Maraşta Haber
Maraşta Haber

Deprem Abdurrahim Karakoç, Cahit Zarifoğlu Ve Mevlana İdris’i Unutturamadı

Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının önde gelen şairlerinden Abdurrahim Karakoç, Cahit Zarifoğlu ve Mevlana İdris Zengin, vefatlarının yıldönümü olan 07 Haziran’da Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programla anıldı. Köker Konağı’nda düzenlenen programa Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı, şairlerin yakınları ve sanatseverler katıldı. Programda açış konuşması yapan Büyükşehir Belediye Başkanı […]

Deprem Abdurrahim Karakoç, Cahit Zarifoğlu Ve Mevlana İdris’i Unutturamadı

08 Haziran 2023 - 12:37A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının önde gelen şairlerinden Abdurrahim Karakoç, Cahit Zarifoğlu ve Mevlana İdris Zengin, vefatlarının yıldönümü olan 07 Haziran’da Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programla anıldı.

Köker Konağı’nda düzenlenen programa Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı, şairlerin yakınları ve sanatseverler katıldı.

Programda açış konuşması yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, şairler şehri Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği değerli şairler Abdurrahim Karakoç, Cahit Zarifoğlu ve Mevlana İdris’in vefat tarihlerinin aynı güne denk geldiğini, onların isimlerini edebiyat müzesinde ve farklı mekânlarda yaşattıklarını belirtti. Başkan Güngör, “İnşallah bu sene UNESCO yaratıcı şehirler ayağına da dâhil olup bu değerimizle de şehrimizi uluslararası alanda tescillemek istiyoruz. Şairlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

Daha sonra eğitimci/yazar Ramazan Avcı’nın moderatörlüğünde konuşmalara geçildi.  Ramazan Avcı, Abdurrahim Karakoç hakkında bir konuşma yaptı. Avcı, Abdurrahim Karakoç’u Cumhuriyet Dönemi Türk halk şiirinin zirvesi yapan, Türk milleti tarafından çok sevilmesini ve okunmasını sağlayan unsurların üzerinde durdu ve Abdurrahim Karakoç’un şiirlerinden örnekler okudu.

Ramazan Avcı, konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Abdurrahim Karakoç, Türk şiirinin son 50 yılına damgasını vurmuş, yüzlerce şairi etkilemiş, davasını şiir diliyle milyonlarca insana ulaştırmayı başarmış özü ve sözü bir olan bilge bir halk şairidir. Hicivleriyle yanlışı göstermiş, Mihriban gibi şiirleriyle Anadolu insanının saf ve samimi sevgisini terennüm etmiştir. Halk şiiri geleneğine zenginlik katmış, heceyi doruğa taşımış olan Türkçenin bu büyük ustası, Türkçe var olduğu sürece dillerde ve hafızalarda yaşayacaktır.”

Eğitimci/şair ve yazar Mustafa Könecoğlu Cahit Zarifoğlu’nu konu alan bir konuşma yaptı. Cahit Zarifoğlu’nun çok yönlü bir sanatçı olduğunu ancak daha çok şairlik yönüyle tanındığını, bir poetikası olmamasına rağmen edebiyat camiasında her kesim tarafından şiirlerinin kabul gördüğünü belirtti. Şair, insan ve Müslüman olarak tanımladığı Cahit Zarifoğlu’nun serbest yaratılışlı ve nevişahsına münhasır bir kişiliğinin olduğunu ifade ederek şairin hayatından anekdotlar paylaştı.

Mevlana İdris Zengin ile ilgili olarak da Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Duran Doğan bir konuşma yaptı. Mevlana İdris Zengin’in daha çok çocuk edebiyatı alanında ön plana çıktığını, onun bu alanda Türk edebiyatına büyük katkısının bulunduğunu belirtti. Mevlana İdris Zengin’in Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak çocuk edebiyatı alanında çocuklara eğitim veren bir proje yürüttüğünü ve bu projenin çok verimli olduğunu ifade ederek bir şiirini seslendirdi.

Programda İskender Zengin, Mustafa Kök ve Abdulhakim Eren söz alarak duygu ve düşüncelerini belirttiler. Abdurrahim Karakoç’un yeğeni eğitimci Oğuz Karakoç da anma programına emeği geçenlere teşekkür etti.

Programın sonunda katılımcılara Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından tıpkıbasımı yapılan ve üç ciltten oluşan Dolunay Aylık Fikir ve Sanat Dergisi hediye edildi.

 

 

 

 

 

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
325. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 325. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Sevda gönül işi seven sevilir Huzurunda destur eyler eğilir Çarpan yürek aşkın ateşi bilir Bir gün huzuruna varacaksın sen.. ANKARA M...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzeldir, kimi derler vay naçar Kimi yere vurmuştur, kimi yüksekten uçar Doğru y...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmayın !

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmenlerinin oluşturduğu koro  100 yıl Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığın köşe Kurt, kuşta böcekte, vızıltı neşe Sümbüllerin açma zamanı artıkR...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Tübitak’ta Büyük Başarı Kahramanmaraş İl Milli Eğ...

TÜBİTAK 4004 DOĞA EĞİTİMİ VE BİLİM OKULLARI PROJESİ KABUL ED...

İSRAF HAD SAFHADAYMIŞ İSRAF HAD SAFHADAYMIŞ

Vay be, meğerse neler olmuş neler! Halkın büyük çoğunluğu ek...

“Değerli Öğretmenim, Söz Sende” projesinin 2.si Gerçekleşti. “Değerli Öğretmenim, Söz ...

“Değerli Öğretmenim, Söz Sende” projesi kapsamında İl Milli ...

Kahramanmaraş TOBB Fen Lisesi Kimya Bilim Şenliği Kahramanmaraş TOBB Fen Li...

Kahramanmaraş TOBB Fen Lisesi Öğrencileri ve Kimya Öğretmenl...

Dulkadiroğlu Sevim Şirikci MTAL – 112 Acil Çağrı Merkezini Ziyaret Etti Dulkadiroğlu Sevim Şirikc...

2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı Kahramanmaraş / Dulkadiroğl...

Depremzede öğrencilere sanatasal motivasyon desteği Depremzede öğrencilere sa...

6 Şubat Depremleri Sonrasında Öğrencilerin Psikososyal geliş...

325. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 325. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Sevda gönül işi seven sevilir Huzurunda destur eyler eğili...

AÇIKLIK VE ŞEFFAFLIK: AÇIKLIK VE ŞEFFAFLIK:

Hangi partiye mensup olurlarsa olsunlar, belediyeleri yönete...

Şehit Ahmet Gülbahar Ortaokulu (ŞAGO) Matematik Yarışması Sonuçlandı Şehit Ahmet Gülbahar Orta...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Şehit Ahmet Gülbahar Ortaoku...

Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriy...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nis...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ