İstiklal Madalyası Verilişinin 88. Yıldönümü Kutlandı
Kahramanmaraş'a Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası verilişinin 88. Yıldönümü törenlerle kutlandı.
Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirilen tören çelenklerin sunulması ile başladı.
Çelenklerin sunumunda Valilik çelengini Vali Vekili Dr. Erkan Bulgan, Garnizon Komutanlığı çelengini Garnizon Komutanı İst. Kur. Alb. Kaan Kazaz, Belediye Çelengini Belediye Başkanvekili Cevdet Kabakcı, sundular.
Çelenklerin sunulmasının ardından Belediye Başkanvekili Cevdet Kabakcı, ilimize Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilen Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası’nı şanlı bayrağımıza taktı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yapmak üzere kürsüye gelen Belediye Başkan Vekili Cevdet Kabakcı, Kurtuluş Savaşı’nda Maraş’ın çok büyük kahramanlıklar gösterdiğini söyledi.
Başkan Vekili Kabakcı yaptığı konuşmada: “Yıl 1919 Orta Asya steplerinde kasırgalaşan Türk akıncılarının gem kastıkları Anadolu topraklarında ve Rumeli topraklarına keder yelleri esiyordu.
Dört yıl, kurşuna göğsü ile; topa yumruğuyla ve süngüye tırnağıyla karşı koyan ordularımız savaş sonunda yenik sayılmış. Mehmetçiğin namus kadar kıymetli silahı, kapısında düşman nöbetçilerinin beklediği cephaneliklerde paslanmaya terk edilmiş.
Barbarosların yelken şişirdikleri karasularında; düşman gemileri devriye geziyor. Bütün ülkede derin bir sessizlik hüküm sürüyor.
Halk üzgün acı acı düşünüyor, işin sonu böyle olmamalı diye iç geçiriyordu.
Galiçya’da, Çanakkale’de, Gazze’de ve Kafkaslarda yedi düvel bu hale düşmek için mi savaştık?
Oralarda milyonlarca gencimizi bu günleri görmek için mi şehit verdik. Esirlerimizi acısı yüreklere çökmüş ; şen ocaklar artık tütmez olmuştu.
İşte ülkemizin o kara günlerinde zafer destanları yaratan aşıklar ve ozanlar diyarı, ovalarında turaçlar öten yaylalarında keklikler biten yiğitlerin harman olduğu Kahraman Şehir tarihi sorumluluğunu yerine getirmek için hazırlığını yapıyordu.
Bu güzel şehrimiz yedi tepe üzerine kurulmuş sırtını Ahır dağına dayamış, zümrüt yeşilliğe bürünmüş güzel Maraş’tır. Suları bol Menekşe, Sümbül ve Nergisleri biçilecek kadar çok; bağlık bahçelik şirin kent 1919 yılı Şubat ayının 23. Günü büyük mateme büründü. O gün gönüller susmuş, sazlar durmuş, kuşlar ötmez olmuş şehre düşman dolmuştu.
Şehir taşıyla toprağıyla ve insanıyla kan ağlıyor, ağızları bıçak açmıyor. herkes vatanı kaybetmiş olmanın acısı içinde kıvranıp duruyordu .
Düşman bu zümrüt şehre girerken seviniyor bazı yerli işbirlikçiler düşmanı Cizvit papazlarının bandosu ile karşılıyor adeta bayram yapıyorlar.
Bu durum içi kan ağlayan Maraşlılara daha çok dokunuyordu
Bu işgal 33 hafta sürdü İngilizler şehri Fransızlara teslim ettiler .
Bu kuvvetlerin arasında Fransız üniforması giymiş Ermeniler, şımarmış türlü taşkınlıklara sebep olmuşlar. Müslüman ahaliye taşkınlık ve sarkıntılık yapmaya başlamışlardır.
Müsteviler ilk derslerini Sütçü İmamdan aldılar. Bayrak olayının ardından şehir adım adım savaşa sürüklendi 21 ocak 1921 günü tarihin en kanlı şehir harbi başladı. Savaşın en şiddetli günleri 22 gün 22 gece sürdü. Küçük bir Çanakkale destanı yaşandı.
Azın çoğu, küçüğün büyüğü ve zayıfın kuvvetliyi yendiği o gün .12 şubat günü
İman ve inanca güvenerek emperyalist düşman karşısında kükreyen aslanlar oluyorlardı. Bu gün yerel tarihimizin ulusal tarihimize ilham olduğu, ya istiklal ya ölüm ahdinin verilmiş günüdür. Maraş milli mücadelesi ulusal kurtuluş mücadelesinin ilki ve ön sözüdür.
Bu söz sonraki zamanlarda mazlum milletlerinde özgürlük ateşi olmuş, dirilişin bayramı olmuş.
Kahramanmaraşlı! sen yalnız güney hudutlarımızı savunmadın, Güneydeki hukukumuzu ebedi bir şekilde tasdik ettin. Anadolu milli mücadelesinin ilk zaferini sen kazandın
Çalınmış toprağımızın, hukukumuzun iadesi ihtimalini kazandıran hep sensin. Kahramanmaraşımsın. Biz bugün yeşil ağaçların sakin gölgesinde Milli tarihimizin en yüce olayını, en saf şahadetini, milli kahramanlığımızın ilahi bir örneğini seyrediyoruz. Onun için meclisimizin senin göğsüne kahraman nişanı ve madalyayı takarken bütün millet olarak karşısında huşu ve şükranla eğiliyoruz.
Kahramanmaraş, dünyada bir Türk kaldıkça senin adın mukaddes tanınacak, dünya durdukça gazan milletimizin ebedi bir timsali olacaktır.
Sahibini arayan madalyanın takılmaya layık sinelerden beklediği; yaşattığı anlamı gelecek nesillere aktarmadaki başarısıdır.
Kahramanmaraş’ın zaferi hepimizin göğsünde istiklal madalyasıdır.
Bu madalyayı hak etmekten zor olan onu taşımaktır.
Sorumluluk büyük bu yük ağırdır. Dün onlar üzerine düşeni yaptılar, ölmekten korkmadılar. Meleklerin töreninde Allahın şeref madalyasını taktılar. Bu gün çalışkanlıklarıyla, dürüstlükleriyle, erdemleriyle yaşayanlar onların boşuna ölmediğine inanırlar.
BU MADALYA SİZİN ! SİZİ BEKLİYOR……
Bu duygularla Değerli Kahramanmaraşlıların bu anlamlı gününü kutluyor hepinizi saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.
Belediye Başkan Vekili Cevdet Kabakcı’nın konuşmasının ardından 5 Nisan Ortaokulu Öğrencisi Büşra Yaman “Kahramanmaraş” isimli şiiri okudu.
Şiir okunmasının ardından tören sona erdi.
Törene MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Vali Vekili Dr. Erkan Bulgan, Garnizon Komutanı İst. Kur. Alb. Kaan Kazaz, Belediye Başkanvekili Cevdet Kabakcı, KSÜ Rektörü Prof. Dr. M.Fatih Karaaslan ile daire müdürleri, askeri erkan ve diğer ilgiler ile öğrenciler katıldı.