İşverenlerin Mali Tatil Uygulaması Hakkında Dikkat Etmesi Gerekenler
Yaz döneminin de başlamasıyla birlikte işverenlerin ve meslek mensuplarının Kurumumuza vermeleri gereken prim belgelerini daha rahat ve herhangi bir idari para cezası uygulamasıyla karşılaşmadan Kurumumuza göndermelerini teminen ilk defa 2007 yılında Mali Tatil Uygulamasına başlanmış ve 5604 Sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun 15.03.2007 tarih 26476 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanuna istinaden her yılın Temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dâhil) mali tatil uygulanmakta olup, Haziran ayının son gününün resmi tatile denk gelmesi halinde iş bu sefer mali tatil Temmuz ayının ilk iş gününden sonraki günden başlamaktadır.
Kanuna göre; bir belgenin son verilme süresi eğer mali tatile denk geliyorsa iş bu belgenin verilme süresi; mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün içinde verildiği takdirde yasal süresinde verilmiş sayılır:
2013 yılındaki mali tatil 02 Temmuz ila 27 Temmuz tarihleri arasına denk gelmektedir. Buna göre; yasal verilme süresi 02 – 27 Temmuz arasında sona eren belgelerin 27/07/2013 tarihinin hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle 29/07/2013 tarihine kadar verilmesi halinde yasal süresinde verilmiş sayılacak ve işverenlere herhangi bir idari para cezası uygulanmayacaktır.
Mali tatil uygulamasından yararlanacak prim belgeleri şunlardır: Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi, Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi, İşyeri Bildirgesi, Eksik Gün Belgesi.
Burada dikkat edilecek bir püf noktası işe şudur; Mali tatil uygulaması işkazası ve meslek hastalığı durumunda yapılması gerekli bildirimler için geçerli değildir.
Ramazan ELMA
Türkoğlu SGK Müdürü