Kahramanmaraş 23 ile doğrudan süt veriyor!
Yıldız Holding bünyesindeki Ak Gıda'nın Kahramanmaraş'a yaptığı 50 milyon liralık süt üretim tesisi, 23 ilin günlük süt ihtiyacını karşılıyor. Tesiste günlük 500 ton işlenirken ekonomiye yılda 200 milyon TL kazandırılıyor.
Kahramanmaraş Merkez Kılılı beldesine Ak gıda’nın yaptığı 50 milyonluk yatırım, bölgenin kalkınmasını sağlıyor. Direkt olarak 172 kişiye dolaylı olarak 3 bin kişiye iş imkanı sağlayan, tesis, teknolojinin son nimetleri ile bezenmiş durumda.
Önceki gün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de katıldığı törenle açılan, süt tesisi 8 ilden 72 tedarikçiden süt elde ediyor. Elde edilen süt Mersin başta olmak üzere Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Mersin, Kayseri, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak, Bitlis, Siirt, Muş, Bingöl, Erzurum, Kars, Ağrı, Van, Iğdır, Kars’a gönderiliyor.
3 BİN KİŞİ DOLAYLA İSTİHDAÜM EDİLİYOR
Yıldız Holding Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü Kahramanmaraş fabrikasında çalışan yaklaşık 172 kişiye doğrudan, 3 bin kişiye dolaylı istihdam yarattıklarını söyledi.
Tütüncü “İç Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerine köprü olan 500 ton günlük süt işleme kapasitesine sahip fabrikada ilk etapta UHT süt, homojen yoğurt, kaymaklı yoğurt, kaymak, şişe ve bardak ayran üretilecek. Ak Gıda’nın toplam süt üretiminin yaklaşık yüzde 13’ünü gerçekleştirecek fabrikada ihracata yönelik ürünler de olacak” dedi.
Tütüncü, Kahramanmaraş’ta açtıkları fabrika ile şehrin tek süt sanayicisi olduklarını, 8 ilde 72 tedarikçiden süt alındığını söyledi.
EKONOMİYE 200 MİLYON TL KATKI
Kahramanmaraş fabrikası ile Türkiye ekonomisine yılda 200 milyon TL katkı sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Tütüncü, işlenen sütün yurtiçinde Çukurova, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine, yurt dışında da Irak pazarına gönderildiğini söyledi.
GÜNLÜK 2.9 MİLYON ADET ÜRÜN TÜKETİCİYLE BULUŞUYOR
Ak Gıda Kahramanmaraş fabrikasının bölge süt üreticilerine de destek olacağına inandıklarını belirten Tütüncü, Ak Gıda hakkında da şu bilgileri aktardı: “AK Gıda, Türkiye’de 5 bölgede 44 ilden süt alımı gerçekleştiriyor. 44 ilde de yaklaşık bin 150 köyden, 52 bin 500 üreticiden, 125.000 hayvanın sütü alınıyor. Bunlar 720 adet süt toplama merkezinde toplanıyor. AK Gıda süt ürünleri 922 soğuk zincir kamyonu ile 63 bin noktaya ulaşıyor. Her gün 2,9 milyon adet ürün tüketici ile buluşuyor. Ak Gıda bu zincirle 267 bin kişinin hayatında ekonomik değer yaratırken ekonomiye yıllık 3 milyar TL katkı sağlıyor. Süt ve süt ürünlerinde 2011 yılında 37,5 milyon USD’lik ihracat gerçekleştirildi. AK Gıda, İstanbul İhracatçılar Birliği rakamlarına göre 2008’den beri 1. sırada. Kuzey Afrika’dan Balkanlara, Balkanlardan Ortadoğu’ya geniş bir coğrafyada ihracat yapılıyor. Ülker İçim Labne ürününde Ortadoğu’nun en kuvvetli oyuncularından biri. Suudi Arabistan’da yüzde 21, Kuveyt’te yüzde 30 pazar payına sahip. ”
Tütüncü, AK Gıda fabrikalarında tüketicilerin kolayca ulaşabilecekleri kalitede ürünleri, her zaman daha iyisini yapmayı hedefleyerek, üretim ve hizmet aşamasında kalite çıtasını sürekli yükselterek, Ülker İçim, Ülker Smartt ve Ülker Dolcia markalı çeşitli ürünleri piyasaya sunduklarını söyledi.
Mustafa Kılınç