Maraşta Haber
Maraşta Haber

İşgale Karşı Aynı Yürek Aynı Ruh

Kahramanmaraş’ın, Fransızlar tarafından işgal edilmesine karşı olarak Elbistanlılar tarafından işgal komutanı General Duko’ya hitaben kaleme alınan mukarrerat, 102 yıl sonra tekrar okundu. Anlamlı program Hükümet Konağı bahçesinde gerçekleşti. Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101.yıldönümü kapsamında Elbistan Belediyesi’nce organize edilen etkinlikler devam ediyor. Etkinlikler çerçevesinde, işgalin hemen ardından Elbistanlılar tarafından 1919 yılında yazılan ‘Elbistanlıların Mukarreratı’ adlı reddiye […]

İşgale Karşı Aynı Yürek Aynı Ruh

12 Şubat 2021 - 8:03A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Kahramanmaraş’ın, Fransızlar tarafından işgal edilmesine karşı olarak Elbistanlılar tarafından işgal komutanı General Duko’ya hitaben kaleme alınan mukarrerat, 102 yıl sonra tekrar okundu. Anlamlı program Hükümet Konağı bahçesinde gerçekleşti.

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101.yıldönümü kapsamında Elbistan Belediyesi’nce organize edilen etkinlikler devam ediyor. Etkinlikler çerçevesinde, işgalin hemen ardından Elbistanlılar tarafından 1919 yılında yazılan ‘Elbistanlıların Mukarreratı’ adlı reddiye bildirgesi, ilçe protokolünün katıldığı programla 102 yıl sonra yeniden okundu.

Hükümet Konağı bahçesindeki programa, Elbistan Kaymakamı Özkan Demir, Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, Cumhuriyet Başsavcısı Hayri Ormancı, İlçe Emniyet Müdürü İhsan Kıvrak, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Sinan Sert, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Alparslan Ceran, İlçe Müftüsü Hacı Mustafa Kılınç, AK Parti Elbistan İlçe Başkanı Ahmet Tıraş, MHP Elbistan İlçe Başkanı Üzeyir Bostan ve daire amirleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz yaptı. Gürbüz konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“101 yıl önce kalesinde dalgalanan şanlı bayrağın zalim işgal kuvvetlerince indirilmesi üzerine hürriyet aşkıyla şahlanan halkımız, bayrağımızı yeniden burçlara dikerek tarihimize adını altın harflerle yazdırmıştır. Elbistan, sanılanın aksine Kahramanmaraş Kurtuluş Mücadelesinde, savaşın başından itibaren mücadeleye çok büyük destek ve katkıda bulunmuştur.

Aralık 1919’da Elbistan’da geniş çapta bir miting tertip edilmiş, işgaller ve Maraş olayları protesto edilmiştir. Muharebenin başlaması üzerine, Elbistan ve civardan oluşturulan milis kuvvetler harbin en başından sonuna kadar her sahada mücadele vermiş, bu güçlerin her bir ferdi kahramanca savaşmıştır. Maraş Müdafaasının en önemli aktörlerinden olan Arslan Bey’in, kararlı mücadelesi ve çelik gibi iradesi ile her türlü tuzak, sabotaj, yıldırma ve barış adı altında sunulan işgali kabullenme harekâtı kahramanca püskürtülmüştür.

Öyle bir kahramanlık mücadelesi ki Maraş yakılmış, ancak düşmana teslim olmamıştır. Her karış toprağı aziz olan Maraş’ın her ferdi büyük fedakârlıklarla düşmanı bağrından söküp atmıştır. Bu şanlı mücadelenin asil evlatlarını saygıyla selamlıyoruz.”

Gürbüz’ün konuşmasının ardından ‘Elbistanlıların Mukarreratı’ adlı 1919 tarihli reddiye bildirgesi okundu. İdare azasından Hacı, Hacı Halilzade Hayri, eski Malatya muhasebecisi Nuri, eski polis müdürü Hulusi, Nakibzade Mehmed, İdare Meclisi azasından Hacı Ahmed, Vehbizade Habib, İdare Azasından Toğuçzâde Durmuş, Kâtibzade Mehmed, Doktor Mustafa’nın adlarının yer aldığı 6 maddelik reddiye bildirgesinde şu ifadeler yer aldı:

“Üç gün önce Maraş’a gelen Fransız Generali Duko’nun, şehrin ileri gelenleriyle büyük memurlarını toplayarak yaptığı konuşmada, Fransa’nın askerî güç ve kudretinden bahisle tehditlerde bulunduğunu ve milli onurumuzun bu vesileyle de tahkir edildiğini öğrenen tüm ilçe halkının bugün büyük ve coşkulu bir miting düzenleyerek, almış oldukları aşağıdaki kesin kararların tarafımızdan tebliğine bizleri yetkili kıldığını arz etmekle övünç duyarız.

 1.Mütarekeden sonra, devletimizin namusunun kesin delili olan şartları ve resmî kararları ayaklarınızın altında çiğneyerek sebepsiz yere işgal ettiğiniz İzmir, Adana vilayetleriyle, Maraş, Antep ve Urfa müstakil sancakları; yedi yüzyıldan beri Osmanlı topluluğuna bağlılıkla övünen Türk ve Müslüman halkların yaşadığı, anavatanımızın bu mübarek parçaları cebren ve zorla başka bir devletin boyunduruğu altına girmeyecektir.

2.Milli onurunun en büyük ve güçlü milletler kadar bilincinde bulunan ve siyasi rüşt ve olgunluğuna yedi yüzyıllık hâkimiyeti şahit olan Müslüman Türk milleti top, tüfek, uçak gibi imha araçlarınızın hiçbiriyle susmak ve teslim olmak zorunda bırakılamayacaktır.

3.Barış konferansınca, bağlı bulunduğumuz Osmanlı devletinin sınırları ve geleceği belirlenmeksizin işgal altına alınan memleketlerimizde sancağımızı tahkir, jandarma teşkilatına kalkışma, memur maaşlarını artırma, hükümet işlerine müdahale gibi her türlü onur kırıcı ve bağımsızlığı zedeleyici tecavüzkâr girişimler elimizdeki tüm imkânlarla reddedilecektir.

4.İşgal altında bulunan yerlerde birkaç müfrit ve serseri Hıristiyan dışında, Müslüman ve gayrimüslim hiçbir vatandaşın kalbinde Osmanlı topluluğundan başka bir duygu ve emelin yer etmediği gerçeğini, General Duko, girişmek istediği kanlı tecrübeden sonra tamamen kabul ve itirafa mecbur kalacaktır.

5.Fransız işgaline karşı halk tarafından muhalefetin devam etmesi durumunda çok sayıda askerle büyük toplar getirterek memleketi kan ve ateş içinde boğacağını medeni Fransız devleti adına dile getiren General Duko emin olmalıdır ki, bağımsızlığın sadece hayat; siyasi esaretinse ölümle bir olduğunun farkında bulunan Osmanlının Müslüman unsurları, milli namuslarını maddi vasıtalardan ziyade azim ve iman ile savunacak ve garanti altına alacaklardır.

 6.Şayet General Duko tehdidini mutlaka yerine getirmeye karar vermiş ise, her zaman birlikte yaşama mecburiyetini takdir ettiğimiz Ermeni vatandaşlarımızı siyasi ihtiraslar uğrunda kendilerine alet etmemesi gerekir. Aksi takdirde, milli görevimizi bütün gerekleriyle zorunlu olarak yerine getirmeye azmederek, vahim sonuçları karşısında hiçbir sorumluluk kabul edemeyeceğimizden, medeni milletlerinizin şimdiden haberdar edilmesini rica ile saygılarımızı sunarız.”

Programın şehitler için dua okunması ile son buldu. Etkinliklerin devamında, kurtuluş mücadelesinde şehit düşen ecdadımızın kabirleri ziyaret edildi karanfil bırakıldı.           

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yapan ve güzel hizmetler yerine getiren, halkın sevdiği Erol Üstü sevenlerini ...

“Gençler Kürsüde” Projesinin Türkoğlu ilçe Finali Yapıldı “Gençler Kürsüde” Projesinin...

Fikir Atölyesi Düşünce Derneği ve Türkoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen Gençler Kürsüde projesinin Türkoğl...

Elbistanlılar Kahramanmaraş’ta Birliktelik Sergilediler Elbistanlılar Kahramanmaraş’ta Bir...

Elbistanlılar, Eğitim, Kültür, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin Kahramanmaraş Necip Fazıl Kültür Merkezinde düzenlediği ̶...

Doğumda çocuğunu kaybeden acılı baba’dan sitem Doğumda çocuğunu kaybeden acılı baba’dan...

Afşin Devlet Hastanesinde doğmak üzere olan çocuğu vefat eden Kemal Aydın, Devlet Hastanesi Yönetimi başta olmak üzere, Siyasi Parti Te...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriy...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nis...

Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, 23 Nisa...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğitimi” gerçekleştirdi. MEB AKUB “doğada ar...

Kısa adı MEB AKUB olan, Milli Eğitim Bakanlığı Kahramanmaraş...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ