Şanlı Urfada "Kırkyamada Kırk Maraş" Poyrazı Esti

Şanlı Urfada "Kırkyamada Kırk Maraş" Poyrazı Esti
Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü tarafından, kadim ve kültürel değerlerimizin  ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımını sağlamak misyonu ile hazırlanan ve üç gün (29-31 Mart 2022 arası) boyunca ziyaretçileri...

Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü tarafından, kadim ve kültürel değerlerimizin  ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımını sağlamak misyonu ile hazırlanan ve üç gün (29-31 Mart 2022 arası) boyunca ziyaretçileri ile buluşacak olan 'Kırkyamada Kırk Maraş’ sergisi bugün Şanlıurfa Valisi Abdullah ERİN’in eşi Gülhan ERİN, AK Parti MKYK Üyesi Vildan POLAT, AK Parti İl Başkanı eşi Zeynep KIRIKÇI, İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi KURT, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Yasin AKGÜL, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkanı eşi Betül BEYAZGÜL, Haliliye Belediye Başkanı eşi Fethiye CANPOLAT, Eyyübiye Belediye Başkanı eşi Zekiye KUŞ, Karaköprü Belediye Başkanı eşi Güler BAYDİLLİ ve KADEM İl Temsilcisi Dilşah ÖZTÜRKMEN’in katılımıyla Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi sergi salonunda açıldı.

SERGİYE AİT  FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN LİNKE TIKLAYIN

İçinde kadim, kültürel değerlerin yanında mimari ve tarihsel olayların da anlatıldığı sanat, kültür ve tarih sergisi olan ‘Kırkyamada Kırk Maraş’ sergisi üç gün boyunca Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi sergi salonunda ziyaretçileriyle buluşacak.

KAHRAMANMARAŞ OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜNDEN 3. GELENEKSEL KURTULUŞ BAYRAMI SERGİSİ “KIRKYAMADA KIRK MARAŞ”

Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü olarak üç yıldır gelenek haline getirdiğimiz üzere bu yıl da şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Belediyesinin katkılarıyla “Kırkyamada Kırk Maraş” isimli şehrimizi çok yönlü tanıtmaya ve ecdadın eşsiz mirası olan sivil direnişimizi yâd etmeye yönelik bir sergi planladık.

Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlıkları devam eden bu sergi için Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Cengiz ŞAVKILI, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Meslek Yüksekokulu El Sanatları Alanı Geleneksel El Sanatları Dalı Öğretim Üyesi Ahmet AKKURT danışmanlığında şehri en iyi tanıtacak konu başlıklarını belirmek için yola çıktık.

Koleksiyonumuz ilimiz Kahramanmaraş’ın tarihi mekânları, yiyecek kültürü, bitki örtüsü, kültürel varlık ve değerleri, geleneksel el sanatları ve savaşın seyrini değiştiren önemli olaylar temaları altında çeşitli kumaşlar veya materyalleri birleştirerek yapılan, yapılması zor ve zaman isteyen geleneksel bir el sanatı olan kırkyama tekniği ile 40 şaheser tablo olarak hazırlanmıştır. Yamama işinden doğan kırkyama, günlük hayatın bir zorunluluğu olarak gelişme göstermiştir. Bu zorunluluk, farkında olmadan bir sanatı başlatmıştır. Ayrıca parça bohça, kırk pare ve patchwork gibi adları da vardır.

‘Kırkyamada Kırk Maraş’ koleksiyonu olarak sergilenecek eserlerimiz şunlardır:

Sümbül,

Taş Köprü,

Sanat Sanat İçinde(Maraş İşi ),

Taş Medrese,

Tarhana,

Dondurma,

Meyan Şerbeti,

İlk Cuma Namazı,

İlk Kurşun Sütçü İmam,

Maraş Madalya,

Abdal Halil Ağa,

Bindallı,

Aba,

Senem Ayşe,

Maraş Aslanları,

Kırkyamada Maraş Destanı,

Ulucami,

Ashab-I Kehf,

Bakırcılık,

Yemenicilik,

Aba Güreşi,

Dedeoğlu Konağı,

Eski Belediye Binası,

Kale,

Bayrak Olayı-1,

Bayrak Olayı-2,

Saray Gelinleri,

Aba Dokumacılık,

Demirci,

Yorgancı,

Oymacı,

Germencia,

Kapalı Çarşı,

File, İğne Oyası vb İşlemecilik,

Şire Yapımı,

Çukur Hamam,

Kış Hazırlıkları (Salça,Kuru Vb.),

Abdulhamit Han Cami,

1920 Maraş Haritası’dır