El sanatları bir toplumun aynası ve geleceğe tuttuğu ışıktır. Günümüzde her ne kadar el sanatları yok olma durumunda olsa da geçmişte büyük bir misyon üstlenmiş ve geleceğe ve modern topluma teknolojiye geçişi sağlamıştır. El sanatları özelliklerini kaybederken toplumda hala tek tük bazı kişiler meslek olarak yaşatmakla beraber, günümüzde el sanatları fabrikasyon olmuş, elektrikle çalışan torna atölyelerinde yapılmaktadır. Günümüz şartlarında fazlada bir ihtiyaç duyulmasa da geçmişimizin bir parçası olan el sanatları bizim öz ve öz değerlerimizdir.

 

Kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarımızdan bir tanesi olan Semercilik Kahramanmaraş  Afşin İlçesinde sadece tek bir ustası sayesinde ayakta kalma mücadelesi veriyor. Afşin’de Semercilik yapan Yusuf Birtek’in anlattıklarına göre daha önceleri her gün açık olan ve semer siparişlerine yetişemeyen işyeri bu günlerde sadece Çarşamba günleri açık tutuluyor.

Yusuf Usta Baba Mesleğim diyerek övgüler yağdığı Semerciliğin bugünkü içler acısı haline yanıyor. Siftah bile edemediğinden yakınan Yusuf Usta günümüzde Eşek ve  At’a ihtiyaç kalmadığı için bize de uğrayan yok diyor.

Ben kendimi bildim bileli Semercilik yapıyorum diyor Yusuf usta Ancak şimdilerde Çarşamba günleri açtığı işyerinde Semerler Ona Oda Semerlere bakarak gün geçiriyor.

Haber-Fotoğraf: Halil Demir/AHM