KSÜ’de “Geçmişten Günümüze Ahilik” Paneli
11-17 Mayıs Ahilik Haftası kapsamında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörlüğünce “Geçmişten Günümüze Ahilik” konulu panel düzenlendi.
Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci yaptı.
Ahiliğin medeniyetimizin ortaya koyduğu önemli değerlerden biri olduğunu vurgulayan Rektör Deveci “Anlamını ‘kardeşlik’ olarak adında taşıyan töre, bize yalnızca sahip ve hâkim olmayı değil, sahip olduklarımızı bir hukuk ve ahlak düzeni içinde kardeşçe paylaşmayı öğretir.” diye konuştu.
“Ahi olmak, Peştamal kuşanmak, bazı vasıflara sahip olmayı gerektirir. Bunlar ise peştamalla temsil olunan yedi fenalığın bağlanması ve yedi iyiliğin çözülmesidir.” diyen Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci bu yedi unsuru “yalanlara karşı doğruluk, cimriliğe karşı lütuf, sertlik ve zalimliğe karşı yumuşaklık, hırsa karşı kanaat, tokluğa karşı açlık terbiyesi, halktan beklenti yerine Hakka yöneliş, cahilce sözlere karşı Allah bilgisi” şeklinde sıraladı.
Rektör Deveci “Temelde bir esnaf töresi ve teşkilatı olan ahilik, aslında bütün toplumu bu güzelim bağlarla birbirine bağlamış çok değerli bir kültürdür. Böylesi güzel uygulamaların insanımız ve toplumumuz için yeni zamanlarda da hayata geçirilmesine zemin hazırlamak gerekir. Bu toplantının bu konuda katkı yapacağını ümit ediyorum.” Dedi.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci’nin açılış konuşmasının ardından “Geçmişten Günümüze Ahilik” konulu panele geçilirken, panel başkanlığını KSÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Pak yürüttü.
Panele konuşmacı olarak KSÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. H. Ezber Bodur, KSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Selahattin Döğüş, KSÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Abdullah Soysal ve KSÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamza Karaoğlan katıldı.
Prof. Dr. H. Ezber Bodur “Bir model olarak ahiliğin günümüze uygulanabilirliği” konulu sunumunu gerçekleştirirken, İslam’ın çalışmaya bakışı ve ahilik konusunda bilgiler verdi.
Doç. Dr. Selahattin Döğüş ise kent ekonomisi ve ahilik konusuna değindi. Ahiliğin özellikle şehirlerde önemli bir hizmeti yerine getirdiğinin altını çizen Doç. Dr. Döğüş, “Göçebelerin şehir hayatına uyumlarının kolaylaştırılmasında önemli bir rol üstlenen ahilik bu kişilerin meslek erbabı olmasında da önemli bir görevi yerine getirmiştir.” diye konuştu.
Panelde İşletmelerin başarısında ahilik ilke ve uygulamalarının önemi hakkında sunum yapan Doç. Dr. Abdullah Soysal, ahilerin meslek erbabını eğitirken başvurduğu ilke ve yöntemler konusunda bilgiler verdi.
KSÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamza Karaoğlan’ın “Ahilik Geleneğinde Pir Kavramı” konulu sunumunun ardından panel sona erdi.
Panel sonunda söz alan Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu katılımcılardan esnafa destek isterken, “Kültürümüzü yaşayan ve yaşatan esnaflarımızdır. Esnafa verilen destek kültüre verilen destektir. Başarılı olmak için Ahiliğin kurallarına ihtiyacımız var.” diye konuştu.
Programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bakan, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu, esnaf oda başkanları, esnaflar ve öğrenciler katıldı.