Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU, Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kadir  SALTALI ve Türkoğlu İlçe Müdürü Hayri UYDURAN ilçemizde yapılan 2.100 dekar alanda Ayçekirdeği hasatında incelemelerde bulundular.

 

İlçedeki üretimin tamamını gerçekleştiren, Elbistan’da bulunan ayçekirdeği ticareti yapan bir firmanın yetkilisi olan Ahmet Karakuş: “18 yıldan beri ayçekirdeği işi ile uğraştıklarını, Türkoğlu ilçesinde 2.100 dekar arazi kiralayarak ayçekirdeği ekimi yaptıklarını, dekara 1 kg. çerezlik ayçekirdeği tohumu kullandıklarını, sulu şartlarda dekardan 300 kg. ayçekirdeği aldıklarını söyledi.’’ “Ülkemizde çerezlik ayçekirdeği hasadının en erken Türkoğlu’nda yapıldığını, kg.ının 3.5-5 TL den satıldığını,  buradan elde edilen ürünün iç ve dış piyasaya özellikle Rusya, Almanya, Azerbaycan, Dubai, Libya’ya pazarladıklarını’’ belirtti.

 

“Türkoğlu ilçesinde,  toprakların yüksek verimli olması,  sulama imkânlarının varlığı ve erkencilik nedeniyle yetiştiriciliğe başladık. 2100 dekar ayçekirdeği’nin hasadının 250 işçiyle 25 gün sürdüğünü,  Ziraat Odasının belirlemiş olduğu günlük amele yevmiyesi olan 30 TL gündelik verdiklerini, bu sayede birçok insana da iş kapısı açıldığını ’’ belirtti.