Maraşta Haber
Maraşta Haber

Kahramanmaraş 2015 Hannover Messe Sanayi Fuarı’na Katıldı !

KOSGEB Kahramanmaraş Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı işbirliği ile organize edilen ve Kahramanmaraş Zeytur Turizm Tarafından düzenlenen Tura , 2015 Hannover Messe Sanayi Fuarına Kahramanmaraş’tan 17 kişiden oluşan  işadamı ve  gazeteciler  gitti. Her yıl nisan ayında üretim ve teknolojinin kalbi Hannover Fuarı’nda atar. Modern teknolojinin ulaştığı son noktayı görüp, sanayide […]

Kahramanmaraş 2015 Hannover Messe Sanayi Fuarı’na Katıldı !

24 Nisan 2015 - 18:20A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

KOSGEB Kahramanmaraş Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı işbirliği ile organize edilen ve Kahramanmaraş Zeytur Turizm Tarafından düzenlenen Tura , 2015 Hannover Messe Sanayi Fuarına Kahramanmaraş’tan 17 kişiden oluşan  işadamı ve  gazeteciler  gitti.

Her yıl nisan ayında üretim ve teknolojinin kalbi Hannover Fuarı’nda atar. Modern teknolojinin ulaştığı son noktayı görüp, sanayide kaydedilen gelişmelere tanık olmak isteyenler için en doğru adres Hannover Fuarı’ oldu.

13- Nisan Tarihleri arasında Hannover Messe’ de düzenlenen Dünyanın en büyük sanayi fuarına 67 ülkeden 6 bin 500 firma ürünlerini sergiledi. Hannover Sanayi Fuarı’nda, Türkiye’yi 269 firma temsil etti.
Fuara Almanya’dan 2 bin 657, Çin’den 938, İtalya’dan 501, Hindistan’dan 302 firma katıldı. Türkiye 269 firma ile, bu dört ülkenin ardından en fazla katılımcı sıralamasında beşinci sırada yer aldı.

Hannover Sanayi Fuarı bünyesinde Araştırma, Geliştirme Teknolojileri (Research&Technology), Elektrik ve Hibrid Teknolojileri, Elektrik Depolama Sistemleri (MobiliTec),  Endüstriyel Üretim Teknolojileri (IndustrialSupply),  Sanayi Otomasyonu Teknolojileri (IndustrialAutomation),  Enerji ve Çevre Teknolojileri (Energy), Bilgi İşlem Sistemleri (DigitalFactory), Rüzgar Teknolojileri (Wind),  Vakum ve Basınçlı Hava Teknolojileri (ComVac),  Yüzey Teknolojileri (SurfaceTechnology) ve  Otomasyon (Motion Drive &Automation) alanında ürünler sergilendi.

Geçen yıl 160 firmayla fuara katılan Türkiye’den, bu yıl 269 firma katıldı. 250 bin kişinin ziyaret ettiği fuarda bu yılki partner ülke Hindistan. Fuar kapsamında Türkiye Makine Tanıtım Grubu, 14 Nisan’da düzenlediği Türkiye Akşamı’nda, Türk ve Alman iş adamlarını bir araya getirdi.

Hannover Fuar Müdürü JochenKöckler, “Tam teşekküllü ağ bağlantılarıyla çalışan üretim merkezleri sergileniyor. Yani ürün, üretim aşamasındaki süreci doğrudan yönlendirme olmadan, ferdi olarak kendi geçiyor. İkinci olarak prodüksiyon robotlarıyla ilgili gelişmeler var. Robotlar korunakların arkasından çıkıp üretimde ekiplerle birlikte çalışacak. İşçiler sıkıştığında yardım edecek. üçüncü büyük konu ise enerji teknolojisi. Burada söz konusu olan enerjinin fabrikalara güvenli olarak ulaştırılması için geliştirilen akıllı ağ şebekeleri. Üstelik bunlar satın alınabilecek türden ürünler ki dört yıl öncesi bu düşünülemezdi” dedi.

Hannover Fuarı Müdürü JochenKöckler “Endüstri 4.0” kavramının fuarın çalışmalarıyla bire bir örtüştüğünü belirterek, “Endüstri 4.0 meselesi Hannover Fuarı için adeta bir hediye. Çünkü bizim bu güne kadar üzerinde çalıştığımız konulardan elde ettiğimiz verilerle oluşturulmak istenen büyük fotoğraf tamamlanabilir. Fuara gösterilen büyük ilgiden çok memnunuz. Özellikle sektöre yön veren Çin, Kuzey Amerika ve elbette Hindistan’ın, ‘Biz neredeyiz?’ ‘Nasıl yatırım yapabiliriz?’ diye sorgulamaları Hannover 2015 Fuarı için mükemmel bir durum” dedi.

Endüstri 4.0 kavramı yeni bir sanayi devrimini tanımlamak için kullanıyor. Buharlı makinenin icadı, toplu üretim safhasına geçiş ve otomatik üretimden sonra dördüncü aşama olan smart teknolojisi yani makinelerin ürettikleri ürünlerle iletişime geçmeleri sanayi devriminin son halkası olarak tanımlanıyor.

Alman Elektroteknik ve Elektronik Endüstrisi Birliği Başkanı KlausMittelbach Almanya’nın sanayiide oldukça ileri durumda bulunmasına karşın internet sektöründe aynı düzeyde olmadığını belirterek, artık iki alanın bir potada buluşması gerektiğini vurguladı. Köckler, sözlerini “Sanırım Almanya’nın iki alanı bir araya getirme niyetiyle bu düşünce uyuşuyor. Farklı sektörlerden büyük ve küçük ölçekli işletmelerin yeni formatlarla bir araya gelmesi de böylece sağlanmış olacak. Hep şunu söylüyorum, İnsanlar birbirlerini artık tanıdı. Ama bu konuda tanışma henüz olmadı. Şimdi birlikte çalışacaklar” diyerek tamamladı.

Türkiye’nin Hannover Başkonsolosu Mehmet Günay ise kendi alanında Dünya’nın en önemli fuarı olan Hannover Sanayi Fuarı’na Türkiye’nin her yıl çok sayıda firmayla katıldığına dikkati çekti.

Günay, “Bu sene de yine katılan firma sayısı bakımından ilk 5 ülke arasında yer alıyoruz. Bu da Türkiye’nin sanayi alanında kaydettiği gelişmelerin en güzel göstergesidir. Geçtiğimiz yıl Başbakan ülkemizi ziyaret etmişti. Ziyaret vesilesiyle Konya’ya da gidildi ve orada temaslarda bulunuldu. Konya ile Aşağı Saksonya Eyaleti arasında bir iş birliği protokolü imzalanmıştı. Aşağı Saksonya, Konya ile özellikle ekonomik anlamda iş birliği geliştirmeyi hedefliyor. Dolayısıyla bu fuar Konya’dan gelen şirketlerimiz ile eyalet makamlarını bir araya getirmesi açısından da güzel bir vesile oldu” dedi.

“Endüstri 4.0” ne anlama geliyor?

Siemens gibi büyük bir firma, “Endüstri 4.0” diye adlandırılan ve üretim süreçlerinin birbiriyle iletişim içinde olmaları anlamına gelen yeni sistemde ortaya çıkan çetrefil sorunlarla baş edebilecek güçte. Ama bu güce sahip olmayan Almanya’daki orta ölçekli makine ve tesis üreticisi firmalar, örneğin kumanda panosu üreten ve tek tek elementler arasında iletişimi sağlayan, ayrıca yazılım geliştiren firmalarla ortaklaşa çalışmayı tercih ediyorlar.

“Endüstri 4.0.”da standartizasyon zaman alacak

Ancak Endüstri 4.0. alanında ortak bir standartizasyonun bulunmadığına, bunun zaman alacağına da işaret ediliyor. Makine üreticisi Arburg’un teknik bölüm şefi HeinzGaub şunları söylüyor:

“Endüstri 4.0. bir dijital fabrika özelliği taşıyor; yani herşey tamamen birbiriyle iletişim ve bağlantı içinde. İlk etapta ürün geliştirme ve bireysel ihtiyaçlara göre planlama süreci var. Sergide gördüğünüz gibi buradan doğruca her iki üretim istasyonuna geçtik. Oradan da beş numaralı istasyona, yani ürünlerin etiketlendiği ve ambalajlandığı yere geldik. Kısacası birbiriyle içiçe geçmiş bir veri akıcılığı var. Sürekli aynı veriler kullanılıyor ama sonuçta bireysel ihtiyaca göre farklı etiketleme ve ambalaj sağlanabiliyor.”

Robotlar istihdamı yok edecek, zararlı bir gelişme mi?

Bu noktada bu yılki Hannover Fuarı’nda şu soru üzerinde yoğun olarak duruluyor: Makineler, robotlar kendi kendilerine karar verebiliyor ve bunu pratiğe uygulayabiliyorlarsa, o zaman bu akıllı fabrikalar acaba istihdamı yok edecek zararlı bir gelişme mi? Hannover Fuarı’nda bu soruya “Hayır” yanıtı veriliyor. Çünkü burada söz konusu olan insan mı, makine mi sorusu değil, ikisinin işbirliği!

Robot üreticisi Kuka firmasından WilfriedEberhardt, örneğin vida sıkıştırmanın endüstride çok yoğun yaşanılan bir süreç olduğunu belirtiyor. Eberhardt, bu görevi evlerde akülü tornavidaların, sanayide ise robotların üstlendiğini söylüyor. O süre içinde insanın ya başka bir işle meşgul olduğunu ya da başka tür vidalarla uğraştığını söylüyor. Eberhadt, önemli olanın insan ile robot arasındaki en iyi konfigürasyonun sağlanması olduğunu, yani insana ve robota ne gibi görevlerin düşeceğinin belirlenmesi olduğunu vurguluyor.

Bu açıdan Endüstri 4.0.’ın istihdamı bitiren değil, tam tersine, ek istihdam yaratan bir süreç doğurabileceği belirtiliyor. Nitekim Boston Consulting’in bir araştırmasına göre bu yeni sistem sayesinde 390 bin kalifiye eleman istihdam edilmiş durumda.

Diğer yandan işadamları ve gazeteciler Sabah Hannover Fuar alanındaki iş gezileri sonrasında boş kalan zamanlarda, Bremen, Hannover ve Hamburg’u gezdiler.

12 Nisan 2015 günü  Zeytur Turizm  Sahibi Aydın Yıkan ile Kahramanmaraş Hava Limanı’ndan yola çıkan grub önce İstanbul’a oradan da Almanya’nın Bremen Havalimanına ulaştı. 13  Nisan günü otel yerleşen grup Bremende şehir turu yaptı. Grup 17 Nisan’a kadar Fuar ziyareti, Bremen, Hannover ve Hamburg’u gezdikten sonra 17 nisan Günü Bremen’den İstanbul’a oradan da aynı gün akşam THY İle Kahramanmaraş Havalianı’ na geldi.

Fuara katılan işadamları, KOSGEB Kahramanmaraş Hizmet Merkezi Müdürü Dr. Sadık Gözek’e, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük ve Yönetim Kurulu Üyelerine, Zeytur Turizm Acenta Sahibi Aydın Yıkan’a teşekkür ettiler.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kahramanmaraş’ı Tekrar Ayağa Kaldıracağız” Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kah...

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu kadim memlekete ve aziz millete çok güzel hizmetler kazandıracağız. İnşallah dev...

Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası verilişinin 99. yıl dönümü coşkuyla kutlandı Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası...

Trabzon Caddesinde, yıkılan Valilik binası bahçesindeki  Atatürk anıtında düzenlenen programda,kırmızı şeritli İstiklal Madalyası, Hayr...

Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan mazbatasını alıp görevine başladı Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan ma...

31 Mart mahalli seçiminden zaferle çıkan Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan mazbatasını alıp devir-teslim töreni ile görevine başlad...

Şehit İdari Ataşe Galip Özmen MTA Lisesinde öğretmen ve ailelerine İftar yemeği Şehit İdari Ataşe Galip Özmen MTA Lisesi...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Okul Müdürü Huzeyfe Tahiroğlu başkanl...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

Saçaklızade İlkokulu’nun “We Grow With Love”isimli etwinning projesi Saçaklızade İlkokulu̵...

Kahramanmaraş Onikişubat Saçaklızade İlkokulu 4.sınıf öğretm...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ