Üsküdar Selimiye Kışlası'nda Yangın Çıktı Mı ?
Selimiye Kışlası'nda yangın çıktığı haberleri sosyal medyadan kısa sürede yayılınca ulusal medyada bir çok haber sitesinin haber yapmasının ardından kışlaya yakın vatandaşlardan yalanlayıcı twitler geldi !
Selimiye Kışlası'nın dört bir yanını kontrol ettik. Daha önce de belirttiğim gibi duman yok, yangın yok. İtfaiye sesleri de dindi!
— Hale Engin (@haleaksuengin) 31 Mart 2015
Kışlanın dört bir tarafını aracımızla gezdik herhangi bir duman ya da koku yok. İlgili tivitleri kaldırıyoruz.
— Beyti Engin (@beytiengin) 31 Mart 2015
Selimiye Kışlası yanıyor haberi de fake çıkmış
— Civelek (@Civelek261) 31 Mart 2015
#Selimiye kışlası yanıyor diye bir haber var doğru mu acaba? Haydarpaşadan sonra sıra ona geldi heralde otel yapıcak bir orası kalmıştı
— Alp Sunay (@alpsunay) 31 Mart 2015
Selimiye Kışlası yangınının abartıldığı, kaos ortamının natürü bilgi kirliliği olduğu anlaşıldı. Özür dilerim
— Gönül Saray (@GonulSaray) 31 Mart 2015
Selimiye Kışlası Nerede ?
Selimiye Kışlası İstanbul'un Üsküdar ilçesinde III. Selim tarafından Nizâm-ı Cedîd askerleri için inşa ettirilen kışla
Selimiye Kışlası ilk olarak III. Selim devrinde yeni kurulan Nizâm-ı Cedîd askerleri için kesmetaş bir kaide üzerinde ahşap olarak inşa edildi. Yeniçeriler'in isyanı sonucunda yıkılan bu kışla II. Mahmut devrinde kâgir olarak yeniden inşa edildi. Sultan Abdülmecid devrinde iki defa yenilenen kışlanın dört köşesine yedişer katlı birer kule ilâve edildi.
Selimiye Kışlası Kırım Savaşı sırasında İngiliz askerlerine tahsis edildi. Modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale 1854'te kışlaya gelerek yaralı İngiliz askerlerinin tedavisinde görev aldı. Florence Nightingale ve beraberindeki hemşirelerin kaldığı oda günümüzde müzeye dönüştürüldü.
Cumhuriyet döneminde farklı amaçlarla kullanıldı. 1959-63 yılları arasında Selimiye Askerî Ortaokulu adı ile askerî ortaokuldu. Selimiye Kışlası günümüzde I. Ordu Komutanlığı merkez binası olarak kullanılmaktadır.
Kışlanın Güney-Doğu kulesinde Selimiye Askerî Ortaokulu Müzesi, Kuzey-Batı kulesinde ise Florence Nightingale Müzesi yer almaktadır.