Maraşta Haber
Maraşta Haber

Yazmayı okul sıralarında, okumayı mezar taşlarında öğreniyorlar

Kahramanmaraş’ın Göksun İlçesi Karadut Dağobası İlkokulu öğrencileri, yazmayı okul sıralarında, okumayı ise mezar taşlarında öğreniyor. Bu durumdan rahatsız olan veliler ise yetkililere seslenerek, köy okulunun mezarlık içerisinden taşınmasını istiyor. Eğitimde kalitenin artırılarak tekli öğretime geçilmesinin hedeflendiği bu dönemde Göksun İlçesi Karadut Dağobası mahallesinde bir ilkokulun mezarlığın orta yerinde olması ve aktif eğitim hayatını sürdürmesi büyük […]

Yazmayı okul sıralarında, okumayı mezar taşlarında öğreniyorlar

26 Mayıs 2014 - 16:42A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Kahramanmaraş’ın Göksun İlçesi Karadut Dağobası İlkokulu öğrencileri, yazmayı okul sıralarında, okumayı ise mezar taşlarında öğreniyor. Bu durumdan rahatsız olan veliler ise yetkililere seslenerek, köy okulunun mezarlık içerisinden taşınmasını istiyor.

Eğitimde kalitenin artırılarak tekli öğretime geçilmesinin hedeflendiği bu dönemde Göksun İlçesi Karadut Dağobası mahallesinde bir ilkokulun mezarlığın orta yerinde olması ve aktif eğitim hayatını sürdürmesi büyük şaşkınlığa neden oldu.
80 haneli köyde 70 yıldan uzun bir zamandır mezarlık olarak kullanılan alanın tam ortasına yapılan ilkokulu görenler büyük bir şaşkınlık yaşıyor. 22 yıl önce yapılan ve o günden bu güne kadar eğitim hayatını sürdüren ilkokulun yerinin değiştirilmesini isteyen veliler ve köy halkı ise okulun yerinin değiştirilmesini istedi. Mezarlık içerisinde eğitim gören öğrencilerin psikolojisinin bozulduğunu ifade eden 70 yaşındaki köy sakini Halil Sarı, yetkililerin bu konuya bir el atmasını ve biran önce okulun yerini değiştirmesini istedi.
Cenaze defini esnasında tüm öğrencilerin ders yerine cenaze defin işlemini izlediğini anlatan Sarı, bu durumun çocukları psikolojik olarak etkilediğini anlattı. Ayrıca öğrencilerin oyun bahçesi olarak mezarların üzerini kullandığını ifade eden Sarı, bu durumun da öğrencinin mezara ve ölüye olan saygısını etkilediğini belirtti.
Okulun yerinin değiştirilmesi için girişimlerde bulunduklarını ancak çaldıkları tüm kapılardan bir sonuç alamadıklarını dile getiren Sarı, eğitim konusunda bu kadar duyarsız olunmasına bir anlam veremediklerini açıkladı.
70 yaşında olduğunu vurgulayan Sarı, “Kendimi bildim bileli  bu mezarlık burada kullanılıyor.” Diyerek sözlerini şu şekilde devam ettirdi: “Burada bir cenaze defni sırasında  çocuklarımız da ilkokulda olduğunda, korkuyorlar, psikolojileri  bozuluyor. Bir yanda cenaze defni yapılırken, diğer yanda talebe olabilir mi? Herkes bu durumdan rahatsız. Bu köyün mezaristanı burası. Mezarı buradan kaldıramayacağımıza göre yetkililerden okulumuzun buradan kalkmasını istiyoruz. Müteahhit burayı yaparken yetkililerden kimse müdahale etmedi. Adam da gelişigüzel okulu yapıp parasını aldı gitti. Yakın zamana kadar okula girileceği de yoktu. Tamirat ve tadilatı da daha yakın bir zamanda yapıldı.”
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURU YAPILMIŞ
Köy halkı olarak milli eğitim müdürlüğüne gerekli başvuruları yaptıklarını ancak istedikleri sonucu alamadıklarını ifade eden Mustafa Halil Sarı ise şunları söyledi:  “Şu ana kadar herhangi bir gelişme olmadığı gibi seçim arifesinde okulu da tamir ettiler. Okulumuz eğitim verecek düzeyde değildi. Seçim arifesinde tadilat yaptılar ve eğitim verecek hale getirdiler. Ancak biz tadilat yapılması yerine okulun yerinin değiştirilmesini istemiştik. Şuanda çocuklarımız mezarlığın orta yerinde duran okulda eğitim görüyorlar. Ne şartlarda eğitim gördükleri de ortada. Okula gelen yol tamamıyla mezar. Taşlar görülüyor. Okulun etrafı tamamen mezarlık. Biran önce bir yetkili bu duruma el atsın.”
“ÖLÜMÜZÜ DE DİRİMİZE DE SAHİP ÇIKALIM”
Bir diğer köy sakini Mustafa Köse ise şunları söyledi, “Okulu yapımı başlamadan önce ölçümcü gelmiş dediler. Ben de okulun yapılacağı yere gittiğimde burasının mezarlık olduğunu söyledim. Okul yeri için buranın uygun olmadığını söyledim. Okulu yapan adam da bana, ’zaten ölen ölmüş’ dedi. Ben de seslenemedim.”
“ÇOCUĞUMUN BURADA OKUMASINI İSTEMİYORUM”
22 yıl önce yapılan okulun ilk mezunlarından olduğunu ifade eden Halil Köse’de okulun durumunu ve öğrenci psikolojisini anlattı. Okuma yazmayı öğrendiklerinde dikkat çeken yazıları okumaya çalıştıklarını ifade eden Köse, ilk olarak da mezar taşlarını okuduklarını dile getirdi. Okul hayatı boyunca bu durumun sürdürdüğünü aktaran Köse, şuanda evli olduğunu ve bir çocuğu bulunduğunu ve çocuğunun mezarlığın orta yerinde bulunan okulda okumasını istemediğini aktardı. Köse, “Ben bu okulda okudum ve eğitim anlamında çok fazla şey öğrenemedim. Sadece okuma ve yazmayı öğrendim. Ben çocuğumun bu şartlarda okumasını istemiyorum. Bir taraftar mezar, bir tarafta eğitim kurumu, vicdanı el veren varsa bu durum böyle devam etsin” dedi.
Okula giden öğrenciler ise bu durumdan hayli rahatsız olduklarını ama yapacakları bir şeylerin olmadığını da söylediler.
Öte yandan Karadut Dağobası mezarlığı içerisinde ki İlkokulun yanına SODES projesi kapsamında çocukların oynaması için bir de park yapıldığı gözlendi. Park alanın da köylüler tarafından mezarlık olduğu iddia edildi.

Haber: Mustafa Kılınç

DSC_0929 copy DSC_0957 copy DSC_0969 copy

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Kar yağışı  Göksun-Kayseri karayolunda geçit vermiyor Kar yağışı Göksun-Kayseri karayolunda g...

Göksun ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle Göksun-Kayseri karayolunda ulaşımı güçlükle sağlanıyor. İlçede iki gündür devam eden ...

Göksun Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Proje Faaliyetlerini Başlattı Göksun Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi ...

Göksun Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi, “Memleket Meselesine Çözüm Üretiyoruz” adlı projeyi, tanıtım toplantısı düzenleyerek başlattı....

Atatürk, Göksun İlçemizde Anıldı Atatürk, Göksun İlçemizde Anıldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 76. yıl dönümünde düzenlenen törenlerle Göksun...

Göksun Belediye Başkanı Başkan Aydın’ın Cumhuriyet Bayramı Mesajı Göksun Belediye Başkanı Başkan Aydın’ın ...

Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, yayınladığı bir mesajla Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91’inci yılını ku...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

Saçaklızade İlkokulu’nun “We Grow With Love”isimli etwinning projesi Saçaklızade İlkokulu̵...

Kahramanmaraş Onikişubat Saçaklızade İlkokulu 4.sınıf öğretm...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ