Narlı Beldesinde Soya Hasadı

Narlı Beldesinde Soya Hasadı
Pazarcık ilçesi Narlı beldesinin Eğlen köyünde demonstrasyon amaçlı kurulan II. Ürün soya tarımının yaygınlaştırması amacı ile ekimi gerçekleştirilen soyanın hasadı yapıldı. Hasat etkinliğine İl Gıda Tarım ve...

Pazarcık ilçesi Narlı beldesinin Eğlen köyünde demonstrasyon amaçlı kurulan II. Ürün soya tarımının yaygınlaştırması amacı ile ekimi gerçekleştirilen soyanın hasadı yapıldı.

 

Hasat etkinliğine İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU, Pazarcık Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cemal KARASAKAL ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU, ‘’Akdeniz iklim özelliklerine sahip olan bu bölgede geçen yıl 2. ürün soya fasulyesi demonstrasyonları kurduk, bu demonstrasyonlar başarı ile sonuçlanınca ekim alanlarının yaygınlaştırılması için çalışmalar başlattık. Bu çalışmalar neticesinde bu yıl Türkoğlu, Pazarcık ve Merkez İlçelerimizde 6.000 dekar soya fasulyesi ekimi gerçekleşti. Soya fasulyesi Bakanlığımız tarafından da desteklenen bir ürün, bizlerde önümüzdeki yıllarda ekim alanlarının arttırılması için eğitim ve yayım çalışmalarımıza devam edeceğiz’’ dedi.

 

Pazarcık ilçesi Narlı bölgesinde, yoğun olarak buğday-mısır –pamuk ve 2.ürün olarak ta yine mısır tarımı yapılmaktadır. Sürekli aynı ürünlerin yetiştirilmesinden dolayı toprakta bitki besin elementi noksanlığı meydana gelmekte ve topraklarımız yorulmaktadır. Bu nedenle soya bitkisi, özellikle bölgemizde yetiştirilen ürünlere alternatif ürün olarak hem de bir baklagil bitkisi olarak, toprağa azot kazandırmakta, kendisinden sonra ekilecek olan ürünlerde verimi arttırması ve gübre tasarrufu sağlaması sebebiyle ekim nöbeti için uygun bitkilerden biridir.

Hasat sonucunda dekardan ortalama 323 kg verim elde edildi.

SOYA EKEN KAZANIYOR

 

Soya bir baklagil yem bitkisidir. Bu özelliği sayesinde kökleri vasıtasıyla havadaki azotu toprağa kazandırır. Toprağı azot bakımından zenginleştirdiğinden bir sonraki ürünün veriminde de önemli düzeyde artışlar sağlar. Gübre tasarrufu sağlaması özelliğiyle maliyetler konusunda ciddi sıkıntılar yaşayan çiftçiye büyük destek olacaktır. Bu açıdan da soya önemli bir münavebe bitkisi olmakla beraber oldukça karlı bir üründür.

Anavatanı Çin ve Kore gibi Uzakdoğu ülkeleri olan soya bitkisi,4 bin yıl öncesine kadar uzanan tarihi geçmişiyle o bölgede yaşayan insanların en önemli besin ve geçim kaynağı olmuştur. Çinliler soya için; Harika Bitki, Kutsal Bitki,  Üreyen Altın, Sarı Mücevher ve Doğu’nun Kemiksiz Eti gibi isimler kullanarak, verdikleri önemi ortaya koymuşlardır.

soya 1