Türkiye’nin 47 farklı şehirlerinde görev yapan kent konseyi başkanları Kahramanmaraş’ta düzenlenen Türkiye Kent Konseyleri Birliği Buluşma programında bir araya geldi.

 

4’üncü dönem Türkiye Kent Konseyleri buluşmasında konuşan, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Saim Yavuz, kent konseylerinin yerel yönetimleri yönlendirici öneriler ortaya koyması gerektiğini belirtti. İşleyen bir demokrasi için halkın karar alma sürecine katılması gerektiğini vurgulayan Yavuz, “Kent konseylerinin temel görevi halkın yerel yönetimlerde alınacak kararlara katılımını sağlamaktır. Üniversite, sivil toplum kuruluşları (STKA), özel sektör, belediye ve valiliğe bağlı kurumlarla müzakere ederek, şehir için ortak karar alınmasında önemli rol oynuyor. Kentlerde, ‘ben karışmam’ anlayışının yerine, ‘kendim için, kentim için’ anlayışının yaygınlaşması gerekiyor.” diye konuştu.

“KENT KONSEYLERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ KURDUK”

Kent konseylerinin tüzel kimlik sorunu yaşadığına da değinen Yavuz, “Balıkesir, Tekirdağ ve Adıyaman’da yapmış olduğumuz bölgesel toplantılarda kent konseylerinin çalışmalarıyla ilgili bilgi alışverişinde bulunduk. Kent konseyleri kurumsal konularda ortaklık yapması ve proje gerçekleştirmesinde tüzel kimlik sıkıntısı çekiyordu. Biz de çalışma başlatarak Kent Konseyleri Birliği Derneği’ni kurup, bu sıkıntıyı giderdik. Kurulan bu dernek bütün kent konseylerinin yararlanabilecekleri bir yapıya sahip.” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraşlı olmanın bir ayrıcalık olduğunu söyleyen Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan ise “Üç farklı iklim tipiyle şehrimiz mükemmel bir doğaya sahip. Kentte dünya tarihinde iz bırakmış büyük devletlerin birçok eseri bulunuyor. Kahramanmaraş tarihi dokusu, stratejik konumu itibarıyla Türkiye’de özel bir yere sahiptir.” dedi.

Kent konseyleri birliği buluşmasına katılan Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Ramazanoğlu, büyükşehir yasasının Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti. Yasanın gündemin en önemli maddesi olduğunu aktaran Yıldırım Ramazanoğlu, şöyle konuştu: “Muhalefet partisi tarafındanAnayasa Mahkemesi’ne yasanın iptali için bir başvuruda bulunulmazsa, bu yasa gündemimizin en önemli yasalarından biri olacak. Büyükşehir yasası o statüye kavuşan kentlerin geleceğini garanti altına alan bir çalışmadır.”

Konuşmaların ardından Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Saim Yavuz, göreviniKahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan’a devretti.

Kahramanmaraş Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda düzenlenen Türkiye Kent Konseyleri Birliği buluşmasına, Vali Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ve ilgililer katıldı. Türkiye Kent Konseyleri Birliği buluşmasının 3 gün süreceği bildirildi.