Sıtkı Güvenç: “Engellilerimiz için engelleri kaldırmaya devam edeceğiz.”
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı GÜVENÇ, AK Parti hükümeti olarak sosyal devlet anlayışı ile tüm engellilerin önündeki engelleri kaldırma gayreti içinde olduklarını belirterek, bu zamana kadar engellilerle ilgili en kapsamlı çalışmaların AK Parti Hükümeti zamanında yapıldığına dikkat çekti.
Milletvekili GÜVENÇ, AK Parti iktidarının engelli vatandaşlarımıza yönelik icraatlarıyla ilgili olarak: “AK Parti iktidarı döneminde engellilere yönelik önemli çalışmalar yapılmıştır. 5378 sayılı Engelliler Kanunu çıkarılmış ve bu kanun 2005 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata adapte edilmesiyle birlikte; onların sağlıktan sosyal güvenliğe, eğitimden istihdama kadar birçok alanda yaşadıkları sorunların çözüme kavuşturulması noktasında önemli adımlar atılmıştır.” Dedi.
AK Parti iktidarının engellilere yönelik gerçekleştirdiği düzenlemeler ve yeniliklerle ilgili bilgi veren GÜVENÇ sözlerine şu şekilde devam etti:
“Engelli vatandaşlarımız nüfusumuzun yüzde 12 sini oluşturuyor. Bu insanların günlük hayatta karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmak ve kendilerine yetebilen bireyler olarak hayatlarını sürdürmeleri için gerekli olan her türlü desteği sağlamayı “Sosyal Devlet” olmanın önemli bir gereği olarak kabul ediyoruz. Bu bağlamda gerçekleştirilen hizmetlere kısaca birkaç başlık altında değinmek istiyorum.
Eğitim gören engelli sayısı 10 kat arttı. Eğitimdeki engeller kaldırıldı.
İktidarımızla birlikte özel eğitime muhtaç tüm engellilerin; özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki ücretlerini, devlet tarafından karşılamaya başladık. Engellilerin eğitim ve rehabilitasyon kurumlarına taşınması artık devlet tarafından yapılıyor. Engelliler, yardımcı personel desteğinde evden alınıp eve bırakılıyor. Bu çalışmalar sayesinde eğitim gören engelli sayısında 10 kat artış sağlandı.
Engellilerimizin birinci sınıf hizmet almasına gayret edildi
Evde bakılamayan ileri derecedeki engelliler için hizmet veren “Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi” sayısını 21’den 49’a çıkardık. İlk defa bakıma muhtaç tüm engellileri, bakım hizmeti kapsamına aldık. 2002 yılında 30 kişiye bir bakım elemanı düşmekte iken sosyal hizmet kuruluşlarındaki bakım standartlarını yükselttik. Engelli bakım merkezlerinde bir vardiyada 6 engelliye, çocuk yuvalarında 6-8 çocuğa, huzurevlerinde 15 yaşlıya en az meslek lisesi düzeyinde eğitimli veya en az lise mezunu olup sertifikalı bir bakım elemanı ile hizmet sunulması uygulamasına geçtik. Evde veya özel bakım merkezlerinde, bakım hizmeti sunulan tüm engellilerin, bakım ücretlerinin devlet tarafından karşılanmasını sağladık. Çalışamayacak durumda olan ya da iş bulamayan engellilere bağlanan aylıkları % 200-300 oranlarında artırdık.
Engelsiz yaşam merkezleri açıldı
Bakım altında bulunan engellilerimizin yaşamlarını daha rahat bir ortamda sürdürebilmeleri amacıyla, Engelsiz Yaşam Merkezi uygulamasına geçtik. Engelliler için sayısı 100’e yaklaşan “Engelsiz Yaşam Merkezi” kurduk. Her evde 12 engelli bakılacak şekilde hizmet sunuyoruz. İhtiyacı olan tüm engelli çocukların, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanmasını sağladık. Özel eğitim sınıflarında eğitim gören engelli çocukların ulaşımı için ücretsiz servis tahsis ettik. Engellilerin tüm sosyal Yaşam alanlarında erişilebilirlik-ulaşılabilirlik engellerini aşmasını sağladık. Bunun için bütün kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere, Halka açık olan lokantalar, oteller, tiyatrolar, doktor muayenehaneleri, eczaneler, perakende satış mağazaları, müzeler, kütüphaneler, parklar, spor salonları gibi tüm alanların engellilerin rahatça girip çıkabilecekleri mekânlar haline gelmesini sağladık.
Engellilerimizin ailelerine maaş bağlandı
Engelli aylığı almak için 2 yıl beklemeye son verdik. Eskiden engelli vatandaşlarımız, hastanelerden rapor aldıktan sonra engelli aylığı almak için 2 yıl bekliyorlardı. Artık hem hastanelerimizde engelli vatandaşlarımızdan heyet raporu parası aldırmıyoruz, hem de engelli vatandaşlarımızın raporları ulaştıktan sonra 1 ay içinde aylıklarını bağlıyoruz. Evde bakılan her engelli birey için bakımı yapan kişiye (anne, baba, teyze vs.) bir tam asgari ücret ödeme uygulamasını 2006 yılından itibaren başlattık. Halen 2013 Ocak ayı itibariyle Türkiye genelinde dört yüz bin engellinin bakımını üstlenen bakıcılara bakıcı başına ayda 700 TL ödenmektedir.
Engelli ve yaşlıların maaşı evlerine kadar götürüldü
Yüzde 70'ten fazla engelli olanların ve 65 yaş aylığı alan 85 yaş üstündeki vatandaşlarımızın maaşlarını evlerinde ödüyoruz. Ayrıca engelli ve yaşlı aylığı alan 81 bin vatandaşımıza tahakkuk ettirilen borçları sildik.
Engelli annesine 5 yıl erken emekli olma imkânı sağlandı
Bakıma muhtaç engelli çocuğu bulunan annelere, 5 yıla kadar erken emekli olma imkânı sağladık.
18-29 yaş arasında olan engelliye istihdam imkânı sağlandı
18-29 yaş arasındaki gençlerimizi istihdam edecek işverenlerimizin sigorta primini 5 yıl boyunca kademeli olarak karşılıyoruz. Engellilerimizi istihdam eden işverenlerimizin primini de devlet karşılıyor.
Engellilerimiz için ne yapsak azdır, elimizden geleni de yapmaya devan edeceğiz
Engelliler için üretilen her türlü araç ve gereci, KDV’den muaf hale getirdik. Engellilere ait bir evin, emlak vergisinden muaf olmasını sağladık. Türkiye’de İlk Kez farklı engel grubuna farklı sınavın uygulandığı Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) Yaptık. Engellilerin kamu kurumlarına işitme, görme gibi fiziksel ve ruhsal alt kategorilere ayrılarak kendi içinde değerlendirildiği bir sınav yapıldı ve Türkiye’de ilk kez ÖMSS ile 2012 yılında 5500 engelli vatandaşımız kamuya memur olarak atandı. ÖMSS ile atamalar bundan sonra da devam edecek.”