Maraşta Haber
Maraşta Haber

Elbistan’da 30. Beyaz Altın Dönemi Başladı

1985 yılında ilk üretimini gerçekleştiren Elbistan Şeker Fabrikasında 30 dönem şeker üretim dönemi resmen başladı. Pancar alımı ile start alan kampanyada 57 bin dönüm arazide 5 bölgede üretilen 320 bin ton şeker pancarı işlenecek ve 45 bin ton kristal şeker üretilecek. Elbistan dahil 5 merkezde pancar üretimi yapan çiftçilere pancar bedeli olarak 50 Milyon TL […]

Elbistan’da 30. Beyaz Altın Dönemi Başladı

18 Eylül 2014 - 6:39A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

1985 yılında ilk üretimini gerçekleştiren Elbistan Şeker Fabrikasında 30 dönem şeker üretim dönemi resmen başladı. Pancar alımı ile start alan kampanyada 57 bin dönüm arazide 5 bölgede üretilen 320 bin ton şeker pancarı işlenecek ve 45 bin ton kristal şeker üretilecek. Elbistan dahil 5 merkezde pancar üretimi yapan çiftçilere pancar bedeli olarak 50 Milyon TL verilecek.

                Elbistan Şeker Fabrikasının 30. Dönem Pancar Alımı ve Şeker Üretimi Kampanyası görkemli bir törenle start aldı. Törene; Kaymakam Tuncay Akkoyun, Garnizon Komutanı Bnb. Şahin Kocaköse, Kahramanmaraş Barosu Elbistan Temsilcisi Mehmet Kılıç, Tarım Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ayhan Özcan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kürşat Bayazıt, MHP Elbistan İlçe Başkanı Ali Demir, Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, S.S. Elbistan Pancar Üreticileri Kooperatifi Başkan Vekili Kerbi Ceren, köy muhtarları, çiftçiler ve fabrika personeli katıldı.

                Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törenlerde açılış konuşmasını yapan Elbistan Şeker Farikası Müdürü Abit Kılıç, kampanyada alınacak pancar, üretilecek şeker, küspe ve çiftçiye ödenecek nakit konularında geniş bilgiler aktardı. Kılıç, bilgilendirme konuşmasında şunları söyledi:

                “30. Alım Kampanyası döneminde 4 bölge, 62 köy ve 2 bin 697 çiftçi ile sözleşme yaparak, 57 bin dekarda pancar ekimi gerçekleştirildi. Şeker Fabrikamızda ilk şeker üretimi 19 Eylül 2014 günü başlayacak. Ülke ekonomisine toplamda 124 milyon TL katkı sunacağız. Bu yıl 320 bin ton şeker pancarı işlenecek ve 45 bin ton kristal şeker üretilecek.

                Bu yıl fabrikamıza bağlı 4 bölge, 62 köy ve 2 bin 697 üretici ile üretim sözleşmesi yapılarak 57 bin dekar pancar ekimi gerçekleştirilmiştir. Bu kampanya döneminde üreticilerimizden alınacak net pancara ödenecek yüzde 16 polarlı pancar avans fiyatı 145 TL ton olarak belirlenmiştir. Bu kampanya döneminde bedel ödenen pancar miktarı 320 bin ton olup çiftçiye 50 milyon lira pancar bedeli ödenecektir. Bu bedelin yüzde 32’sine tekabülden 16 milyon lira ayni ve nakdi avans olarak çiftçimize ödenmiştir. Genel Müdürlüğümüzün imkânları ölçüsünde avans verilmeye devam edecektir. Bu kampanya döneminde üreticilerimize sözleşme gereği 70 bin ton bedelsiz yaş pancar küspesi verilecektir. Bu sezon işlenecek pancar miktarının 315 bin ton olacağını tahmin etmekteyiz. Bu yıl rafineri kampanyası dahil tahmini 82 tam gün sürecek kampanyamızda; 315 bin ton pancar işlenerek, 45 bin ton kristal şeker, 13 bin ton melas ve 95 bin ton yaş küspe elde edilecektir. Bu ürünlerimiz yurt ekonomisine 124 milyon TL katkı sağlayacaktır.”

Törende ikinci sırada konuşmacı olarak yer alan Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin, Elbistan Şeker Fabrikasının önemine bir kez daha dikkat çekti. Çevre kirliliğine işaret ederek önemli bilgilendirmelerde bulundu. Başka Şahin konuşmasında, “Şehirle iç içe hale gelen fabrikamız, başta çevre sorunları olmak üzere birçok sorunları da yaşamaya başlamıştır. Bir orman kadar çevreye oksijen salan pancar, üretim aşamasında bir o kadar da çevreyi kirletme özelliğine sahiptir. Bu yüzden bu üretim esnasında çevre kirliliğine yol açılmaması büyük önem arz etmektedir. Bir diğer önemli sorunumuz da iş gücü açıklarının kapatılmamasıdır. Türk-Şeker Fabrikaları’na 16 yıldır işçi alımı yapılmamaktadır. Bu sayı her geçen gün azalmış ve bugüne geldiğimizde Elbistan Şeker Fabrikası’nda 470’e kadar düşmüştür. Yasal çalışma şartları ile iş güvenliği ve işçi sağlığının ihlal edilmesi asıl işi yapılan geçici işçilerimize 12 ay çalışma izni verilmemesi sendikamızı haklı olarak endişeye düşünmüştür. Hizmet satın almakla işgücü sorunları çözülmemiş, aksine çözümsüzlüğe doğru yol almıştır. Yetkililerden bu konuda acilen adım atmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun’da, Elbistan Şeker Farikasının önemine dikkat çekerek, üretim için büyük fedakarlıklar yapıldığına bizzat şahit olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Bu sene, maalesef kuraklık bizim bölgemizde de yaşandı. Umuyoruz bundan sonraki seneler daha yağışı bol, daha bereketli olduğu seneler olur. Elbistan Şeker Fabrikası bölge için önemlidir. Gerek istihdam gerekse çiftçilerimizin elde ettiği gelirler ve bunun esnafımıza birçok sektöre yansıması var. Umuyoruz bundan sonraki yıllarda da kapasitesinin üstünde pancar işleyerek daha fazla katkı sağlar. Bereketli olmasını diliyorum. Çiftçilerimiz, bir sezon boyunca yoruldular, çabaladılar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Çalışmak, üretmek bu ülkeye katkı sunmak manevi hazzı en büyük olgulardan biridir. Onları tebrik ediyorum. O kadar zor bir sene olmasına rağmen çiftçilerimiz, muhtarlarımız birbirlerine destek oldular. Bol, bereketli ve hayırlı mahsul dolu yıllar diliyorum. Emeği geçen çiftçilerimize ve fabrika çalışanlarına teşekkür ediyorum.

Konuşmaların ardından ilk pancar teslimi yapan çiftçilere çeşitli ödüller verilirken ilk 4 sırayı Karahüyük çiftçisinin alması dikkat çekti. Hediye dağıtım programının ardından ise dualar eşliğinde kurban kesildi ve açılış kurele kesimi sonrasında ilk teslim gerçekleşti.

30 1 copy 30 2 copy 30 3 copy 30 4 copy 30 5 copy

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
İyi ki Varsın Cumhuriyet İyi ki Varsın Cumhuriyet

Cumhuriyet’in Kuruluşunun 95. Gurur Yıldönümü Elbistan İlçesinde Coşkuyla Kutlandı Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 95. gurur yılı a...

“Elbistan Yaşanmaz Hale Gelir” “Elbistan Yaşanmaz Hale Gelir”

Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu Kurulması Düşünülen Termik Santraller Hakkında Bölge Halkından Destek İstedi ve Uyardı : “Elbistan Ya...

Ülkücü Şehitler Anıldı Ülkücü Şehitler Anıldı

Elbistan Ülkü Ocakları, her yıl geleneksel olarak organize ettiği “Ülkücü Şehitleri Anma Günü” için kapsamlı bir programı yoğun katılım...

Hep Böyle ES: 1-0 Hep Böyle ES: 1-0

Bölgesel Amatör Lig (BAL) 3. Grupta mücadele eden Elbistan Spor, kendi saha ve seyircisi önünde oynadığı maçta, konuk ettiği Sakıcı İnş...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
İSRAF HAD SAFHADAYMIŞ İSRAF HAD SAFHADAYMIŞ

Vay be, meğerse neler olmuş neler! Halkın büyük çoğunluğu ek...

“Değerli Öğretmenim, Söz Sende” projesinin 2.si Gerçekleşti. “Değerli Öğretmenim, Söz ...

“Değerli Öğretmenim, Söz Sende” projesi kapsamında İl Milli ...

Kahramanmaraş TOBB Fen Lisesi Kimya Bilim Şenliği Kahramanmaraş TOBB Fen Li...

Kahramanmaraş TOBB Fen Lisesi Öğrencileri ve Kimya Öğretmenl...

Dulkadiroğlu Sevim Şirikci MTAL – 112 Acil Çağrı Merkezini Ziyaret Etti Dulkadiroğlu Sevim Şirikc...

2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı Kahramanmaraş / Dulkadiroğl...

Depremzede öğrencilere sanatasal motivasyon desteği Depremzede öğrencilere sa...

6 Şubat Depremleri Sonrasında Öğrencilerin Psikososyal geliş...

325. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 325. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Sevda gönül işi seven sevilir Huzurunda destur eyler eğili...

AÇIKLIK VE ŞEFFAFLIK: AÇIKLIK VE ŞEFFAFLIK:

Hangi partiye mensup olurlarsa olsunlar, belediyeleri yönete...

Şehit Ahmet Gülbahar Ortaokulu (ŞAGO) Matematik Yarışması Sonuçlandı Şehit Ahmet Gülbahar Orta...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Şehit Ahmet Gülbahar Ortaoku...

Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriy...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nis...

Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ