Maraşta Haber
Maraşta Haber

Pınarbaşı Kurtulacak mı?

Ceyhan Nehri Kaynağı Pınarbaşı’ndaki su seviyesinin düşmesi ve su kirliliği hakkında yoğun şikâyetler üzerine Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, konunun tarafı olan kurum ve kuruluşların temsilcileriyle bir araya gelerek kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi. Kaymakam Akkoyun, önemli konu hakkında yaptığı değerlendirmede, “konunun çözümü noktasında ilgili kurum ve kuruluşlarımızca tüm imkânlar seferber edilerek sorumluluk almalarını ve sorunu bir […]

Pınarbaşı Kurtulacak mı?

09 Mart 2017 - 20:48A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Ceyhan Nehri Kaynağı Pınarbaşı’ndaki su seviyesinin düşmesi ve su kirliliği hakkında yoğun şikâyetler üzerine Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, konunun tarafı olan kurum ve kuruluşların temsilcileriyle bir araya gelerek kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi. Kaymakam Akkoyun, önemli konu hakkında yaptığı değerlendirmede, “konunun çözümü noktasında ilgili kurum ve kuruluşlarımızca tüm imkânlar seferber edilerek sorumluluk almalarını ve sorunu bir an evvel çözmelerini istiyoruz“ dedi.

Elbistan Kaymakamlığı toplantı salonunda gerçekleşen önemli toplantıda, Kutsal Nehir Ceyhan’ın kaynağını oluşturan Pınarbaşı’nda yaşanan su eksikliği ve yapılmayan temizlik nedeniyle ortaya çıkan çirkin kirlilikler ele alındı. Toplantıya konunun tarafları olarak; Elbistan Belediye Başkan Yardımcısı Kahraman Koç, Devlet Su İşleri Şube Müdürü Hikmet Böke, Afşin-Elbistan A Termik Santral İşletme Müdürü Arif Şahin, Afşin-Elbistan B Termik Santral İşletme Müdürü Mustafa Has, AEL İşletme Müdürü Atilla Dalbudak, Şeker Fabrikası Müdürü Ahmet Büyük ve Büyükşehir Belediyesi Elbistan Koordinatörü Mazhar Türk yer aldılar.

Tarihinin en çirkin halinin ortaya çıktığı, azalan su seviyesi ile endişelere neden olduğu ve yapılmayan yeterli temizlik nedeniyle çevre kirliliğinin ele alındığı toplantıda konu taraflar ile geniş kapsamlı olarak masaya yatırıldı. Özellikle son bir yıldır yılda on binlerce insanın ziyaret ettiği Pınarbaşı bölgesinin içler acısı halinin sona erdirilmesi ile ilgili olarak Kaymakam Tuncay Akkoyun yaptığı kamuoyu bilgilendirmesinde şunları söyledi:

“Elbistan’ımızın en önemli doğal güzelliklerinden olan Ceyhan Nehri’nin korunması gelecek nesillerimiz adına çok önemlidir. Bu konuda sorumlu kurum ve kuruluşlarımızın çalışmalarını arttırmasını, konunun çözümü noktasında ilgili kurum ve kuruluşlarımızca tüm imkânlar seferber edilerek sorumluluk almalarını ve sorunu bir an evvel çözmelerini istiyoruz.

Elbistanlı vatandaşlarımızın ve bölgemizin en önemli doğal güzelliklerinden biri olan, özellikle bahar ve yaz aylarında vatandaşlar tarafından yoğun olarak ziyaret edilen Ceyhan Nehri kaynağının tüm güzelliğiyle muhafaza edilmesi ve Elbistan’ımıza yakışır temiz haliyle korunması amacıyla bugün gerçekleştirdiğimiz toplantı zaruri hale gelmiştir. Gelişen, büyüyen ülkemizin her karış toprağı bizler için kıymetlidir ve kutsaldır. Çok çalışmalıyız, Çok üretmeliyiz, halkımıza hizmet noktasında her türlü fedakârlığı göstermek durumundayız. Vatandaşlarımızın yaşadığı her sorun bizim sorunumuzdur.”

????????????????????????????????????

Toplantımızda konunun tarafı olan kurum ve kuruluşlarımızla su debisinin düşmesi ve kirliliğin etkenleri üzerinde detaylı görüşmeler yapıldı. Termik Santral A ve Termik Santral B Ünitelerine çekilen su miktarları, Ceyhan Nehri Kaynağının temizliği, Ceyhan Nehri Kaynağı etrafında bulunan park ve işletmelerin temizliği, ilçe çıkışına kadar su yatağına dâhil olan tahliye kanalları gibi önemli konularda bilgilendirme yapıldı.

Yapılan toplantı neticesinde şu kararlar alındı:

SUYUN ÇEKİLMESİ ARAŞTIRILACAK SONDAJ VE KUYULAR İNCELENECEK

  1. Devlet Su İşleri Müdürlüğünce Ceyhan Nehri debisinin ayrıntılı olarak ölçülmesi ve geçmiş yıllarla karşılaştırılması yapılacak. Ayrıca Ceyhan Nehrinin kaynağı ve ilçe çıkışına kadar olan yatağın etrafında bulunan sondaj kuyularının ve çevrede bulunan su kuyularının kaynağı etkileyip etkilemediği incelenecek. Devlet Su İşleri Müdürlüğü’nce nehir kaynağındaki suyun azalmasıyla ilgili yapılacak çalışma sonucunda oluşturulacak rapor çerçevesinde Ceyhan Nehrinin doğal güzelliğinin korunması ve yaşatılması için gerekli tedbirler tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulanacaktır.

TERMİK SANTRALLERİ SU ALIMINI DURDURACAK

  1. Afşin Elbistan Termik Santralleri (A ve B Termik) 2 ay boyunca Ceyhan Nehri kaynağında su alımını durduracak ve nehir kaynağındaki inceleme sonuçlanıncaya kadar su alımı yapılmayacaktır.

SANTRALLERE KAYNAK İÇİN PINARBAŞI YERİNE BAŞKA KAYNAKLAR ARAŞTIRILACAK

  1. Afşin Elbistan Termik Santralleri (A ve B Üniteleri) uzun vadede Ceyhan Nehri kaynağından su alımı yaptıkları pompa ve kanalarını kaynaktan uzaklaştırarak B ünitesinin hâlihazırda su alımı yaptığı bölgede su alımı yapılması için çalışmalara başlanacaktır.

SANTRALLER İÇİN İLERİDE BAŞKA ÇARELER ARANACAK

  1. Afşin Elbistan Termik Santralleri A ve B üniteleri Ceyhan Nehri kaynağındaki su alımının önümüzdeki dönemde tamamen sonlandırılması için Genel Müdürlük ve Bakanlık düzeyinde gerekli çalışmalara başlayacaklardır. Termik Santrallerin ihtiyaç duyduğu su kaynaklarının Ceyhan Nehri kaynağı dışında temini için gerekli altyapı çalışmalarına başlayacaklardır.

ŞEKER FABRİKASINA ACİL ARITMA TESİSİ KURULACAK

  1. Elbistan Şeker Fabrikası 2017 yılı içerisinde modern arıtma tesisini yapmak üzere çalışmalara başlayacak. Arıtma tesisinin bir an önce bitirilmesi için gerekli hassasiyet gösterilecektir.

PINARBAŞI’NI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MAKİNE VE PERSONEL DESTEĞİ İLE TEMİZLEYECEK

  1. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Ceyhan Nehri kaynağı ve devamında gerekli temizlik çalışmalarına en kısa sürede başlanılacak. Makine ile temizlik mümkün olmayan yerlerde, kendi güvenliklerini sağlamak kaydıyla personeller aracılığıyla temizlik yapılacaktır.

ELBİSTAN BELEDİYESİ PARK ALANLARINI DÜZENLEYECEK

7.Elbistan Belediyesince Ceyhan Nehri kaynağındaki yapıların gerekli bakım ve onarımları biran önce tamamlanacak. Nehir etrafındaki park ve dinlenme yerlerinin temizlik, bakım ve onarımı en kısa sürede tamamlanacaktır.

BELEDİYELER SEZON BOYUNCA ÇALIŞMALARINI ARALIKSIZ SÜRDÜRECEKLER

8.Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Elbistan Şubesi ve Elbistan Belediyesi’nce yukarıda bahsedilen temizlik ve bakım onarım çalışmaları sezon boyunca da aralıksız olarak gerçekleştirilecektir.

BÜYÜKŞEHİR PARK VE MESİRE ALANLARINDA ARALIKSIZ İLAÇLAMA VE DEZENFEKTE YAPACAK

9.Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Elbistan Şubesi tarafından Ceyhan Nehri kaynağı ve çevresindeki park ve mesire alanında gerekli ilaçlama ve dezenfekte çalışmaları aralıksız sezon boyunca gerçekleştirilecektir.

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Muhtar Ali Engizek Kolları Sıvadı Muhtar Ali Engizek Kolları Sıvadı

31 Mart 2024 mahalli idareler seçimi sonucunda Kahramanmaraş-Onikişubat Fatih Mahallesinde büyük bir çekişme ile ipi göğüsleyerek muhta...

Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kahramanmaraş’ı Tekrar Ayağa Kaldıracağız” Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kah...

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu kadim memlekete ve aziz millete çok güzel hizmetler kazandıracağız. İnşallah dev...

Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası verilişinin 99. yıl dönümü coşkuyla kutlandı Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası...

Trabzon Caddesinde, yıkılan Valilik binası bahçesindeki  Atatürk anıtında düzenlenen programda,kırmızı şeritli İstiklal Madalyası, Hayr...

Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan mazbatasını alıp görevine başladı Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan ma...

31 Mart mahalli seçiminden zaferle çıkan Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan mazbatasını alıp devir-teslim töreni ile görevine başlad...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi Umut Sokağı Konteyner Ken...

Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğ...

Muhtar Ali Engizek Kolları Sıvadı Muhtar Ali Engizek Kollar...

31 Mart 2024 mahalli idareler seçimi sonucunda Kahramanmaraş...

Kahramanmaraş’ta “Oyun Yoluyla Öğrenme Eğitimleri” gerçekleştirildı. Kahramanmaraş’ta &#...

Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması Pr...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ