Kayıt Dışı Geliri Tespit Edilen Şirkete 6 Milyar Liralık Ceza Kesildi

Kayıt Dışı Geliri Tespit Edilen Şirkete 6 Milyar Liralık Ceza Kesildi
Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişleri, Bakan Şimşek'in "çok kazanandan çok vergi alma" denetimleri çerçevesinde kayıt dışı geliri belirlenen bir şirkete 6 milyar liralık ceza kesti.

Maliye Bakanlığı müfettişleri, Bakan Mehmet Şimşek'in "çok kazanandan çok vergi alma" ilkesi doğrultusunda denetimlerine devam ediyor. Kayıt dışı geliri belirlenen bir şirkete 6 milyar liralık rekor ceza kesildi.

Vergi Denetim Kurulu, işletmelerin gerçek üretim miktarını belirlemek üzere "randıman analizi" yöntemi ile yoğun vergi incelemelerine başladı. Bu yöntemde, işletmelerde imalatta kullanılan maddeler ve diğer üretim girdileri ile üretilmesi gereken mamul ve çıktılar analiz ediliyor. Bu yeni inceleme yöntemiyle önemli sonuçlar da alınıyor.

Gerçekleştirilen randıman ve kaydi envanter çalışması sonucu, firmanın kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi. İncelemede, işletmedeki bazı belgelerin yasal defter kayıtlarına ve beyanlara dahil edilmediği görüldü. Sigaraların fatura düzenlendiği halde özel tüketim ve katma değer vergilerinin beyanlara yansıtılmadığı da tespit edildi.

İnceleme sonucu firmaya yaklaşık 6 milyar lira vergi cezası kesildi. Gecikme faiziyle bu rakamın yükselmesi bekleniyor. Yapılan incelemede, kurumlar, özel tüketim, katma değer vergileri ile geçici verginin de eksik ödendiği anlaşıldı.