“Tarım Ölür Kanser Artar Göç Başlar"
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Elbistan’a bağlı Akbayır Kasabasında yapılmak istenen termik santralin getireceği olumsuz etkilerin göz ardı edildiği gerekçesi ile konuyu TBMM’ye taşıyarak Meclis araştırması açılması talebinde bulundu.
Konuyu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, ”Hava kirliliği, tarımsal üretimdeki düşüş, artacak kanser vakaları ve tetikleyeceği göç, Elbistan’ın sosyo-kültürel yapısını ve ekonomisini olumsuz etkileyecektir. Söz konusu santralin yapım sürecinin araştırılması, orada yaşayan insanların taleplerinin ne olduğu, bölge koşullarının dikkate alınıp, alınmadığının ve santral yapım sürecinin başından sonuna kadar yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
Ali Öztunç’un TBMM Başkanlığı’na sunduğu gerekçe ve talep metninde şu bilgilere yer verildi:
Elbistan’a bağlı Akbayır Mahallesinde yapılmak istenen termik santralin bölgedeki su kaynaklarına, doğal yaşama ve insan hayatına yapacağı olumsuz etkiler göz ardı edilerek santralin yapılması için her yol denenmektedir. Diler Elektrik Üretim A.Ş, Elbistan Akbayır Mahallesine Termik Santrali kurmak için 2007 yılında kömür rezervini belirlemek amacıyla sondaj çalışmalarının yanı sıra Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu sürecini başlatmıştır.
DSİ santral yapılacak bölgenin büyük bir kısmının Kavaktepe Barajı sulama sahası içerisinde kaldığı yönünde görüş bildirmesi ve müdahil olması üzerine iptal edilmiştir. Bunun üzerine Diler Elektrik Üretim A.Ş santral yapılacak alanın koordinatlarını değiştirerek ÇED raporu sürecini yeniden başlatmış, Maden İşleri Genel Müdürlüğünden 10 yıl süreli IV. Grup işletme ruhsatı almıştır. Santral yapılacak bölgenin coğrafi konumu, tarım alanları, sit alanları, Kavaktepe Barajı sulama sahası ve yerleşim alanlarına bakılmaksızın yaşam alanlarına ve tarımsal üretime vereceği zarar dikkate alınmaksızın alınan ÇED raporu ilgili mevzuat ve yönetmeliklere aykırıdır.
Bu bölgede yapılan sondaj çalışmaları sonrası hazırlanan raporlarda, elde edilen kömürün yerli ve ıslak olup kalorisinin düşük olduğu, kömürün nem oranının yüzde 52, ısı değerinin 860 ile 1200 Kcal arası bir değere sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Santral faaliyete geçtiği zaman çevreye kül ile birlikte yüksek miktarda kükürt dioksit ve karbondioksit gazı yayılması sonucu tarım arazilerinde ciddi oranda verim kaybı yaşanmasına ve santralin çalışması için kullanılacak yeraltı suları bölgenin su kaynaklarını kurutacak ve doğal suların kirlenmesine neden olacaktır. Bölgede faaliyet gösteren Afşin- Elbistan termik santrallerine Akbayır’da yapılacak santralde eklenince iklim değişikliği artacaktır.
Türkiye’nin en büyük ovalarından biri olan Elbistan Ovası, Kavaktepe ve Söğütlü Barajı yapıldığında sulu hale gelecek tarım arazilerinin ülke ekonomisine önemli katkıları olacaktır. Aksi takdirde santralin çalışması ile birlikte Elbistan ovası tarım ve hayvancılık faaliyetleri büyük zarar görecek ve buradan geçimini sağlayan binlerce insan mağdur olacaktır. Bir an önce bu konuda çözüm üretecek çalışmalar yapılması ve bölgenin yapısını dikkate alarak önlemler alınması gerekmektedir.
Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Akbayır Mahallesinde yapılmak istenen termik santralin, bölgede yaratacağı olumsuz sonuçlar neticesinde oluşacak, hava kirliliği, yeraltı sularının kirlenmesi, tarımsal üretimdeki düşüş, artacak kanser vakaları ve tetikleyeceği göç, Elbistan’ın sosyo-kültürel yapısını ve ekonomisini olumsuz etkileyecektir. Bölge halkı Elbistan’da bir termik santral daha yapılmasını istememektedir. Söz konusu bu santralin yapım sürecinin araştırılması, orada yaşayan halkının taleplerinin ne olduğu, bölge koşullarının dikkate alınıp, alınmadığının ve santral yapım sürecinin başından sonuna kadar yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için gereğini arz ederiz.”