Elektrikli Otomobiller Arapların Petrol Krallığını Bitirecek
Almanya da Hannover de elektronik fuarında gördüğümüz , gelecek teknolojinin otomobillerde akaryakıtın bitmesi olarak görülüyor.
10 yılda tüm araçlar elektrikli olacak !
Almanya da gezdiğimiz : Hannover, Bremen, Hamburg da otoparklarda otoların elektrikle 1 Euro ya şarj edildiğini gördük ve Almanya bizden 10 yıl önde gidiyor..
Gazeteci Bekir Doğan: Almanya dönüşünde elektrikli otomobilleri araştırmasını yaptı.
Türkiye'nin elektrikli ilk yerli otomobili, 2017'de yollarda olacak. "BEGLER" isimli otomobilde Türkiye'nin ilk yerli otomobili olan Devrim'den çizgiler de bulunuyor.
Eskişehir'deki Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde kurulan bir firma, 15 farklı üniversiteden 30'dan fazla akademisyenle birlikte yürüttüğü çalışmayla Türkiye'nin elektrikli ilk yerli otomobilini 2017 yılında piyasaya sürmeyi hedefliyor.
BEGLER AŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Ar-Ge Projeleri Sorumlusu Melih Yıldız, Kahramanmaraş Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, bir elektronik firmasında çalışırken iki yıl önce Eskişehir'de önemli bir otomotiv firmasıyla iş birliği yapmaya karar verdiklerini belirterek, bu sırada TÜBİTAK tarafından elektrikli otomobil çağrısının yapıldığını kaydetti.
Bunun üzerine 2013 yılının mayıs ayında firmalarını kurduklarını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
"O günden bu yana yeni otomobil fikrinin oluşturulması üzerine çaba sarf ediyoruz. TÜBİTAK çağrısına iki farklı ürünle hazırlık yaptık. Spor bir model ve aile tipi modelle... Üniversitelerdeki akademisyenlerin desteğiyle üç farklı ilde bir pazar araştırması yaptık. Türk insanının, otomobilden ne beklediğini araştırdık. Bundan sonra bir fizibilite çalışmasına giriştik. Fizibilite doğrultusunda çok amaçlı bir otomobilin yapımı için çalışmalara başladık. Bu çalışmada 15 farklı üniversiteden 30'dan fazla akademisyenle çalışıyoruz. Bataryasından motoruna, aydınlatma sisteminden iç döşemesine kadar birlikte çalıştığımız 11 farklı iş ortağımız var. Bu otomobili hem Eskişehir'in hem de Türkiye'nin bir markası olarak Uluslararası pazara sunmayı hedefledik. Bu araç Türkiye'nin otomobilidir. Araçta çok yenilikçi teknolojiler kullanıyoruz. Aracımızı yenilikçi teknik özelliklerle kurguluyoruz. Aracımız iyi bir menzile sahip. Otomobil tam şarjla 160 kilometre yol kat edebiliyor. Batarya kapasitemiz ve menzil ile ilgili geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Akademisyenlerimiz ile gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde araç ağırlığında devrim niteliğinde çözümleri pazara sunacağız."
Almanya fuarından dönen : Gazeteci Bekir Doğan, Niyazi Kara, Mehmet Yüzbaşıoğlu , Türkiye de elektrikli otomobil üretimini yakından takip ediyorlar..
Türkiye yerli otomobil yapa bilir mi ?
Yıldız, üretim kolaylığı anlamında yenilikçi teknikler kullandıklarını ve aracın üst yapısının tamamen kompozit malzemeden olduğunu vurguladı.
Amaçlarının tamamen yerli bir otomobil yapmak olduğuna değinen Yıldız, şunları söyledi:
"Amacımız tamamen yerli bir otomobil yapmak. Ancak hammaddelerden dolayı yüzde 100'ü sağlayamıyoruz. Otomobilimizde yerlilik oranımız yüzde 88'in üzerindedir. Ülkemizde batarya hammaddesi lityum üretimimiz yok. Bunu yurtdışından alıyoruz. Bataryanın üretimini yerli olarak geliştireceğiz. Bazı elektronik devre elemanları gibi yurtdışından almak dışında alternatifi olmayan bileşenler var. Bu aracın üzerindeki tasarımın ve ana bileşenlerin tamamı yerli olacak. Burada en çok önem verdiğimiz şeylerden birisi, kazandığımız bilginin, şirketimiz ve markamız pratikleri olarak kazanılmasıdır. Bundan yıllar sonra da yeni bir otomobili müşteriye sunduğumuzda 'BEGLER yapmış yine' denmesini istiyoruz. Aracın kompozit tasarımı ve tüm sayısal analizleri tamamen yerli ve iş ortaklarımız tarafından yapılıyor.
Aracın tüm elektrik donanımı tamamen yerli tasarım. Aracın motoru, tamamen özgün olacak. Tüm yürür aksamı, burada tasarladık. Sanayi-akademi işbirliğini sağlıyoruz. Eskişehir'in akademik alt yapısının zengin olması bizi rahatlatıyor. Aracın klima dahil tüm konfor aksamları yerli. Klima konusunda dünyada çok az firmanın gizli gizli çalıştığı bir konuda yatırım planımız var. BEGLER'in çizgilerinden Devrim otomobilinden çok fazla çizim kullandık. Biz de Eskişehirli'yiz biz de olabildiğince tümü yerli ilk seri üretim elektrikli otomobil olmaya adayız. İnşallah kaderimiz Devrim'den farklı olacak. "
Yıldız, şirketin ana ortakların biri olan Eskişehir'deki otomotiv firmasının üretim alt yapısının ön seri üretim aşamasında kullanılacağını dile getirerek, "Aracın karayollarına çıkabilmesi için gereken tip onay sertifikasına sahip olması gerekiyor. Bu belgeyi aldıktan sonra seri üretim için ayrı bir yatırım düşünüyoruz. Yatırımı da Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde yapacağız" dedi.
Otomobiller Kullanıyor !
Dünyaca ünlü otomobil firmaları, yarı- jarlı- yarı yakıtlı, yüzde yüz jarzlı elektrikli otomobil ürettikleri gibi, otobüs, kamyon olmak üzere iş makinası yapması üzerine açıklama yapan ilim adamları:
2025 yılına kadar Dünya daki tüm araçlar elektrikli olacak, yani Benzin ve Mazot dönemi artık son bulacak.. Bu sebeple Petrol zengini ülkelerin krallıkları bir anlamda sona erecektir. Almanya daki fuar da da biz bunu gördük..
Robot ve elektronik sanayi , Güneş enerjisi, Rüzgar Enerjisi, yüzde yüz elektrikle çalışan otomobiller, Güneş enerejisi ile çalışan otomobiller ağırlıklı olarak fuar da yerini alıyor.
Güneşle çalışan uçak, otomobil ve jar edilerek çalışan otomobiller ön plana çıktığı teknoloji fuarı bize şunu gösterdi ki : 10 yıl sonra petrol istasyonlarını diye bir şey kalmayacak. Mazot ve Benzin tarihe karışacaktır,”
Türkiye de yerli otomobil, veya montajı Türkiye de yapılan Renault- Fıat,Toyota , Hundai gibi otomobil firmaları da elektrikli otomobil üretmeye devam ediyorlar ve yakında her modelin hipriti çıkacak gibi duruyor..