DOLUNAY DERGİSİ’NİN TIPKIBASIMININ TANITIMI YAPILDI
1986-1988 yılları arasında şair Bahaettin Karakoç yönetiminde Kahramanmaraş’ta yayımlanan “Dolunay Aylık Fikir ve Sanat Dergisi”nin Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan tıpkıbasımının tanıtım toplantısı yapıldı.
Köker Konağı’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı, şair, yazar ve sanatseverler katıldı.
Toplantının açış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Hayrettin Güngör, “Bahaettin Karakoç üstadımızın 1986-2000 arasında 39 sayı olarak çıkardığı Dolunay dergisinin tanıtımı deprem öncesinde yapmayı planlıyorduk. Deprem nedeniyle tanıtım bugüne nasip oldu. Dolunay dergisinin tıpkıbasımının şehrimiz fikir ve edebiyat dünyasına hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.
Dolunay Aylık Fikir ve Sanat Dergisi’ni tıpkıbasıma hazırlayan eğitimci/araştırmacı yazar Ramazan Avcı, derginin tanıtım konuşmasını yaptı. Tıpkıbasımın önemine vurgu yapan Avcı, “Toplumsal değerleri en iyi yansıtan eserlerin ömrünü uzatmak, bu değerleri gelecek kuşaklara aktarmak, tarihî sanat değerini korumak açısından önem taşıyan tıpkıbasım çalışmalarının aynı zamanda yeni atılımlara da kaynaklık etmek, eserin yazıldığı döneme ışık tutmak, bu eserlere kolay ulaşmayı sağlamak; geçmiş, an ve gelecek arasında düşünsel ve duygusal bir köprü kurmak bakımından da büyük önemi vardır. Bu bağlamda Dolunay Aylık Fikir ve Sanat Dergisi’nin tıpkıbasımını sağlayarak günümüz edebiyat, kültür ve fikir camiasının istifadesine sunulmasını sağlayan Sayın Başkanımız Hayrettin Güngör Bey’e teşekkür ediyoruz.” dedi.
Ramazan Avcı, Dolunay Aylık Fikir ve Sanat Dergisi’nin çıkışı, misyonu ve vizyonu hakkında bilgi verdiği konuşmasında, “Dolunay Dergisinden söz etmek, Bahaettin Karakoç’tan söz etmektir. Nasıl ki Büyük Doğu Necip Fazıl’ın, Varlık Yaşar Nabi Nayır’ın, Diriliş Sezai Karakoç’un, Edebiyat Nuri Pakdil’in, Alkış Oğuz Paköz’ün dergisi ise Dolunay da Bahaettin Karakoç’un dergisidir.” dedi.
Ramazan Avcı, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Dolunay Kahramanmaraş’ta bir mekteptir. Dolunay dergisi, Dolunay Şiir Şölenleri ve Dolunay Yayınları, Bahaettin Karakoç’un ifadesiyle ‘Şiiri ayağa kaldırmaya soyunmuş’ bir harekettir. Nitelikli içeriği, dik duruşu, genç şair ve yazarlara öncelik tanıyarak yeni kalemlerin ortaya çıkmasını sağlaması, ülke genelinde düzenlediği şölenlerle Kahramanmaraş’ı ev sahibi yaparak şehre edebî bir prestij kazandırması ve gençleri yüreklendiren kitap yayıncılığı ile Dolunay, bir dergiciliğin ötesinde Kahramanmaraş için bir okul olmuştur.”
Daha sonra Dolunay Dergisi’nin yazarlarından Mustafa Kök ve Abdulhakim Eren, söz alarak Dolunay Dergisi’nin yayımlanması sürecindeki hatıralarını paylaştılar.
Fotoğraf ve desenleriyle Dolunay Dergisi kadrosunda yer alan Oğuz Karakoç da, nüshalarına ulaşımda güçlük yaşandığı bir dönemde derginin tıpkıbasımını yaparak günümüz insanlarının istifadesine sunulmasını sağlayan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün, tanıtım programına katılan sanatseverlere üç ciltten oluşan Dolunay Aylık Fikir ve Sanat Dergisi’nin tıpkıbasımını hediye etmesiyle program sona erdi.