Maraşta Haber
Maraşta Haber

Kahramanmaraş KOSGEB Girişimcilere Destekte Türkiye Dördüncüsü Oldu

Kahramanmaraş’a geldiği günden bu yana bir çok başarılara imza atan Kosgeb Kahramanmaraş Hizmet Merkezi Müdürü Dr. Sadık başarısına bir imza daha attı. KOSGEB Kahramanmaraş Hizmet Merkezi Müdürlüğü olarak verdikleri girişimcilik destek programları ile Türkiye genelinde başarı göstererek Türkiye 4. cüsü oldu. Yeni girişimcilere destek programı kapsamında Kahramanmaraş bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye genelinde 4’üncü olarak […]

Kahramanmaraş KOSGEB Girişimcilere Destekte Türkiye Dördüncüsü Oldu

15 Mayıs 2015 - 13:23A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Kahramanmaraş’a geldiği günden bu yana bir çok başarılara imza atan Kosgeb Kahramanmaraş Hizmet Merkezi Müdürü Dr. Sadık başarısına bir imza daha attı.

KOSGEB Kahramanmaraş Hizmet Merkezi Müdürlüğü olarak verdikleri girişimcilik destek programları ile Türkiye genelinde başarı göstererek Türkiye 4. cüsü oldu.

Yeni girişimcilere destek programı kapsamında Kahramanmaraş bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye genelinde 4’üncü olarak başarısını sürdürdü.  Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan KOSGEB Kahramanmaraş Hizmet Merkezi Müdürü Dr. Sadık Gözek, bu başarı sadece benim değil, bütün personelin başarısıdır. Kahramanmaraş’ın ve Kahramanmaraşlının başarısıdır” dedi.

KOSGEB Türkiye genelinde yılın ilk çeyreğe ilişkin rakamları açıkladı. Kahramanmaraş, Türkiye genelinde yeni girişimcilere destek programı kapsamında 4’üncü oldu. İlk üç sırayı İstanbul, Ankara ve İzmir alırken Kahramanmaraş büyük bir hamle yaparak 4’üncü sıraya yerleşti. KOSGEB Kahramanmaraş Müdürü Sadık Gözek yaptığı açıklamada şunları söyledi: “KOSGEB olarak yeni girişimcilere önem veriyoruz. Yeni iş kuranlara sıfırdan destek veren tek kurum KOSGEB. 30 bin lira hibe 70 bin lira da faiz olarak 100 bin lira destek veriyoruz. Son 3-4 yılda Kahramanmaraş’ta çok ciddi sayıda kişiye girişimcilik eğitimi verdik. Girişimci sayımız 5 bini geçti ve yılsonuna kadar bu sayı artacak. Çok fazla talep alıyoruz. Kendi işini kuranların sayısı 400’ü geçti. 30 Nisan itibari ile KOSGEB’in vermiş olduğu girişimcilik desteklerinde toplam ödediğimiz miktar Türkiye’deki birçok KOSGEB merkezlerinin üzerinde. İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra KOSGEB yeni girişim desteği ile 4’üncü sıra da Kahramanmaraş yer almaktadır. Bu rakam Kahramanmaraş’ta girişimcilerin potansiyelinin fazlalığını gösteriyor. Aynı zamanda yeni yatırımlara açık oluşunun da kanıtıdır. Yeni girişimcilere küçükte olsa ortada olsa bu desteği kullandırıyoruz. Kahramanmaraş’ta ekonomi hızlıca büyümeye devam ediyor. Yeni yatırımlar ve yeni girişimler geliyor.”

‘GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİ ÜZERİNE BİLGİLENDİRME ETKİNLİKLERİ YAPIYORUZ’

“Girişimcilik desteğinin ve destek programının bilinilirliğini artırmak için elimizden geleni yapıyoruz” diyerek ne yönde çalışmalar gerçekleştirdiklerine açıklık getiren Gözek, sözlerine şu şekilde devam etti: “KOSGEB olarak sürekli girişimcilik desteği üzerine bilgilendirme etkinlikleri yapıyoruz. Bilinirliği artsın diye sertifika törenleri düzenliyoruz. Aynı zamanda birçok kurum ve kuruluşla protokol imzalayarak bu eğitimi veriyoruz. Eskiden bir kişi girişimcilik, bir iş yapacaksa bu doğrudan ve araştırmadan kuruyordu, artık internetten ulaşılabiliyor.  KOSGEB girişim desteğinde payımızın yüksek olduğunu düşünüyoruz. Kahramanmaraş’ta da girişim sayısının arttığı bunun bir göstergesidir. Bizden destek alanın dışından almayanda var.  Bizim amacımız her tarafa ulaşmak ama bunu bazen başaramayabiliyoruz. Çünkü herkese ulaşma şansımız olmuyor. Girişimcilere tavsiye, kurmadan önce KOSGEB’in yeni girişim desteğini araştırsınlar eğer şartlar uyuyorsa bu destekten faydalansınlar. Çünkü rekabet şanslarını ve hayatta kalma sürelerini arttırır.”

‘KOSGEB’İN DESTEK MİKTARI HER YIL 2 KAT ARTIYOR’

“KOSGEB’in destek miktarı her yıl bir önceki yıla göre 2 katı artıyor” diyerek her yıl katlanan başarıyı ifşa eden Gözek nedenlerini de şu şekilde sıraladı: “Bunu büyüyen bir kartopuna benzetiyorum. Girişimcilik eğitimi verdikçe ve girişimci eğitimi verdiğimiz kişi sayısı arttıkça yeni girişimci sayısı da artıyor. Belediyelerle de veriyoruz. Dulkadiroğlu Belediyesi ile aktif olarak devam ediyor. Göksun Belediyesi ile tekrardan bir sınıf daha açıyoruz. Belediyelerin bunu sosyal sorumluluk olarak görüp eğitimi vermesi gerçekten önem teşkil ediyor. Girişimcilerimizin yarıya yakını kadın girişimci. Ekstradan pozitif ayrımcılık yapıp destekler veriyoruz. Yeni girişimci desteğinin dışında AR-GE İnovasyon Endüstriyel destek programı var. Burada yeni bir buluş, yeni bir ürün ve yeni bir tasarım gibi girişimleri olan girişimcilerimizi destekliyoruz. Mevcut işletmelerimizi destekliyoruz. Üniversitede Tekmel dediğimiz bir birimimiz var. Üniversite, Ticaret ve Sanayi Odası ve KOSGEB işbirliği ile kurulmuş bir birim.  İşletmelerimize destek verebiliyoruz. İş birliği güç birliği destek programımız var. 5 işletmenin bir araya gelmesiyle yaratılacak olan işletmelere destekler verebiliyoruz. Toplamda verilen desteklerin ortalamasına baktığımızda Türkiye genelinde 2015 Nisan itibariyle 13’üncü sıradayız” dedi.

“Bizim de artık bu üst segment desteklere daha fazla yönelmemiz gerekiyor” diyerek işletmeleri ve girişimcileri üst segment üretime yönlendirdiklerini belirten Gözek, “İhracat yaparken daha teknolojik bir üretime yönelmemiz gerekiyor” ifadesini kullandı.

‘KOMŞULARIMIZIN 2 KATI DAHA FAZLA EKONOMİYE GİRİŞİMCİ KAZANDIRDIM’

Kahramanmaraş da ki girişimci sayısının komşularına oranla çok daha yüksek olduğunu söyleyen Gözek şu ifadeleri kullandı. Gözek, “KOSGEB Kahramanmaraş olarak baktığımızda yeni girişimcilerin bu şehirde sayıların yüksek olduğunu söyleyebilirim. Ben son 4 aylık yeni girişimcilik konusunda yaptığım kurullara baktığımda 6-7 tane yeni girişimci kurulu yaptım. Gaziantep de katıldığım kurul sayısı 3 tanedir. Adıyaman da 2 tanedir. Biz her kurulda 15 tane dosya inceliyoruz. Yani ben KOSGEB Kahramanmaraş olarak komşularımızın 2 katı daha fazla ekonomiye girişimci kazandırdım. Bu rakamlarda Kahramanmaraş da yeni girişimcilerin olduğunu gösteriyor. KOSGEB Kahramanmaraş da yeni girişimci sayısı artıyor. Çünkü Kahramanmaraş büyüyor. Ekonomisi büyüyor. Şehir büyüyor. İhtiyaçlar çoğalıyor. Bu nedenle yeni girişimci sayısı artıyor. Yine yeni girişimcilerin performanslarına bakarsak çoğunun büyüdüğüne şahitiz.” Komşu illerin yönetim kurullarına da üye olan Gözek kurum müdürlerinin Kahramanmaraş’ın bu başarısı karşısında şaşırdıklarını söyledi. Gözek, “Komşu illerimizde ki KOSGEB müdürleri KOSGEB Kahramanmaraş da ki talebi gördüklerinde şaşırıyorlar. Özellikle son zamanlarda ki bu talebin nedenlerini merak ediyorlar. Mesela ben Çarşamba günü kurul toplantısı düzenleyeceğim. Komşu illerde ki müdürlerimiz şaşkınlık içinde. ‘Bu kadar sık kurul toplantısı olur mu?’ diye. Tüm bu yaşadıklarımızda Kahramanmaraş da yeni girişimcilerin sayısının arttığının en büyük göstergesidir” şeklinde konuştu.

KOSGEB DESTEKLERDE REVİZYONA GİDİYOR

Gözek, haziran ayından sonra yeni destek revizyonlarına başlayacaklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Son zamanlar da verdiğimiz desteklerin türü ve nitelikleri değiştirildi. Haziran ayından sonra yeni destek revizyonlarına başlıyoruz. Örnek adi ortaklık dediğimiz bir yapılanma vardı. Bu yapılanmaya biz artık destek vermeyeceğiz. Ayrıca işbirliği güç birliği destek programında biz 5 işletmenin birleşmesi sonucu destek veriyorduk. Haziran’dan sonra bu proje desteğimizden faydalanmak için 3 birim yetiyor. Tek şartı orta veya ileri teknoloji alanlarında hazırlayacakları işbirliğine destek vereceğiz. Bu işbirliğine 1,5 milyon liralık destek vereceğiz. 300 bini hibe 1,2 milyon lirası faizsiz geri ödemeli. Normalde makine teçhizata desteğimiz yüzde 60, ancak yeni revizyon ile eğer alacağınız ürün yerli sertifikaya sahipse desteğimiz yüzde 15 artıyor ve toplamda yüzde 75’ini biz karşılıyoruz. Yani burada KOSGEB olarak yerli üretimi desteklemek istiyoruz.”

‘AR-GE İNOVASYONDA DESTEK ORANINI ARTIRDIK’

AR-GE inovasyon endüstriyel uygulama ve destek oranlarını artırdıklarını vurgulayan Gözek, “Yeni girişimcilik programında eğer girişimci adayı kadın, gazi,1.derecede şehit yakını veya engelliyse desteğimiz yüzde 90’a çıkıyor. Daha önceden yüzde 80 idi. Yine AR-GE inovasyon endüstriyel uygulama ve destek oranlarını arttırdık. Yurt içi fuar desteğini arttırdık. Fuar desteklerinde metre kareye 80 lira destek veriyorduk. 100 liraya çıktı. Eğer yurtdışı fuarı ise 120 liradan 150 liraya kadar destek veriyoruz. Bakınız Cuma günü kuyumculuk fuarı var. 5 bin metrekarelik alanın 2 bin metrekaresi bizim desteklerimizle açıldı. Oradaki giderlerin yüzde 60’ını karşılıyoruz. Fuar bu anlamda ilk defa KOSGEB destekli açılan bir fuar olma özelliği taşıyor.  Bunlar revizyona gittiğimiz desteklerdi” dedi.

‘YURTDIŞI REKLAMLARDA 5 BİN LİRALIK DESTEKLER VERECEĞİZ’

Yeni desteklerinin de olduğunun altını çizen Gözek, şunları kaydetti: “Tanıtım kategorisinde daha önce broşür ve katalog desteği veriyorduk. Artık broşür desteği vermemekle birlikte yapılacak olan yurtdışı reklamlarda 5 bin liralık destekler vereceğiz. Web mobil tabanlı projelere 5 bin lira vereceğiz. Gönüllü uzmanlık desteği dediğimiz bir destek çıkıyor. Yani bir işten emekli olmuş uzmanlar gelip burada gönüllü destek verebiliriz. Bu Hollanda menşeli bir programdı. Türkiye şuan bunu uygulamaya çalışıyor. Bizde para ödemiyoruz ama yol ve konaklama masraflarını karşılıyoruz. Lojistik desteğimiz yeni çıktı. Son mali yıl içinde ihracat yapmamış işletmelere destek vereceğiz. Her bir uluslararası destek için sağlanacak destek üst limiti 4 bin lira, toplamda da desteğin üst limiti 20 bin lira. Bu rakamlar ihracatçının tüm nakliye ve lojistik masrafları için geçerli rakamlardır” ifadesini kullandı” dedi.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kahramanmaraş’ı Tekrar Ayağa Kaldıracağız” Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kah...

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu kadim memlekete ve aziz millete çok güzel hizmetler kazandıracağız. İnşallah dev...

Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası verilişinin 99. yıl dönümü coşkuyla kutlandı Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası...

Trabzon Caddesinde, yıkılan Valilik binası bahçesindeki  Atatürk anıtında düzenlenen programda,kırmızı şeritli İstiklal Madalyası, Hayr...

Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan mazbatasını alıp görevine başladı Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan ma...

31 Mart mahalli seçiminden zaferle çıkan Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan mazbatasını alıp devir-teslim töreni ile görevine başlad...

Şehit İdari Ataşe Galip Özmen MTA Lisesinde öğretmen ve ailelerine İftar yemeği Şehit İdari Ataşe Galip Özmen MTA Lisesi...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Okul Müdürü Huzeyfe Tahiroğlu başkanl...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

Saçaklızade İlkokulu’nun “We Grow With Love”isimli etwinning projesi Saçaklızade İlkokulu̵...

Kahramanmaraş Onikişubat Saçaklızade İlkokulu 4.sınıf öğretm...

Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kahramanmaraş’ı Tekrar Ayağa Kaldıracağız” Başkan Fırat Görgel: “Çok...

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu kadim...

Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası verilişinin 99. yıl dönümü coşkuyla kutlandı Kahramanmaraş’a İst...

Trabzon Caddesinde, yıkılan Valilik binası bahçesindeki  Ata...

Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan mazbatasını alıp görevine başladı Ekinözü belediye başkanı ...

31 Mart mahalli seçiminden zaferle çıkan Ekinözü belediye ba...

Başkan Erkan Gürbüz Mazbatayı Aldı Göreve Başladı Başkan Erkan Gürbüz Mazba...

Yarım asırdan sonra Elbistan Belediyesini alan CHP’de, Beled...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ