Kahramanmaraş’ta bir süre önce kurulan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kahramanmaraş Şubesi’nin kurucu üyeleri, Kahramanmaraş’ta Bugün gazetesine bir ziyarette bulundular.

İstiklal Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan ve bu savaşlardan sağ olarak çıkarak gazilik unvanı alanlar, zaman içerisinde farklı dernekler altında bir araya geliyorlardı. Ancak, 1984 yılında kurulan Türkiye Muharip Gaziler Derneği çatısı altında bir araya gelen İstiklal, Kore ve Kıbrıs Gazileri, ülke çapında bir çok ilde teşkilatlanmalarına rağmen Kahramanmaraş’ta yeni teşkilata kavuştular. Genel merkezden yetki alarak Nisan ayı içerisinde Kahramanmaraş Şubesi’nin kuruluşunu gerçekleştiren İstiklal, Kore ve Kıbrıs Gazileri, Kahramanmaraş’ta artık bir çatı altında buluşacaklar.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kahramanmaraş Şubesi, İsmetpaşa Mahallesi 20. Sokak No. 7 (Valilik Binası Arkası) adresinde bulunuyor. Derneğe 0 344 225 54 74 ve 0 533 762 10 28 nolu telefonlardan da ulaşılabiliyor.

NEZAKET ZİYARETİ

Kurucu başkan Tayfun Özbek ve kurucu yönetim kurulu üyeleri Abdulkadir Durak, Ali Gökdeniz, Yemliha Akarçay ve Yasin Türkoğlu dün Kahramanmaraş’ta Bugün gazetesine  bir nezaket ziyareti gerçekleştirdiler. Sorumlu müdürü Akif Arslan ve yazı işleri müdürü Faruk Aktemur ile bir süre görüşen dernek yöneticileri, Kahramanmaraş’taki İstiklal, Kore ve Kıbrıs Gazilerini bir çatı altında toplamayı amaçladıklarını söylediler.

Askerlik Şubesi kayıtlarına göre Kahramanmaraş’ta 185 Kore Gazisi ve 710 Kıbrıs Gazisi bulunduğunu belirten Şube Başkanı Tayfun Özbek, İstiklal Savaşı Gazileri ile ilgili de sağlıklı bir bilgiye ulaşamadıklarını ifade etti. Özbek, Kahramanmaraş ve ilçelerinde yaşamını sürdüren İstiklal Savaşı Gazileri’nin yanı sıra Kore Savaşına ve Kıbrıs Barış Hareketine katılarak gazilik unvanına sahip olanların derneğe başvurmalarını isterken, “Gazilerimizin varlığından haberdar olanların da bizzat bize haber vermeleri, sağlıklı bir iletişim kurmamızı sağlayacaktır” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan Gazilere “Milli Mücadele Madalyası” vereceğini hatırlatan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kahramanmaraş Şubesi Başkanı Tayfun Özbek, “Dernek üyeler, madalya müracaatı için üye oldukları genel merkez ve şubelere başvurabilirler. Derneğe üye olmayan gazilerimiz ise bir an önce derneğe üye olarak, bu madalyalarını alabilirler” diye konuştu.

DERNEĞİN KURULUŞU

E. Kur. Albay Sadık Atak ve arkadaşları tarafından kurulan Türkiye Muharip Gaziler Derneği, İstiklal Savaşı Gazileri Derneği ve Kore’de Savaşanlar Derneği (KORSAVAŞ) temsilcileri 12 Eylül 1983 tarihinde, 2847 sayılı kanuna göre kurulacak Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nin teşkili için bir araya gelerek, birleşmeye dair bir protokol imzaladılar.

Protokol gereği hazırlanan,  yeni dernek tüzüğü her üç derneğin kurucu üyeleri tarafından 14 Ekim 1983 tarihinde kabul edildi ve tasdik edilen yeni tüzük ile yeni derneğin (76) kişilik kurucular listesi Milli Savunma Bakanlığına gönderildi. 2847 sayılı kanunla, daha önceden çeşitli derneklerde temsil edilen; İstiklal, Kore ve Kıbrıs Barış Harekâtı muharip gazileri Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nde,  malul gaziler ile şehit dul ve yetimleri de Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği bünyesinde toplandılar.

5253 ve 2847 sayılı kanunlara tabi olarak faaliyet gösteren; kamu yararına çalışan ve asker kökenli bir dernek olan Türkiye Muharip Gaziler Derneği, 1984 yılından itibaren faaliyetini genel merkez,  şube ve temsilcilikler düzeyinde sürdürüyor. Dernek ayrıca; merkezi Paris’te bulunan Dünya Gaziler (Muharipler) Federasyonu (WVF) ile yine merkezi Seul’de bulunan Kore’de Savaşanlar Federasyonu’na (KVA) üyedir. (HABER MERKEZİ)