Milletvekili Güvenç Sokak Çocukları İle İlgili Açıklama Yaptı
Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı GÜVENÇ, 24-30 Mayıs Sokak Çocukları Şefkat Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada: “ Her biri birer ana kuzusu olan ama sahipsizlikten dolayı sokakların sahip çıktığı ve kimsesiz diye tabir edilen çocukların kimsesi olmak ve onlara sahip çıkmak toplum olarak önceliğimiz olmalıdır.” dedi.
Sokak çocukları olarak tabir edilen sokakları tercih etmiş, her türlü tehlike ve istismara açık bir ortamda yaşayan, gelecekte suç işlemeye meyletme riski yüksek olan ve ailesinden kopmuş bu çocukların toplumun kanayan derin bir yarası olduğuna değinen GÜVENÇ sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bu çocukların sokağa terk edilmesinde şefkat ve sevgiden yoksunluğun rolü ne kadar büyükse onların tekrar kazanılmasında da sevgi ve şefkat o denli öneme haizdir. Yaşının gerektirdiği gibi yaşayamayan ve oyun oynama, okula gitme, akşam evinde anne-baba ve kardeşleriyle birlikte olma gibi doğal gereksinimlerini karşılayamayan bu çocuklarımız sokaklarda her türlü tehlikeye ve istismara açık bir ortamda yaşam mücadelesi vermekteler.
Bu konuda yapılan araştırmaların sonuçlarına göre sokak çocuklarını madde bağımlılığına iten sebepler arasında; sokaktaki şiddete karşı durabilmek ve dayak yediklerinde acı hissetmemek, sokaktaki soğuğa dayanabilmek, yaşadığı zorluklara karşı bedensel ve duygusal güç oluşturabilmek, halüsinasyonlar görüp güzel şeyler hayal edebilmek, utanma duygularını yok ettiği için rahatlıkla başkalarından yemek isteyip dilenebilmek ve özgürce konuşabilmek gibi etmenler uzmanlar tarafından tespit edilmiştir. Bütün bu olumsuz şartlar sokak çocuklarının hem kendilerine hem de topluma tehlikeli boyuta zarar verir hale gelmelerinde; ayrıca uyuşturucu madde bağımlısı olmalarında, sevgiden, şefkatten, toplumsal dayanışmadan yoksunluğun ve sahipsizliğin ne kadar önemli bir etken olduğunu göstermesi bakımından çok önemlidir. Bu içler acısı durum, toplumumuzun sinesinde kanayan derin bir yaradır.
Hükümetimiz korunmaya muhtaç çocukların topluma kazandırılması için ilgili kurum ve kuruluşları ile her türlü tedbirin alınması hususunda gerekli çalışmaları yapmaktadır. Sokakta yaşayan/ çalıştırılan çocukların, örgün veya mesleki eğitime dâhil edilmeleri, ailelerinin yanına veya kurum bakımına yönlendirilerek eğitimini tamamlamış ya da iş sahibi gençler olarak rehabilitasyonlarının tamamlanması amacıyla, 2004 yılında Başbakanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinasyonunda, İçişleri Bakanı, Sağlık Bakanı, Milli Eğitim Bakanı ve Adalet Bakanından oluşan komite kurularak Türkiye genelinde uygulanmak üzere basamaklandırılmış hizmet modeli hazırlanmıştır. 2005’te ilgili Bakanlıkların işbirliğinde hizmet modeli geliştirilerek öncelikle sorunun yoğun görüldüğü, İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Adana, Mersin ve Bursa illerinde uygulanmaya başlanmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde kurulan Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü bu konuda çok ciddi çalışmalar yapmaktadır. Sokakta yaşayan veya çalıştırılan çocuklara yönelik olarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Çocuk ve Gençlik Merkezleri tarafından çok kapsamlı hizmetler verilmektedir. 2013 yılı Nisan ayı itibariyle 30 ilde 39 Çocuk ve Gençlik Merkezi ve bu merkezlere bağlı 4 Gözlemevi ile hizmetlerini sürdürmektedir.
Ancak sokak çocukları sorununun büyük oranda çözümü, toplumun bilinçlenmesine ve bu soruna sahip çıkmasına da bağlıdır. Toplumun bu çocukları sahiplenmediği, sorunu görmezden geldiği ve sorunun çözümüne şefkat odaklı yaklaşmadığı müddetçe çözüm üretilmesi konusunda çalışmalar eksik ve yetersiz kalacaktır. Bizim inancımızın, dinimizin de sosyal yardımlaşma ve dayanışmaya büyük önem verdiği unutulmamalıdır. Peygamber Efendimizin “Müslüman’ın derdiyle dertlenmeyen bizden değildir.” Hadisi şerifi bu konuda rehberimiz olmalıdır. Toplum olarak, birey olarak bu sorunun çözümüne ortak olmak bizim için hem dini hem de insani bir görevdir.”