Maraşta Haber
Maraşta Haber

Ekmek ve Buğday Unu Tebliği’nde Yenilik

 “Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği”nde değişiklik yapılmasına dair Tebliğ ve “Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği” 2 Nisan 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğin yayınlandığı tarihten önce faaliyet gösteren gıda işletmecilerine bu tebliğ hükümlerine uyum sağlayabilmeleri için 1 Temmuz 2013 tarihine kadar süre tanındı. Kahramanmaraş Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü […]

Ekmek ve Buğday Unu Tebliği’nde Yenilik

08 Mayıs 2013 - 21:27A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

 “Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği”nde değişiklik yapılmasına dair Tebliğ ve “Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği” 2 Nisan 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğin yayınlandığı tarihten önce faaliyet gösteren gıda işletmecilerine bu tebliğ hükümlerine uyum sağlayabilmeleri için 1 Temmuz 2013 tarihine kadar süre tanındı.

Kahramanmaraş Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü Gıda Mühendisi Sebihat Dedeoğlu Ekmek ve Buğday Unu Tebliğlerinde yapılan değişikliklerle ilgili olarak yaptığı açıklamada;

¬¬- “Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan “İsraf Genelgesi”nde ekmek israfını önleme kampanyasının yanı sıra “Tam Buğday Ekmeği”nin yaygınlaştırılmasının da amaçlandığı bir kampanyanın tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca iş birliği içerisinde ve kararlılıkla yürütülerek takip edilmesi istenilmiştir.Yine; Beslenme Eğitimi ve Araştırma Vakfı (BESVAK) ile Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF)’nun birlikte düzenlediği “Diyette Sağlıklı Ekmek Yemek Gerek” konulu panel öncesi yapılan bir basın toplantısında konuşan BESVAK Başkanı Prof. Dr. Ayşe Baysal, Tam Buğday Ekmeğinin kilo aldırmadığı gibi, sağlık için de son derece yararlı olduğunu ifade etmiştir.Gelinen bu noktada Ülkemizde; 2 Nisan 2013 tarihinde yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ve Türk gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği’ nde yapılan değişikliklerle Tam Buğday Ekmeği’ ne geçiş konusunda önemli bir adım atılmıştır.

Kutlu Peygamber (SAV)’in unun kepeğiyle birlikte yoğurularak ekmek yapılmasını tavsiye ettiğini dile getiren Dedeoğlu; günümüz ekmeğine 1400 yıl öncesinden ışık tutan bir Hadis-i Şerifte:Ümmü Eymen (R.Anha) anlatıyor: “Kendisi bir unu eleyip ondan Peygamberimiz (SAV) için ekmek yapmıştır. Peygamberimiz (SAV): “Bu nedir?” diye sormuş, O da: “Bu bizim diyarda yaptığımız bir yiyecektir. Ben ondan sizin için bir ekmek yapmak arzu ettim” demiştir. Resulullah’ da: “Şu eleyip ayırdığın kepeği, öbürüne (un kısmına) geri kat, sonra yoğur (ve ekmek yap)” buyurmuştur.(Kütüb-i Sitte-6946)” dedi.

YENİ TEBLİĞLER NELER GETİRİYOR

Ekmeklik buğdaydaki kül miktarı, Ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği yürürlüğe girmeden önce 0,55, düzenlemeden sonra 0,65 iken, son değişiklikle en az 0,70 en çok 0,80 oldu. Tam buğday unundaki kül miktarı ise 1,20 olarak belirlendi.

Buğdaydan üretilen unun randımanında ise; önceki düzenlemeyle 100 kilogram buğdaydan 69 kilogram ekmeklik un elde edilirken, yeni düzenleme ile 78 kilograma çıkacak. Böylelikle ekmeklik buğday ununun kül miktarına bağlı olarak un üretiminde kullanılan buğdayda önemli oranda tasarruf sağlanmış olacak.

Sedimantasyon ve düşme sayısı gibi yeni kalite kriterleri getiren düzenlemeyle ekmeklik buğday unlarının kalite özelliklerinin iyileştirilmesi hedeflenmiştir.

Un ambalajlarının büyük çoğunluğunu oluşturan polipropilen malzemeden üretilen çuvallara ilişkin kalite kriterleri de değiştirilerek, ambalaj malzemesinin polipropilen olması durumunda bu ambalajın dokuma sıklığı santimetrede 5 adet ve ağırlığı en az 80 gram/metrekare olarak belirlendi.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra Türkiye’de ekmek sadece buğday unu Tebliği’nde tanımlanan özelliklere sahip ekmeklik buğday unu ve/veya tam buğday unundan yapılacak. Böylece ekmekteki kepek oranı artmış olacak.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katıldığı programda, 7 bin 858 konut ve 445 köy evinin kurası çekildi. Cumhurba...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkan...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Emekli Uzman Çavuşlar, Uzman Çavuşlar Ve Eski Uzman Çavuşların Sorunlarının ...

Satrançta Aziz Sancar Anadolu Lisesine 2.lil ve 4. lük ödülü Satrançta Aziz Sancar Anadolu Lisesine 2...

Onikişubat Aziz Sancar Anadolu Lisesi öğrencileri, Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Satranç Müsabakasında Ķız öğrenciler...

İNSAN BU FİYATLARI GÖRÜNCE UTANIR… İNSAN BU FİYATLARI GÖRÜNCE UTANIR…

Şüphesiz iktidardan ülkeyi yönetenlerden, vatandaşı bu yoksulluk sarmalına sokanlardan söz ediyorum. Hayat pahalılığı Bütün ağırlıkları...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ