“Bize Cenazemizi Verin”
Çöllolar Maden Şehidi Ailesinden ‘Anıt Mezar’ İsyanı:“Bize Cenazemizi Verin”
6-10 Şubat 2011 tarihlerinde meydana gelen, madencilik dünyasının en büyük ve acı felaketlerinden biri olan Afşin-Çöllolar Kömüz Havzasında 11 kişinin hayatını kaybedişinin 4. yıldönümünde ‘Maden Şehitleri” dualarla anıldı. Çöllolar Kömür İşletmesinin Yetkili Kurumu Park Teknik, Maden İş Sendikası EL-AF Şubesi ve TES İŞ Sendikası Afşin-Elbistan Şubesi yetkilileri ile işletme çalışanlarının yer aldığı anıt açma ve anma gününe maden şehidi ailesinin isyanı damgasını vurdu: “Bize Cenazemizi Verin!”
10 Şubat 2014, 11 Maden işçisinin halen toprak altında kaldığı Afşin Elbistan Çöllolar Kömür Havzasında meydana gelen göçüğün 4. yıldönümüydü. 4 yıldır halen toprak altında olan işçiler için göçüğün meydana geldiği alanda anma töreni düzenlendi ve Maden Şehitleri adına yapılan Anıt Mezarın da açılışı yapıldı.
Anıt mezarın üzerinde 10 Maden işçisinin ismi yazılı bulunurken Maden şehitlerinden Muhsin Koşan'ın ismi Anıtta yer almadı.
Anıt Mezarın yapılmasına en başından beri karşı çıkan Muhsin Koşan'ın ailesi düzenlenen törende yazılı bir basın açıklaması yaparak, “Biz Anıt Mezar değil Muhsin Koşan'ın cenazesini istiyoruz” diye duruma adeta isyan ettiler.
Çöllolar Kömür Havzası İşletme Yetkili Kurumu Park Teknik Yetkilileri, Maden İş Sendikası Elbistan-Afşin Şubesi Başkanı Adil Bölükbaşı ile yönetim kurulu üyeleri, TES İŞ Sendikası Afşin-Elbistan Şube Başkanı Mustafa Kılıç ve yönetim kurulu üyeleri, Maden İş Sendikası Eski Genel Başkanı ve İŞ KUR Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Aslan ile yüzlerce madencinin yer aldığı, dualarla anmanın gerçekleştiği programda basın açıklaması yapan Koşan Ailesi isyanlarını şu ifadelerle dile getirdi:
“Anıt Mezar diye bir şeyin dinen yerinin olmadığını ve bunu kabul etmediğimizi böyle bir şeyin yapımının bizleri daha fazla üzeceğini beyan ettik. Anıt mezar istemiyoruz. Bizler cenazelerimizi istiyoruz. Çıkartın verin bizler mezarlarını yaparız.”
CEVAP BEKLEYEN “İSYAN” SORULARI!
Acılı aile Anıt Mezar ile ilgili kafalarına takılan soruları da yetkililere sorarak şöyle sıraladı;
“Anıt mezar yapmanın dinen doğru olup olmadığını araştırdınız mı? Konu ile alakalı varsa elinizde kaynak belge vs. kamuoyuyla paylaşır mısınız? Israrla sizlere Anıt mezar istemediğimizi söylememize rağmen bu anıt mezarı yaparak cenazelerin çıkartılması taleplerimize nokta mı koymak istiyorsunuz? Cenazelerin çıkartılması teknik olarak mümkün değil midir? Cenazelerin çıkartılması çok ciddi bir külfet gerektirdiği için hiç bir kazanç elde etmeden cenazeleri çıkartmak işinize gelmediğinden dolayı mı cenazeleri çıkartmak istemiyorsunuz? Cenazelerin teknik olarak çıkartılması mümkün değil ise cenaze sahiplerine konuyu teknik olarak anlatan resmi bir yazı verdiniz mi? Vermediyseniz ki vermediniz o zaman bu belgeyi talep ediyoruz verir misiniz? Her şeye rağmen anıt mezar yapılacaktı ise yarın bir gün ne olacağı belli olmayan, kuş uçmaz kervan geçmez gözden ırak olan Çöllolar'a mı yapılmalıydı? Anıt mezarı yapmak için Afşin veya Elbistan'da şehir merkezinde yer bulamadınız mı? Belediyelerden talep ettiniz de yok mu dediler. Yoksa gözden ırak olan akıllardan da ırak olur diye mi düşündünüz?”
Acılı aile ayrıca “Geç kalan adalet, adalet değildir” diyerek Türkiye Maden Mühendisleri Odasından Raporlama çalışması içinde yardım talebinde bulundular.