Türk şiirinin Beyaz Kartalı, Dede Korkut’u unvanlarıyla tanınan ünlü şair Bahaettin Karakoç, vefatının dördüncü yılında memleketi Kahramanmaraş’ta düzenlenen program ve panelle anıldı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Kahramanmaraş Uluslararası 8. Kitap ve Kültür Fuarı etkinlikleri kapsamında Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde düzenlenen program ve panele şehrin ileri gelen şair yazarları ve çok sayıda dinleyici katıldı.

Program eğitimci yazar Ramazan Avcı’nın hazırlayıp seslendirdiği Bahaettin Karakoç Biyografisi videosuyla başladı. Daha sonra şairin çok sevilen Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman adlı şiiri yine Ramazan Avcı tarafından seslendirildi.

Daha sonra panele geçildi. Panele Dr. Mustafa Kök, şair-yazar Celalettin Kurt ve Ramazan Avcı panelist olarak yer aldı.

 

 

Panelin aynı zamanda moderatörlüğünü yapan eğitimci-yazar Ramazan Avcı, açış konuşmasında “Takvim 2018 yılının ekim ayının 16. Gününü gösteriyordu. Yine Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği 5. Kitap Fuarında Bahaettin Karakoç kitaplarla hasret gidermek, okurlarıyla buluşmak, onlara kitaplarını imzalamak için fuara gelmişti. Fakat bu tarihin okurlarla, kendini sevenlerle bir veda günü olduğunu yalnızca Allah biliyordu. Ve Ekimin 16’sını 17. ye bağlayan gecede büyük şairimiz rahmeti rahmana kavuşmuştu.

 

 

Aradan tam dört yıl geçti. Onun yokluğunu, her fırsatta onu yad ederek gidermeye çalıştık.

Bu vesileyle bu gün şairimizin vefatının yıl dönümünde anılmasına vesile olan Büyükşehir Belediyemize bu vefalı davranışlarından dolayı teşekkür ediyor, üstadı anmak için salonu teşrif eden siz değerli dostları saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Dolunay dergisinin kuruluşunda ve yayınında maddi ve manevi destekleri olan, Dolunay’ın yayın kurulunda yer alan, Bahaettin Karakoç ile tarihi çok eski zamana dayanan birliktelikleri olan akademisyen yazar Dr. Mustafa Kök, “Anadolu Dergiciliği ve Bahaettin Karakoç’un Dolunay’ı” adlı konuşmasında Dolunay dergisinin hangi şartlarda yayınlandığını ve Dolunay dergisi özelinde Bahaettin Karakoç’un mücadeleci kişiliğini anlattı. Kök, Dolunay dergisinin Anadolu’da bir meşale olduğunu vurguladı.

 

 

Dolunay Dergisi şairlerinden Celalettin Kurt, “Şiir Burcunda Bahaettin Karakoç” başlıklı konuşmasında Bahaettin Karakoç’un Türk şiirinin ulu çınarı olduğunu belirterek onun gelenekle gelecek arasında köprü kurduğunu belirtti.

Türk Şiirinin Beyaz Kartalı Bahaettin Karakoç adlı kitabı hazırlayan ve Bahaettin Karakoç tarafından “Bahaettin Karakoç araştırmacısı” olarak taltif edilen, Dolunay Şiir Şölenleri’nin sunucusu yazar Ramazan Avcı da konuşmasında şairin edebi kişiliğini anlattı.

Ramazan Avcı, “1960 sonrası Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinde birbirini izleyen, birbirine tepki olarak doğup gelişen farklı şiir anlayışları ortaya çıkmıştır. Şiirlerinde Anadolu coğrafyasını, millî zevk, dil ve kültürünü, İslamî metaforları merkeze aldığı göz önünde bulundurulduğunda,  onun millî, manevi ve memleketçi bir şiir anlayışı içinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Karakoç, Anadolu Türkçesinden süzülmüş yaşayan, zengin bir Türkçeyle geleneğe yaslanarak geleceğin şiirini inşa etmeye çalışmıştır.” dedi.

Panelin sonunda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür, Spor ve Turizm Daire Başkanı Duran Doğan kısa bir değerlendirme konuşması yaptı. Doğan, Bahaettin Karakoç’a artık bütün Türkiye’nin sahip çıktığını, ülkenin dört bir tarafında hakkında etkinlikler düzenlendiğini belirterek panelin çok verimli geçtiğini ifade etti ve konuşmacılara teşekkür etti. Duran Doğan, Büyükşehir Belediyesi olarak Dolunay dergisinin üç cilt hâlinde tıpkıbasımını yaparak okurların istifadesine sunulacağı müjdesini verdi.