahlakı yakalamış sayılmaz. Çünkü peygamberini severek örnek alanlar, kendi nefsini kurtarmış, değer vermeyenler de nefsini karanlığa gömmüş olacaklardır. Bundan dolayı Efendimiz (s.a.v.),

 “Sizden biri, beni, babasından, evladından ve bütün insanlardan daha çok sevmedikçe iman etmiş sayılmaz” buyurmuştur.  ( Buhârî, İman 8; Müslim, İman70,  Nesâî, iman 19,) 

Bu gece rahmet iklimine açılma gecesidir. Onun doğum gününü kutlamalıyız. Ancak bu kutlama, ilahi ve kasideler dizmekle kalmamalı, Onun sünnetine uygun olan bir hayatı nefsimizde yaşatmaya gayret göstermeliyiz.

Ellerimizi Mevla’ya açalım. Kur’an okuyalım Salat-u Selam getirelim. Kaza ve nefile namazlar kılalım. Başta ana babamız olmak üzere yakınlarımızı bizzat giderek veya telefonla ziyaret edelim. Kurtulmak için Allah’a dua ve niyazda bulunalım. Çünkü Yüce Rabbimiz, samimiyetle kendine el açanları boş çevirmez. 15.10.2021

                                                                                              Ali KARA

                                                                                           Emekli Müftü

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir kimse bende saklıdır gizin Unutmak istesem de geçmiyor kalpte sızım Gececek b...

319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Dünya Milletleri birlik oldular Gelip güzel yurda birden doldular Bizi buralarda yalnız buldular Nice can serildi Çanakkale’de ...

318. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 318. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 İslâmın beş şartı, Rabbim sorucu Bıkıp usanmadan tutsak orucu İnsanoğlu amelini serici Dünya alemini sarsın Ramazan. YUSUF LELİK / AD...

317. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 317. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Bin yetmiş bir tarih cuma gününde Ordusunu toplar kendi önünde Malazgirt ovası şanlı gününde Yohlanır satın da atam Alpaslan… D...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ