Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu Göktürk-2, Çin’deki Jiuquan Fırlatma Üssü’nden uzaya gönderildi.

 

Yüzde 80 yerli yapım olan yüksek çözünürlüklü Türk keşif ve gözlem uydusu Göktürk-2, Çin’deki Jiuquan FırlatmaÜssü’nden saat 18.12’de Uzay’a fırlatıldı.

Başarılı bir ateşlemeyle uzaya gönderilen uydu, saat 18.25’te 686 kilometre yükseklikteki yörüngesine oturdu. Göktürk-2’den ilk sinyal 19.39’da Norveç Trömso’dan alındı.

Konuyla ilgili açıklama TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Tamer Beşer’den geldi.

Beşer, Göktürk-2’nin 18.25’te yörüngeye yerleşmesinin ardından, 19.39’da uydunun ilk sinyalinin de başarılı şekilde alındığını ve uydu ile yer arasındaki iletişimin sağlıklı şekilde kurulduğunu ifade etti.

Uydunun çalıştığına dair testlerin de başarıyla kontrol edildiğini anlatan Beşer, bundan sonra uydunun panellerinin de yarın sabah açılacağını ve normal işlevlerine başlayacağını söyledi.

Testler tamamlandıktan sonra yarın Göktürk-2’nin uzaydan yollayacağı ilk görüntüleri almayı hedeflediklerini bildiren Beşer, ”Bu tümüyle ekibin tercihi olacak. Görüntü alımından önce belki biraz daha testlere devam edebiliriz. Ancak Göktürk-2’den görüntü alabilecek durumdayız” diye konuştu.

 

Uydunun çalıştığına dair testlerin de başarıyla kontrol edildiğini anlatan Beşer, bundan sonra uydunun panellerinin de yarın sabah açılacağını ve normal işlevlerine başlayacağını söyledi.

Testler tamamlandıktan sonra yarın Göktürk-2’nin uzaydan yollayacağı ilk görüntüleri almayı hedeflediklerini bildiren Beşer, ”Bu tümüyle ekibin tercihi olacak. Görüntü alımından önce belki biraz daha testlere devam edebiliriz. Ancak Göktürk-2’den görüntü alabilecek durumdayız” diyekonuştu.

İlk görüntünün alınmasının önemine işaret eden Beşer, böylece uydunun görevini yerine getirmeye başlayacağını kaydetti. Beşer, uydunun ilk görüntülerini henüz karar vermemelerine rağmen Türkiye’den almasını planladıklarını belirtti.

Uydunun fırlatma işleminin Çin’de yapıldığını anımsatan Beşer, ”Fırlatma, başından sonuna kadar Türk ekip tarafından planlandı. Bu çok önemli” ifadelerini kullandı.