Eğitimci Zekeriya Çakabey'in İlk Kitabı Okuyucularıyla Buluştu
Kahramanmaraş eğitim camiasının yakından tanıdığı, yıllarca eğitimin çeşitli kademelerinde görev yapan Hartlap Çok Programlı Lisede( ÇPL) müdür iken emekli olan, Zekeriya Çakabey'in "Vişne Reçelini Hiç Sevmem" isimli hikâye kitabı okuyucu ile buluştu.
"Vişne Reçelini Hiç Sevmem" isimli hikâye kitabı Kırmızı Leylek yayınları arasında bulunuyor, baskısı Millî Basım ve Yayın tarafından yapılmış. 143 sayfadan oluşan kitapta bizzat yazarın yaşadığı, tanık olduğu olaylar mizah türünde akıcı bir şekilde işlenmiş ve kitapta 20 ayrı hikaye yer alıyor.
ZEKERİYA CAKABEY KİMDİR?
01.01.1955 Yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. Çocukluk yıllarını Kahramanmaraş merkezde geçiren Zekeriya Çaka, daha sonra ailesinin köye göçmesinden dolayı önce Kısık İlkokulunda daha sonra Tekir ilkokulunda öğrenimine devam etti. İlkokuldan sonra köylerde ortaokul olmadığından dolayı Kahramanmaraş merkez ortaokulunda ortaokulu bitirdi.
Kahramanmaraş Lisesinde iki yıl okuduktan sonra lise son sınıfını Gaziantep Lisesi sayısal bölümünde okuyarak mezun oldu. Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü kazandı. Öğrencilik süresince Diyarbakır’da Otel Saraç’ta resepsiyon memurluğu, Pilmen Restoran’da kasiyerlik yaptı. Kitap okurken arkadaşlarıyla birlikte edebi çalışmalar da yapıyorlardı.
Öğretmenliğe 1977 yılında Andırın Lisesinde başladı. Sosyal ve aktif bir öğretmenlik mücadelesi verirken 1979 yılında siyasi nedenler yüzünden il dışına çıkarıldı. İki ay süren sürgün hayatından sonra tekrar okuluna döndüğünde Kayseri’ye sürgün olarak gönderildi. Kayseri Taşhan Ortaokulunda üç ay çalıştıktan sonra kısa dönem askere gitti. Askerlik dönüşü okulu kapanmış ve Pınarbaşı Lisesine tayini çıkmıştı.
Yorulmuştu, istifa ederek Tekire döndü ve yol boyu lokantacılığına başladı. Tam kendini kabul ettirmişti ki sıkıyönetim yeniden içeri aldı. Bir yıl cezaevinde yattıktan sonra çıkarak yol boyunda tesis çalıştırmaya devam etti. Önce Aygün Tesislerinde ortaklık daha sonra da mülkiyeti özel idareye ait olan Tekir Turistik Tesislerini kiraladı ve dokuz yıl devam etti.
1987 Yılında geçirdiği trafik kazasından sonra eski düzenini bulamadı. Dokuz ay Kuşadası’na gitti. Daha sonra yeniden öğretmenliğe dönerek Tekir Orta Okulunda göreve başladı. Bir gün köylülerle birlikte Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam’ın yolunu çevirerek lise talebinde bulundular. Konuşmayı Zekeriya Çaka yaptı. 1996 yılında yapılan görev değişikliğiyle Tekir Çok Programlı Lisesine kurucu müdür olarak atandı. Lise binasının yeri, araç- gereç ve tiyatro salonu için çok mücadele verdi. “Kel Tepe Yok, Gültepe var” adlı orman ağırlıklı oyunu yazarak oynattı. 2010 Yılında rotasyonla Hartlap ÇPL. Müdürü olarak atandı. Aynı mücadelesini orada da sürdürdü. Ortak alanda eğitim yapan İlköğretim ve lise için yeniden mücadeleye girdi. İlk ve ortaokul olan ilköğretime yeni bir bina yapılmasının ve yerinin mücadelesini verdi. Onlar yeni binaya taşınırken, lise eski yerinde kaldı. Aynı saha içinde yeni bir atölye binası ve yine iyi bir salon yapılması için söz aldı, uğraştı ve yapılmasına sebep oldu. “Uçurumun Ucundan” adlı ikinci tiyatrosunu yazdı. Yazdığı şiirleri öğrencileriyle paylaştı, görüşlerini aldı, yeniden yapılandırdı. Kahramanmaraş Tekir’de bulunan bahçesindeki çınara “Şairler Çınarı” adını verdiklerinden orada şair ve yazarlarla birlikte şiir dinletisi düzenledi.
2020 Ocak ayında emekli oldu. Kahramanmaraş Sanat ve Edebiyat Derneğinin denetleme kurulunda görev aldı. Virüs nedeniyle evde kapalı kaldığı günlerde sevdası olan mizah tarzı hikâyelerini yazma çalışmalarına başladı. Çeşitli edebi türlerde çalışmaları devam etmektedir. Gençliğinden beri çok sevdiği ve mahlas olarak kullandığı “Çakabey” ismini soy ismi olarak değiştirdi.
Zekeriya Çakabey
www.cakabeyhoca.com
cakabeyzekeriya@gmail.com
05336115563