Göksun’da elma üretim ve pazarlama ile ilgili toplantı yapıldı.
Göksun Elma Üretim ve Pazarlama İmkânlarının Artırılması Projesi Değerlendirme Toplantısı Göksun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda Göksun Kaymakamı Ali Hamza PEHLİVAN, Göksun Belediye Başkan Vekili Mehmet EKİCİ, Göksun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Mesut KIRAÇ, Çardak Belediye Başkanı Ali KUTLU, Ericek Belediye Başkanı Yusuf ÖZBEYLER, Göksun Ziraat Odası Başkanı Selim CÜCE, Göksun Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Necmettin KIŞLAK, BTC EDUSER Danışmanlık Müdürü İzzet ÇEVİK, Göksun Tarımını ve Kamukurumlarını Geliştirme Derneği Başkanı Bahadır BOLAT, Yağmurlu ve Çevre Köyler Tarımsal Kalkınma Koop. Başkanı Ekrem ŞALCI ve İlçe Müdürlüğümüzün ilgili personellerinin katılımıyla yapıldı.
Toplantıda proje kapsamında şimdiye kadar yapılan faaliyetler ve bundan sonra yapılacak faaliyetlerle ilgili değerlendirmeler yapıldı.
Göksun Kaymakamı Ali Hamza PEHLİVAN, proje kapsamında düzenlenen faaliyet ve etkinliklerde çok başarılı sonuçlar alındığını, bu faaliyetlerle Göksun Elmasının ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımının yapıldığını ve bu faaliyetlerde çiftçilerin ortak hareket etmesi ve bunun yanında atılacak birkaç adımla kalite düzeyi çok yüksek olan Göksun Elmasının pazarlanmasında herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını ve çiftçilerin elma yetiştiriciliğinden daha fazla kazanç sağlayacağı belirtti. Kaymakam Ali Hamza PEHLİVAN, Göksun’da elma yetiştiriciliğinin birkaç istisna dışında genellikle küçük bahçelerde yapıldığını, çiftçilerin elma üretimlerinin ortalama 5 ile 40 ton arasında değiştiğini vurgulayarak, bu ürünün profesyonel olarak pazarlanması için bu ürünlerin bir araya getirilip toptan daha büyük ölçekte pazarlanması gerekir.” dedi. “Şimdiye kadar katıldığımız faaliyetlerde Göksun Elması’na bir çok ülkeden ve firmadan müşteri oluğunu gördük, hatta bazı firmalar tanıtımlarda gördükleri elmanın ilçede ne kadar varsa hepsine talibiz dediler. Bahsettikleri rakamlar çok büyük tonajlar. Biz eğer çiftçimizi bir araya getirebilirsek, bu elmayı çok rahat pazarlayabileceğimizi gördük.” dedi.
Toplantının açılışında projenin hedefleri ve proje kapsamında yürütülen faaliyetlerle ilgili bir sunum yapan Göksun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Mesut KIRAÇ, Göksun Kaymakamlığı koordinatörlüğünde hazırlanan proje kapsamında şimdiye kadar elma festivalleri, fuar ve benzeri ulusal ve uluslararası tanıtım etkinleri, paneller, seminerler, uygulamalı teknik eğitimler, yarışmalar ve elma üretim alanlarının artırılmasına yönelik İl Özel İdaresi kaynaklı hibe destekleri yapıldığını ve bu faaliyetlerin 2014 yılında artarak devam edeceğini belirtti. 2014 yılı üretim sezonunu için İl Özel İdare kaynaklı %50 hibeli 40.000 fidan dağıtımı için çalışmaların devam ettiğini belirten KIRAÇ, Göksun’da elmaya dayalı sanayinin oluşumu ve çiftçi gelir düzeyinin yükselmesi için üretim potansiyelini artırmak gerektiğini söyledi. Çiftçilerin elma hastalık ve zararlılara karşı her türlü mücadeleyi mutlaka Bakanlıkça tavsiye edilen ve teknik personellerce reçete edilen bitki koruma ürünleri ile yapılması gerektiğini ifade etti. Toprak analizinin önemine de değinen Kıraç, çiftçilerin toprak analizlerine ilçe müdürlüğü kanalıyla yaptırdıklarını ve toprak analizi yaptıran çiftçilere Bakanlıkça destek sağlandığını belirtti.
BTC EDUSER Danışmanlık Müdürü İzzet ÇEVİK ise Göksun elmasının kalite düzeyinin çok yüksek olduğunu, ancak büyük alıcıların gelmesi için ortada bir potansiyel koyulması gerektiğini, gelecek firmaların satın alımlarını ilçede iletişim sağlanacak bir şirket, birlik yada kooperatifle yapabileceklerini ifade etti.
Proje faaliyetleri ve atılması gereken adımlarla ilgili karşılıklı görüş ve önerilerin alınarak taslak halinde kayda geçirilmesi ve değerlendirilmesi ile toplantı sona erdi.