Memur Atama Şartları Değişiyor

Memur Atama Şartları Değişiyor
Yeni düzenlemeye göre, memurların ilk tayin yeri Doğu ve Güneydoğu olmayacak. Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere az gelişmiş bölgelerde artık deneyimli memurlar görev yapacak.Devlet Personel Başkanlığı'nın yürüttüğü...

Yeni düzenlemeye göre, memurların ilk tayin yeri Doğu ve Güneydoğu olmayacak. Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere az gelişmiş bölgelerde artık deneyimli memurlar görev yapacak.

Devlet Personel Başkanlığı'nın yürüttüğü çalışma ile devlet memurlarının atama ve yer değiştirmelerine ilişkin kurallarda değişikliğe gidiliyor.

Bakanlar Kurulunun da gündemine gelen çalışma ile Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere az gelişmiş bölgelere yapılacak atamalardaki kriterler değiştiriliyor. Buna göre, yönetici olarak ilk kez atanacakların ilk görev yerleri Doğu ve Güneydoğu olmayacak.

Türkiye gazetesinin haberine göre; bu iki bölgeye atanacak bölge müdürü, başmüdür, il ve ilçe müdürleri, emniyet müdürü, emniyet amiri, milli eğitim müdürü, defterdar, mal müdürü, kadastro müdürü, tapu sicil müdürü, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü, Nüfus Müdürü ve bunların yardımcıları, taşra teşkilatında görevli şube müdürü, müdür, il ve ilçe müftüsü gibi yöneticiler önce tecrübe kazanacak ardından Doğu ve Güneydoğu'ya atanacak.

Yönetici kadrosunda bulunanlara en az 5-6 yıl başka yerlerde yöneticilik yaptıktan Doğu ve Güneydoğu illerine atamalarının yapılması şartı getirilecek. Ayrıca bir kişi doğduğu veya uzun süre ikamet ettiği bir yerde görev yapmayacak. Buna eşler de dahil olacak.

Mevcut düzenlemede doğduğu yer veya en az 15 yıl ikamet edilen yerlere belli nüfus kriterleri göz önüne alınarak atama yapılabiliyordu. Yeni çalışma ile birlikte bu nüfus kriteri de ortadan kaldırılacak ve böylece hiçbir şekilde bir yönetici doğduğu veya uzun süre ikamet ettiği yerde görev yapamayacak.

Öte yandan, yönetici kadrolarının yanı sıra diğer memur atamaları ve yer değiştirmelerine ilişkin kurallarda da değişiklik yapılacak. Buna göre, mesela öğretmen atamalarında ilk görev yerleri az gelişmiş yerler olmayacak. Önce 3 yıl daha gelişmiş yerlerde görev yapacaklar, ardından tecrübe kazandıktan sonra az gelişmiş yerlere atamaları yapılacak.

AZ GELİŞMİŞ BÖLGE KRİTERİ

Bu kişiler daha önceki görevlerinde en az 5 yıl yöneticilik yapmış olacak. Aynı şekilde, yönetici olmayan memur atamalara da “az gelişmiş bölge” kriteri getiriliyor. Deneyimli memurlar, daha fazla yararlı olacakları gerekçesiyle taşraya gönderilecek. Diğer memur atamalarında da, ilk görev yerleri az gelişmiş yerler olmayacak. Önce 3 yıl daha gelişmiş yerlerde görev yapacaklar, ardından tecrübe kazandıktan sonra az gelişmiş yerler atamaları yapılacak. Düzenlemeye göre, kamu görevlisi doğduğu yerde görev yapmayacak. Daha önce uygulanan bu hükümdeki, “Belli bir nüfusun altında olan yerlere ilişkin kriter” de kaldırıldı.  Hükümet yetkilileri, kamu görevlilerinin az gelişmiş bölgelerin zor şartlarında, yararlı olabilmesi için “deneyimli” olması gerektiğinden yola çıkarak, bu değişikliği planladıklarını belirttiler.

Özel yasası olanlar hariç

Başta, “Doğduğu yerde görev almamak” olmak üzere yapılacak tüm değişiklikler,  özel statüleri olan memurları kapsamayacak. Bu değişiklikler, 657 sayılı devlet memurlarını kapsamakla beraber, devlet memuru statüsünde olmasına karşın özel yasası olan öğretim üyeleri ve emniyet mensupları gibi kamu görevlilerinin atama ve yer değiştirmelerinde kendi özel yasalarındaki esaslar uygulanacak.