Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, ülkemizde geri dönüşüm konusunda yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi konusunda Meclis araştırması açılmasını istedi.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na geri dönüşüm konusunda araştırma önergesi veren MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, önerge gerekçesinde gelişen toplum düzeyine paralel bir şekilde ülkemizde katı atık miktarının sürekli olarak artmakta olduğunu vurguladı.

Artan bu katı atıkların sadece değeri yüksek boş alanları doldurmakla kalmayıp aynı zamanda hava, su ve toprak kirliliğine de sebep olduğuna işaret eden MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, araştırma önergesinin gerekçesinde ayrıca şu konulara yer verdi:

“Dünya üzerinde yaşanan bu durum Avrupa Birliği’ni de harekete geçirmiştir. Avrupa Birliği tarafından hazırlanan altıncı çevre eylemi planının, dört önemli öncelikli konularından birisi de atık önleme ve yönetimi programı olmuştur.

Atık önleme ve yönetimi programı ülkemizde daha da geliştirilmelidir. Atıkların ekonomiye kazandırılması bakımından Avrupa Birliği Eylem Planı büyük önem taşımaktadır. Geri dönüşüm konusunda ülkemizde üretici ve tüketici alışkınların değişimi gerekmektedir.

Bu konuda; atık önleme, atık azaltma, yeniden kullanma, geri dönüşüm, enerjinin geri kazanımı ve bertaraf etme gibi uygulamalar devreye sokulmalıdır.

Atıkların bertaraf edilmesi ülkemizde mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır. Atık depolama konusunda yer seçimine çok dikkat etmelidir. Bu konuda uygun olmayan yerlere izin vermemeli ve yer seçimi titizlikle yapılmalıdır.

Çöplere giden kâğıtlar, değer kaybetmeden geri dönüşüme hazırlanmalıdır. Hammaddesi tamamen ithalata dayalı olan kâğıdın geri dönüşümü mutlaka sağlanmalıdır.

Kâğıt ve pet ambalajlar her hangi bir yerde enerji elde etmek amacıyla kullanılmamalıdır. Atık kâğıtlar kesinlikle geri dönüşüme gitmelidir. Geri dönüşüm ürünleri; ambalajlı olarak piyasaya süren işletmeden satış noktaları ve vatandaşlardan oluşan geniş bir gurubu ilgilendirmektedir.

Hemen hemen her sektörde birçok ürün ambalajlı olarak satışa sunulmaktadır. Ülkemizde ambalaj malzemelerinin üretimi ve tüketimi endüstriyel gelişmeye paralel olarak her geçen gün büyümekte, içindeki ürünü tükettikten sonra ise yaramaz dediğimiz ve çöpe attığımız atıklar toplumun ortak malı olmaktadır.

Dolayısıyla çöp atıklarının sadece belediyeler ve asıl sermayenin malı olarak kabul edilmez. Çünkü geri dönüşüm ayrı bir sanayi koludur. Bu ambalaj atıkları geri dönüşüm tesislerinde başka ürünlere dönüştürülmelidir.

Mesela süt kutuları mobilya sektöründe, pet ambalajlar tekstil sektöründe alüminyum kutular beyaz eşya sektöründe kullanılmaktadır.

Geri dönüşüm sektörü; ülkenin sağlıklı ve güvenli bir şekilde büyümesine israfı önlemeye,  ithalatı azaltmaya, milli gelir artışına, toplum sağlığına, doğanın korunmasına, enerjide tasarruf yapılmasına, yer altı zenginliklerinin daha uzun ömürlü olmasına çok önemli katkılar sağlamaktadır.

Ülkemizde yeni gelişmekte olan geri dönüşüm sektörüne destek ve teşvikler vererek, yeni teknoloji ve Ar-ge çalışmalarının başlatılması gerekmektedir.”