Millî Eğitim Müdürü Yılmaz'dan Basın Açıklaması
Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz Avrupa Birliği Projeleri ile ilgili Basın Toplantısı gerçekleştirdi.
[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/il-milli-egitim-mudurlugu-ab-projeleri-basin-toplantisi-154946h.html" size="medium" icon_type="general foundicon-right-arrow" icon_position="left" shape="square" color_class="otw-red"]Habere Ait Fotoğraflara Tıklayın[/otw_shortcode_button][otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/il-milli-egitim-mudurlugu-ab-projeleri-basin-toplantisi-154946h.html" size="medium" icon_type="general foundicon-right-arrow" icon_position="left" shape="square" color_class="otw-red"]Habere Ait Fotoğraflara Tıklayın[/otw_shortcode_button]
"Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak toplumumuzun en fazla ihtiyaç duyduğu üç alanda Erasmus + projeleri yürütmekteyiz.
Bunlar:
1-İş Tabanlı Öğrenmenin Etkilerinin Derinleştirilmesi ve Kadın Profilinin Güçlendirilmesi,
2-Aktif Yaşam için Yaşlı Eğitimi
3-Sosyal Medya Bağımlılığı, Sosyal Hayatın Tükenişi" diyerek konuşmasına başlayan İl Milli Eğitim Müdürü Cemalettin Yılmaz, daha sonra şu ifadelere yer verdi.
"Gençlerimizi sosyal medya bağımlılığından kurtarmak, kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yaparak işbaşı eğitimleri ile iş yaşamına entegre edilmesini sağlamak ve insanlarımızın emeklilik döneminde kaliteli bir yaşam geçirmeleri için bu projeler kapsamında çalışmalar yapmaktayız.
Bakanlığımız 2023 Eğitim Vizyonu Belgesinde mesleki eğitime ayrı bir önem vermektedir. Biz de İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu projeler kapsamında iş tabanlı öğrenmemin ilimizde ve ülkemizde yaygınlaştırılmasını önemsiyoruz. Ülkemizde yaşlı nüfus 2014 yılında %8 iken 2023 yılında %10,2 ye 2050 yılında ise %20,8 çıkacağı tahmin edilmektedir. Biz de vatandaşlarımızın emeklilik döneminde daha kaliteli bir yaşam geçirmelerini sağlamak, toluma uyum sağlamalarına katkıda bulunmak ve tecrübelerini toplumla paylaşmalarını desteklemek amacı ile emeklilerimize yönelik ‘’Aktif Yaşam için Yaşlı Eğitimi’’ projesini yürütmekteyiz.
Diğer bir yandan 2018 yılı itibarı ile dünya nüfusunun %42 si yani 3.19 milyar insan sosyal medyayı kullanmaktadır. Ortalama bir insan günde iki saatini sosyal medyaya ayırırken, özellikle genç kesim dokuz saatini sosyal medyada geçirmektedir. 2018 de Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre sosyal medyada 1 saat vakit geçiren gençlerle 5 saatini sosyal medyada geçirenler arasında 2 kat daha fazla depresyon belirtileri gözlenmiştir. Biz de koordinatörlüğünü yapmakta olduğumuz ve 3 ülkeden 5 ortağın dahil olduğu ‘’Sosyal Medya Bağımlılığı, Sosyal Hayatın Tükenişi’’ başlıklı projemiz ile gençlerimizi sosyal medya bağımlılığından kurtarmayı, onları gerçek bir hayata hazırlamayı, internetin ve sosyal medyanın bilinçli kullanılmasını sağlamayı amaçlamaktayız.
Projelerimizden detaylı olarak bahsetmek gerekirse:
İlk projemiz; Ortak olarak yer aldığımız Mesleki Eğitim Alanında Stratejik Ortaklık KA 202.
Müdürlüğümüzün ortak olduğu “Deepening WBL Impact & womeN empowerment - DEEP IN WBL” (İş Tabanlı Öğrenmenin Etkilerinin Derinleştirilmesi ve Kadın Profilinin Güçlendirilmesi) başlıklı proje, İş Tabanlı Öğrenme ile kadın profilinin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar ile İş Tabanlı Öğrenmenin daha doğru anlaşılması ve kalitesinin arttırılmasını hedeflemektedir. İspanya’dan Zaragoza Sanayi ve Ticaret Odası’nın koordinatör olduğu bu proje, Almanya, Portekiz, İtalya, Avusturya ve Yunanistan’dan kurumların ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’müzün ortaklığı ile yürütülmektedir.
İkincisi de, yine ortak olarak yer aldığımız Yetişkin Eğitimi Alanında Stratejik Ortaklık KA 204.
Müdürlüğümüzün ortak olduğu “Senior Education for Active Living” (Aktif Yaşam için Yaşlı Eğitimi) başlıklı proje, yaşça büyük bireylerin eğitimi konusunda deneyimleri ve iyi uygulamaları paylaşmayı, uluslararası işbirliği içerisinde evrensel eğitim araçları geliştirmeyi ve etkin hale getirmeyi, bu bireylerin psikolojik ve fiziksel yönden sosyal hayata aktif katılımlarını desteklemeyi hedeflemektedir. Polonya’dan bir kurumun koordinatörlüğündeki bu proje, İtalya ve Çekya’dan diğer kurumların ortaklığı ile yürütülmektedir.
Ve son olarak da, ARGE Birimi Avrupa Birliği projeler ekibi olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’müzün Türk Ulusal Ajansı’na sunduğu “Social Media Addiction, Social Life's Extinction” (Sosyal Medya Bağımlılığı, Sosyal Hayatın Tükenişi) başlıklı proje teklifi değerlendirme sürecinde hibe almaya hak kazanmıştır ve müdürlüğümüzün koordinatörlüğünde yürütülmektedir. Okul Eğitimi Alanında Stratejik Ortaklık olan projemiz 2018 - 2020 arasında uygulanacaktır. Projemizin ortakları, Dulkadiroğlu Rehberlik ve Araştırma Merkezi, İspanya’dan bir yerel eğitim otoritesi ile bir okul, ve Polonya’dan da bir teknoloji merkezidir.
Sosyal medya platformları gençlerimizi, ders çalışmaktan, kitap okumaktan, aile ve arkadaşlarla kaliteli vakit geçirmekten alıkoymaktadır. İnternetin bilinçli kullanılmasının öğretilmesi, öğrencilerimizin bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Bu doğrultuda projemiz, özellikle öğrencilerde ortaya çıkan ve tamiri mümkün olmayan etkileri ile okul başarısını olumsuz etkileyen “sosyal medya bağımlılığı”nı konu almaktadır. Yerel ortağımız olan Dulkadiroğlu Rehberlik ve Araştırma Merkezi’yle yapılan işbirliği çerçevesinde belirlenen bazı liselerde veli, öğrenci ve öğretmen anketleri uygulanacaktır. Edinilen sonuçlardan yola çıkılarak sosyal medya kullanımının yol açtığı bağımlılığın eğitim-öğretimde ve sosyal hayatta ne gibi zararlara nasıl ve ne kadar yol açtığı belirlenecektir. Daha sonraki süreçte, okullarda araştırma yapılan bu gruplara yönelik bilgilendirme ve “Zaman yönetimi” seminerleri düzenlenecek ve hedef grup için “1 saat off-line” kampanyası başlatılacaktır. Öğrenciler için günlük plan uygulamasının yaygınlaştırılması ve geçirilen “ekran süresi”nin azaltılması konusunda çalışmalar yapılacaktır. Öğrencilerin günlük aktivitelerini sağlıklı alternatiflerle zenginleştirilmesi için okullarda satranç, masa tenisi, voleybol, futbol, basketbol etkinlikleri, slogan, fotoğraf, poster, resim yarışmaları; huzur evi, hayır kurumları ve hastane ziyaretleri gibi sosyal aktiviteler; piknikler, doğa yürüyüşleri, ağaç dikme gibi açık alan etkinlikleri düzenlenecek ve uygulanacaktır. Öğrenciler ve velilere yönelik son anketler uygulanacak ve sonuçlar değerlendirildikten sonra e-dergi ve kitapçık oluşturulacaktır. Özet olarak, projede temel amaç, gençleri çeşitli etkinliklerle sanal olmayan “gerçek” sosyalleşme aktivitelerine yönlendirmek ve sosyal medya platformlarına bağımlı hale gelmekten korumaktır.
Projemizin 1. Uluslararası Proje Toplantısı ilimizde müdürlüğümüzün ev sahipliğinde üç gün boyunca başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Gereken çalışmaları verimli şekilde yerine getirerek, güzel ülkemizi ve ilimizi başarılı şekilde temsil etmiş ve tanıtmış bulunmaktayız." dedi.
Basın açıklamasında sonra İspanya dan gelen 5 proje ortağına Sertifikaların takdim edildi.