Maraşta Haber
Maraşta Haber

Sıtkı Güvenç: “Engellilerimiz için engelleri kaldırmaya devam edeceğiz.”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı GÜVENÇ, AK Parti hükümeti olarak sosyal devlet anlayışı ile tüm engellilerin önündeki engelleri kaldırma gayreti içinde olduklarını belirterek, bu zamana kadar engellilerle ilgili en kapsamlı çalışmaların AK Parti Hükümeti zamanında yapıldığına dikkat çekti.     Milletvekili GÜVENÇ, AK Parti iktidarının engelli vatandaşlarımıza yönelik icraatlarıyla ilgili olarak: “AK Parti iktidarı döneminde […]

Sıtkı Güvenç: “Engellilerimiz için engelleri kaldırmaya devam edeceğiz.”

31 Ocak 2013 - 13:53A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı GÜVENÇ, AK Parti hükümeti olarak sosyal devlet anlayışı ile tüm engellilerin önündeki engelleri kaldırma gayreti içinde olduklarını belirterek, bu zamana kadar engellilerle ilgili en kapsamlı çalışmaların AK Parti Hükümeti zamanında yapıldığına dikkat çekti.

 

 

Milletvekili GÜVENÇ, AK Parti iktidarının engelli vatandaşlarımıza yönelik icraatlarıyla ilgili olarak: “AK Parti iktidarı döneminde engellilere yönelik önemli çalışmalar yapılmıştır. 5378 sayılı Engelliler Kanunu çıkarılmış ve bu kanun 2005 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata adapte edilmesiyle birlikte; onların sağlıktan sosyal güvenliğe, eğitimden istihdama kadar birçok alanda yaşadıkları sorunların çözüme kavuşturulması noktasında önemli adımlar atılmıştır.” Dedi.

AK Parti iktidarının engellilere yönelik gerçekleştirdiği düzenlemeler ve yeniliklerle ilgili bilgi veren GÜVENÇ sözlerine şu şekilde devam etti:

“Engelli vatandaşlarımız nüfusumuzun yüzde 12 sini oluşturuyor. Bu insanların günlük hayatta karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmak ve kendilerine yetebilen bireyler olarak hayatlarını sürdürmeleri için gerekli olan her türlü desteği sağlamayı “Sosyal Devlet” olmanın önemli bir gereği olarak kabul ediyoruz. Bu bağlamda gerçekleştirilen hizmetlere kısaca birkaç başlık altında değinmek istiyorum.

 

 

Eğitim gören engelli sayısı 10 kat arttı. Eğitimdeki engeller kaldırıldı.

İktidarımızla birlikte özel eğitime muhtaç tüm engellilerin; özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki ücretlerini, devlet tarafından karşılamaya başladık. Engellilerin eğitim ve rehabilitasyon kurumlarına taşınması artık devlet tarafından yapılıyor. Engelliler, yardımcı personel desteğinde evden alınıp eve bırakılıyor. Bu çalışmalar sayesinde eğitim gören engelli sayısında 10 kat artış sağlandı.

 

 

Engellilerimizin birinci sınıf hizmet almasına gayret edildi

Evde bakılamayan ileri derecedeki engelliler için hizmet veren “Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi” sayısını 21’den 49’a çıkardık. İlk defa bakıma muhtaç tüm engellileri, bakım hizmeti kapsamına aldık. 2002 yılında 30 kişiye bir bakım elemanı düşmekte iken sosyal hizmet kuruluşlarındaki bakım standartlarını yükselttik. Engelli bakım merkezlerinde bir vardiyada 6 engelliye, çocuk yuvalarında 6-8 çocuğa, huzurevlerinde 15 yaşlıya en az meslek lisesi düzeyinde eğitimli veya en az lise mezunu olup sertifikalı bir bakım elemanı ile hizmet sunulması uygulamasına geçtik. Evde veya özel bakım merkezlerinde, bakım hizmeti sunulan tüm engellilerin, bakım ücretlerinin devlet tarafından karşılanmasını sağladık. Çalışamayacak durumda olan ya da iş bulamayan engellilere bağlanan aylıkları % 200-300 oranlarında artırdık.

 

 

Engelsiz yaşam merkezleri açıldı

Bakım altında bulunan engellilerimizin yaşamlarını daha rahat bir ortamda sürdürebilmeleri amacıyla, Engelsiz Yaşam Merkezi uygulamasına geçtik. Engelliler için sayısı 100’e yaklaşan “Engelsiz Yaşam Merkezi” kurduk. Her evde 12 engelli bakılacak şekilde hizmet sunuyoruz. İhtiyacı olan tüm engelli çocukların, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanmasını sağladık. Özel eğitim sınıflarında eğitim gören engelli çocukların ulaşımı için ücretsiz servis tahsis ettik. Engellilerin tüm sosyal Yaşam alanlarında erişilebilirlik-ulaşılabilirlik engellerini aşmasını sağladık. Bunun için bütün kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere, Halka açık olan lokantalar, oteller, tiyatrolar, doktor muayenehaneleri, eczaneler, perakende satış mağazaları, müzeler, kütüphaneler, parklar, spor salonları gibi tüm alanların engellilerin rahatça girip çıkabilecekleri mekânlar haline gelmesini sağladık.

 

 

 

Engellilerimizin ailelerine maaş bağlandı

Engelli aylığı almak için 2 yıl beklemeye son verdik. Eskiden engelli vatandaşlarımız, hastanelerden rapor aldıktan sonra engelli aylığı almak için 2 yıl bekliyorlardı. Artık hem hastanelerimizde engelli vatandaşlarımızdan heyet raporu parası aldırmıyoruz, hem de engelli vatandaşlarımızın raporları ulaştıktan sonra 1 ay içinde aylıklarını bağlıyoruz. Evde bakılan her engelli birey için bakımı yapan kişiye (anne, baba, teyze vs.) bir tam asgari ücret ödeme uygulamasını 2006 yılından itibaren başlattık. Halen 2013 Ocak ayı itibariyle Türkiye genelinde dört yüz bin engellinin bakımını üstlenen bakıcılara bakıcı başına ayda 700 TL ödenmektedir.

 

 

Engelli ve yaşlıların maaşı evlerine kadar götürüldü

Yüzde 70’ten fazla engelli olanların ve 65 yaş aylığı alan 85 yaş üstündeki vatandaşlarımızın maaşlarını evlerinde ödüyoruz. Ayrıca engelli ve yaşlı aylığı alan 81 bin vatandaşımıza tahakkuk ettirilen borçları sildik.

 

 

Engelli annesine 5 yıl erken emekli olma imkânı sağlandı

Bakıma muhtaç engelli çocuğu bulunan annelere, 5 yıla kadar erken emekli olma imkânı sağladık.

 

 

18-29 yaş arasında olan engelliye istihdam imkânı sağlandı

18-29 yaş arasındaki gençlerimizi istihdam edecek işverenlerimizin sigorta primini 5 yıl boyunca kademeli olarak karşılıyoruz. Engellilerimizi istihdam eden işverenlerimizin primini de devlet karşılıyor.

 

Engellilerimiz için ne yapsak azdır, elimizden geleni de yapmaya devan edeceğiz

Engelliler için üretilen her türlü araç ve gereci, KDV’den muaf hale getirdik. Engellilere ait bir evin, emlak vergisinden muaf olmasını sağladık. Türkiye’de İlk Kez farklı engel grubuna farklı sınavın uygulandığı Özürlü Memur Seçme Sınavı  (ÖMSS) Yaptık. Engellilerin kamu kurumlarına işitme, görme gibi fiziksel ve ruhsal alt kategorilere ayrılarak kendi içinde değerlendirildiği bir sınav yapıldı ve Türkiye’de ilk kez ÖMSS ile 2012 yılında 5500 engelli vatandaşımız kamuya memur olarak atandı. ÖMSS ile atamalar bundan sonra da devam edecek.”

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Muhtar Ali Engizek Kolları Sıvadı Muhtar Ali Engizek Kolları Sıvadı

31 Mart 2024 mahalli idareler seçimi sonucunda Kahramanmaraş-Onikişubat Fatih Mahallesinde büyük bir çekişme ile ipi göğüsleyerek muhta...

Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kahramanmaraş’ı Tekrar Ayağa Kaldıracağız” Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kah...

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu kadim memlekete ve aziz millete çok güzel hizmetler kazandıracağız. İnşallah dev...

Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası verilişinin 99. yıl dönümü coşkuyla kutlandı Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası...

Trabzon Caddesinde, yıkılan Valilik binası bahçesindeki  Atatürk anıtında düzenlenen programda,kırmızı şeritli İstiklal Madalyası, Hayr...

Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan mazbatasını alıp görevine başladı Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan ma...

31 Mart mahalli seçiminden zaferle çıkan Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan mazbatasını alıp devir-teslim töreni ile görevine başlad...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi Umut Sokağı Konteyner Ken...

Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğ...

Muhtar Ali Engizek Kolları Sıvadı Muhtar Ali Engizek Kollar...

31 Mart 2024 mahalli idareler seçimi sonucunda Kahramanmaraş...

Kahramanmaraş’ta “Oyun Yoluyla Öğrenme Eğitimleri” gerçekleştirildı. Kahramanmaraş’ta &#...

Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması Pr...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ