Kahramanmaraş tekrar tarıma mı dönüyor?
Tarım alanında tarihi misyonuna tekrar dönmeye başlayan Kahramanmaraş’ta modern tarımcılık kendini gösterdi.
Kendi bahçesinde modern tarım makinelerini uygulamaya başlayan İşadamı Mehmet Mümtaz Yüzbaşıoğlu’nu bahçesinde ziyaret eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu bu tür gelişmelerin tarım adına sevindirici olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş’ta çiftçiliğe sonradan başlamasına rağmen yaptığı araştırmalar ve aldığı ekipmanlarla örnek bir çiftçi haline gelen İşadamı Mehmet Mümtaz Yüzbaşıoğlu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ve Ziraat Mühendisi Ali Kalaycı’yı bahçesinde misafir etti.
1980’li yılların ikinci yarısına kadar tarımla anılan Kahramanmaraş yerini dev sanayi kuruluşlarına bırakırken, geleceğin stratejik sektörleri arasına giren tarımla ilgili Kahramanmaraşlı işadamları, yatırım yapmaya başladı.
Kahramanmaraş’ta kurduğu 320 bin metrekare alandaki badem, ceviz, Antep Fıstığı, Çam Fıstığı ve diğer ağaç türünden oluşan bahçesinde tarım işçisi bulamadığı için makineli tarıma geçtiğini belirten Yüzbaşıoğlu; “sonradan çiftçiliğe başlamama rağmen bu konuda çok araştırma yaptım. Ülke genelindeki hiçbir tarım fuarını kaçırmadım. Bahçemizde tarım işçisi bulamadığımız için meyvelerin gübrelemede, ilaçlama da sıkıntı yaşıyorduk. Gittiğim tarım fuarında bu makineyi gördüm. Onlarca işçinin günlerce yaptığı işi bu makine iki gün içerisinde yapıyor. Artık gelişmiş ülkeler endüstriyel tarıma geçiyor, böylece hem verim artıyor hem de zaman kaybı olmuyor. Bu aldığımız yeni makine ile ağaçlarımızı daha çok besliyoruz.” Dedi.
Yapılan modern tarım çerçevesinde toprak altına atılan gübreleme makinesinin çalışmasını görmek için bahçeye gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ise Kahramanmaraş’ta meyveciliğin her geçen gün arttığını söyledi. Kahramanmaraş’ın genel iklim özellikleri gereği farklı meyve türlerinin kentte ekonomik olarak yetiştirildiğine vurgu yapan Emiralioğlu; “Bu da ilimizin önemli zenginliklerinden bir tanesi. Sahada teknik elemanlarımızda ile çiftçilerimizi modern tarım teknikleri kullanması noktasına yönlendirmeye gayret ediyoruz. Bu anlamda çiftçilerimizden gelen her türlü talebi karşılıyoruz. Bugün de buradan özellikle sonbahar döneminde meyve ağaçlarında verimliliğin arttırılması için toprak altı gübrelemesi son derece önemli. Meyvelerin taç izdüşümü diye tabir ettiğimiz alana taban gübrelerinin atılması son derece önem arz ediyor. Burada ki bir üreticimiz de bu anlamda bölgemizde yeni olan bir makinayı ilimize getirdi ve bununla ilgili arazi kontrollerimizi gerçekleştirdik. Şu an sahada ki izlenimlerimiz ise, özellikle büyük bahçelerimizde taban gübrelemesi anlamında işçi masraflarının azaltılmasında burada gördüğümüz makine son derece verimli ve bölgemiz için önümüzde ki zaman içerisinde yaygınlaştırılıp kullanılabilecek bir makine gibi görülüyor.” Dedi.
Emiralioğlu ayrıca bu yeni makineyi Kahramanmaraş’a ilk getiren İşadamı Mehmet Mümtaz Yüzbaşıoğlu’nu çabasından ve öngörüsünden dolayı tebrik etti. HABER: KÜBRA ŞİMŞİR