KAHRAMANMARAŞ ŞİİR VE EDEBİYAT GÜNLERİNE HAZIRLANIYOR
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tatlı bir telaşın içinde. Edebiyatçı ve şairleriyle meşhur Kahramanmaraş’ta 16-20 Kasım 2020 tarihleri arasında I. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri düzenlenecek.
Bilindiği üzere, Türk edebiyatı tarihine “Yedi Güzel Adam” olarak adlarını yazdıran Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören ve Erdem Bayazıt Kahramanmaraşlıdır. Türk edebiyatında eserleriyle, çıkardıkları dergilerle hem edebiyat hem de düşünce alanlarında “Maraş Ekolü” tabirinin oluşmasını sağlayan bu isimler, ilk edebi ürünlerini Kahramanmaraş’ta vermişler, ilk dergi çalışmalarını Kahramanmaraş’ta yapmışlardır. Ortaokul ve lise yıllarında bu arkadaş grubuna, aslen Urfalı olan M. Akif İnan da katılmıştır. Sezai Karakoç da, ortaokulu Kahramanmaraş’ta okumuş, Kahramanmaraş’ı “yüreğimin ateş aldığı yer” olarak tarif etmiştir.
Diğer bir Kahramanmaraşlı şair ve mütefekkir Necip Fazıl Kısakürek, “Övünülecek bir şeyim varsa o da Maraşlı olmamdır.” diyerek Kahramanmaraş’ın düşünce ve sanat dünyasında ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu işaret etmiştir. Sümbülzade Vehbi, Karacaoğlan, Abdurrahim Karakoç, Bahaettin Karakoç, Şevket Bulut, Şevket Yücel, Tahsin Yücel, Âşık Mahzuni Şerif, Âşık Yener, Hayati Vasfi Taşyürek, Kul Ahmet, Derdiçok ve Dostozan Kahramanmaraş denilince ilk akla gelen şair ve yazarlardır.
“Çünkü Sözümüz Var”
Kahramanmaraş, “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı” için de aday şehirlerden biridir. Büyükşehir Belediyesi, şehrin edebiyat alanında mevcut olan bu büyük potansiyelini yeniden harekete geçirmek, tanıtmak, gelecek kuşaklara aktarmak; üretkenliği teşvik etmek, yeni yeteneklerin ortaya çıkmasına vesile olmak; şiir ve edebiyat severleri ulusal ve uluslararası bir zeminde buluşturmak için kolları sıvadı.
Etkinliklerin tanıtılması için 23 Ağustos 2020 tarihinde Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nde yapılan ve geniş katılımın sağlandığı basın toplantısında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün şu sözleri, “Edebiyat Günleri”nin amaç ve kapsamını özetlemektedir: “Biliyorsunuz Kahramanmaraş, büyük bir edebiyat geleneğine sahip, sözün dolaşımının süreklilik arz ettiği, irfanın ve hikmetin hüküm sürdüğü bir şehir. Biz bu etkinlik için ‘Çünkü sözümüz var’ sloganıyla çıktık yola. Kahramanmaraş’ın sözünü sadece Türkiye’ye değil, bütün dünyaya duyurmanın gayreti içerisindeyiz.”
- Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri etkinlikleri kapsamında yapılacak “Edebiyat Ödülleri” ve “Yazma, Beste Yarışmaları” şu şekildedir:
Birinci Uluslararası Kahramanmaraş Edebiyat Ödülleri
- Erdem Bayazıt Anısına Yılın Şiir Kitabı Ödülü,
- Nuri Pakdil Anısına Yılın Araştırma/İnceleme Kitabı Ödülü,
- Rasim Özdenören Adına Yılın Öykü Kitabı Ödülü,
- Tahsin Yücel Anısına Yılın Romanı Ödülü,
- Cahit Zarifoğlu Anısına Yılın Çocuk Edebiyatı Ödülü,
- Bahaettin Karakoç Anısına Yılın Dijital Kültür Edebiyat Platformu Ödülü,
- Yedi Güzel Adam Anısına Yılın Edebiyat Dergisi Jüri Özel Ödülü,
- Abdurrahim Karakoç Anısına Yılın TV Edebiyat Programı Ödülü
Birinci Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri Portre, Şiir, Deneme, Öykü ve Âşık Mahzuni Şerif Besteleri (Âşıklık Geleneği) Ses Yarışmaları
- Ortaokul öğrencileri arasında Kahramanmaraşlı yazar veya şairlerden herhangi birinin resmini/portresini yapma yarışması,
- Lise öğrencileri arasında şiir yazma yarışması,
- Lise öğrencileri arasında deneme yazma yarışması,
- Lise öğrencileri arasında öykü yazma yarışması,
- Yetişkinler arasında şiir yazma yarışması,
- Yetişkinler arasında deneme yazma yarışması,
- Yetişkinler arasında öykü yazma yarışması
- Âşık Mahzuni Şerif Besteleri Ses Yarışması
Hangi eserlere ödül verileceğini belirleyen “Edebiyat Ödülleri Değerlendirme Kurulu” çok değerli şair, romancı, öykücü ve akademisyenlerden oluşmaktadır: Rasim ÖZDENÖREN, Prof. Dr. İskender PALA, Prof. Dr. Kemal SAYAR, Prof. Dr. Fatih ANDI, Güray SÜNGÜ, Mevlana İdris ZENGİN, Necip TOSUN, Rasim ÖZDENÖREN, Prof. Dr. İskender PALA, Prof. Dr. Kemal SAYAR, Prof. Dr. Fatih ANDI, Güray SÜNGÜ, Mevlana İdris ZENGİN, Necip TOSUN.
Âşık Mahzuni Şerif Besteleri Ses Yarışması ve Portre, Şiir, Deneme ve Öykü Yarışmaları için son başvuru tarihi 30 Ekim 2020 Cuma günüdür.
Etkinlik şartnamesi ve başvuru formuna