Maraşta Haber
Maraşta Haber

Büyük Usta Müşfik Kenter Hayatını Kaybetti

Bir süredir akciğer kanseri nedeniyle tedavi gören usta tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter hayatını kaybetti.   Dev oyunculuğunun yanı sıra efsanevi sesiyle de kulaklarda yer eden usta oyuncu ve seslendirme sanatçısı Müşfik Kenter, hayatını kaybetti. Bugün saat 16.30 sularında aramızdan ayrılan Kenter, bir süredir Çağlayan Florence Nightingale Hastanesi’nde yoğun bakımda tedavi görüyordu. Hastaneden yapılan yazılı açıklamada şöyle […]

Büyük Usta Müşfik Kenter Hayatını Kaybetti

16 Ağustos 2012 - 10:42A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Bir süredir akciğer kanseri nedeniyle tedavi gören usta tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter hayatını kaybetti.

 

Dev oyunculuğunun yanı sıra efsanevi sesiyle de kulaklarda yer eden usta oyuncu ve seslendirme sanatçısı Müşfik Kenter, hayatını kaybetti.

Bugün saat 16.30 sularında aramızdan ayrılan Kenter, bir süredir Çağlayan Florence Nightingale Hastanesi’nde yoğun bakımda tedavi görüyordu. Hastaneden yapılan yazılı açıklamada şöyle dendi:

“7 Ağustos 2012 tarihinde akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle hastanemizde Prof. Dr. Günseli Kılınç tarafından tedavi altına alınan ülkemizin değerli sanatçılarındanMüşfik Kenter, tedavi gördüğü yoğun bakım ünitesinde solunum ve dolaşım yetersizliği nedeniyle saat 16.20’de hayatını kaybetmiştir. Cuma günü Kenter Tiyatrosu’nda yapılacak törenin ardından Teşvikiye Camii’nde cenaze namazı kılınacaktır”

 

USTASININ YANINA GİTTİ

Müşfik Kenter’in başrolünde oynadığı ve Türk sinemasının başyapıtlarından kabul edilen “Sevmek Zamanı” filminin yönetmeni, büyük usta Metin Erksan da geçtiğimiz günlerde hayata veda etmişti.

CUMHURBAŞKANI’NDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter için başsağlığı mesajı yayımladı. Cumhurbaşkanı’nın açıklaması şöyle:

“Türk tiyatrosunun saygın ismi Müşfik Kenter’in vefatından derin üzüntü duydum. Ömrünü tiyatroya adayan kültür ve sanat hayatımızda önemli hizmetlerde bulunan Müşfik Kenter, sesi, yeteneği, örnek sanatçı kişiliği ve oynadığı rollerle milletimizin büyük beğenisini kazanmıştır. Sanat dünyamız ve ülkemiz için büyük bir kayıp olan Müşfik Kenter her zaman sevgiyle, saygıyla ve takdirle anılacaktır. Usta oyuncuMüşfik Kenter’e Allah’tan rahmet, Kente ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum”

1932 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Müşfik Kenter, 1947’de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde eğitim gördü; okulu 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve devlet tiyatrosuna girdi. Sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı.

Kenter, 1959 yılında Devlet Tiyatrosu’ndan ayrıldı ve İstanbul’a gelerek kardeşi Yıldız Kenter ile beraberMuhsin Ertuğrul’la çalıştı. Birlikte Küçük Sahne’de oyunlar sergilediler. Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde bir araya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar.

1960-1961 yılları arasında Site Tiyatrosu’nu kurdular. 1962’de adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968’de İstanbul’da Kenter Tiyatrosu’nun binasının inşaatını tamamladılar. Tiyatroyu yapmaları için tüm paralarını ortaya koymaları, büyük bir turne ile Anadolu’yu gezmeleri ve bir koltuk satma kampanyası ile destek toplamaları gerekmişti.

İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller’den burslar alarak Amerika ve İngiltere’de tiyatro araştırmaları yapan ve incelemelerde bulunan Kenter; İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi bir çok ülkede oyunlar sergiledi.

Murathan Mungan’ın Orhan Veli şiirlerinden düzenlediği “Bir Garip Orhan Veli” isimli tiyatro oyunu, 25 seneden fazla süre sergilendi. Bu oyun, aynı oyuncuyla Türkiye’de en uzun süreli sergilenen eserlerden biri oldu.

Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı`ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı’nı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu.

Sanatçı, tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. 1966 Antalya Film Festivali’nde “Bozuk Düzen” filmiyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazandı.

Yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığın köşe Kurt, kuşta böcekte, vızıltı neşe Sümbüllerin açma zamanı artıkR...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Karac’oğlan. Aşıklara ilham, olur bestesi, Koşmaya bozlağa, pir Karac...

321. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 321. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Yaşamak rüyadır, ölüm hakikat, Hayat akışında,sevgini anlat Canlıyı cansızı, tüm sevgine kat, Gerçek öğüdünü,aldın mı dostum… B...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir kimse bende saklıdır gizin Unutmak istesem de geçmiyor kalpte sızım Gececek b...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

Saçaklızade İlkokulu’nun “We Grow With Love”isimli etwinning projesi Saçaklızade İlkokulu̵...

Kahramanmaraş Onikişubat Saçaklızade İlkokulu 4.sınıf öğretm...

Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kahramanmaraş’ı Tekrar Ayağa Kaldıracağız” Başkan Fırat Görgel: “Çok...

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu kadim...

Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası verilişinin 99. yıl dönümü coşkuyla kutlandı Kahramanmaraş’a İst...

Trabzon Caddesinde, yıkılan Valilik binası bahçesindeki  Ata...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ