Maraşta Haber
Maraşta Haber

Dolandırıcılık suçları yüzde 96 oranında çözülüyor!

Kahramanmaraş Emniyeti, son yıllarda vatandaşın adeta korkulu rüyası olun kontör dolandırıcıları ve normal dolandırıcılık olayları tek tek çözüyor. Kahramanmaraş polisi, bu konudaki mahareti ile diğer illerdeki meslektaşlarına yol gösterici olurken olayları çözme oranı ortalama yüzde 96 olarak kayıtlara geçti.   Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı Yan Kesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği Dedektifleri,  2011,2012,2013 […]

Dolandırıcılık suçları yüzde 96 oranında çözülüyor!

05 Nisan 2013 - 19:46A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Kahramanmaraş Emniyeti, son yıllarda vatandaşın adeta korkulu rüyası olun kontör dolandırıcıları ve normal dolandırıcılık olayları tek tek çözüyor. Kahramanmaraş polisi, bu konudaki mahareti ile diğer illerdeki meslektaşlarına yol gösterici olurken olayları çözme oranı ortalama yüzde 96 olarak kayıtlara geçti.

 

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı Yan Kesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği Dedektifleri,  2011,2012,2013 sezonunu neredeyse sorunsuz kapattı. Vatandaşın korkulu rüyası olan kontör çeteleri ile en etkin savaşı veren polis teşkilatı olan Kahramanmaraş polisi, bu konuda ki mahareti ile polis dergisi ve birçok siteye konu oluyor. Özellikle 2012 yılında yaptığı 5 başaralı operasyon ile grafiğini zirveye kadar çıkaran Dedektifler, 2013 yılında da birbirinden karışık 7 olayı çözüme kavuşturdu.

ZANLILARIN KURTULUŞU NEREDEYSE YOK

Gerçekleşen dolandırıcılık olayı sonrası harekete geçen dedektifler, hemen olayın oluş yöntemi hakkında mağdurlardan bilgi alarak fikir alışverişine giriyor. Daha sonra yöntemine göre suç dosyası analizi yapan dedektifler, şıklar teke inine kadar eleme yapıp eldeki kamera görüntüsü, tanık bilgisi gibi delilleri kullanıyor. Zanlının fiziksel özelliğinden içtiği sigaranın markasına kadar geniş yelpazede araştırmaya başlayan Dedektifler, olayı delillendirtikten sonra zanlıyı yakalamak için operasyon zamanını bekliyor. Bu işlemleri bazen 10 dakikada bazen de 1 saat içinde yapan başarılı dedektifler, zanlıyı kıskıvrak yakalayarak adli makamların karşısına çıkarıyor.

OLAYLARIN KARMAŞIKLIĞI BİLE DEDEKTİFLERİ YILDIRMIYOR

2012 yılında kurye sistemli kontör çetesini çökerten dedektifler, bulduğu hiçbir detayı atlamıyor. Bankalar, kuyumcular ve dolandırıcılık olaylarının gerçekleşebileceği her kurumla görüşen dedektifler, olay olmadan da olayı önleme yoluna gidiyor. Eğitici broşürler ile zaman zaman bilgilendirici faaliyete giden dedektifler, dolandırıcılık kökünü kazımak için elinden geleni yapıyor.

2012 ve 2013 YILINDA  400 BİN TL KURTARDILAR

Dedektifler, 2012 yılı ve 2013 yılında yaptığı 4 operasyonda toplamda ortalama 400 bin TL para kurtardı. Dedektifler ünden güne gelişen teknolojiye kendine adapte edip vatandaşları dolandıran kötü niyetli insanları yakalamaya çalışıyor.

2013 TE GERÇEKLEŞEN BAZI OLAYLAR İSE ŞÖYLE

POLİS VATANDAŞ İLİŞKİSİ 14 YILLIK DOLANDIRICIYI YAKALATTI!

Kahramanmaraş’ta polis-halk ilişkisi, 14 yıllık dolandırıcıyı yakalattı. Yakalanan şahsın bu işi hiç yakalanmadan yaptığı tespit edildi. Lokanta ve diğer iş yerlerine sipariş vererek gelen kişileri dolandıran şahsı deneyimli polisler yürüyüşünden tanıyarak yakaladı.

Kahramanmaraş polisi, son dönemde lokanta tarzı iş yerlerine sipariş verilip daha sonrada gelen kişilerden para üstünü alarak kayıplara karışan kişileri tespit ederek gün yüzüne çıkardı. Deneyimli polisler, dolandırıcılık olaylarını büyükşehirdeki meslektaşlarından bile hızlı çözerek buldu.  Polis: özellikle lokanta, kuru yemiş, pastane gibi iş yerlerine bıraktı. Broşürlerin üzerine YAN-DOL polislerinin direk numarasını da basan polis, bu yöntemle zanlı veya zanlılara direk ulaşmayı hedefliyordu. Polis tam da hedeflediği gibi önceki gün bu işi meslek haline getirmiş aslen Diyarbakırlı 33 yaşında ki V.D.K’yı yakaladı. Şahsın çalışma yöntemi polisi bile hayretler içinde bıraktı. Zanlı, sipariş vereceği  iş yerinin telefonu alarak boş gördüğü yakın bir apartmanda beklemeye başlıyordu. Telefonla siparişini verdikten sonra gelecek kişinin 200 TL üzerine getirmesini söylüyordu. Gelen lokanta elemanına ‘Yengen yukarıda git parayı ondan al, ben başka sipariş’ alacağım diyerek kandırıyordu.  Bu yöntemi ve bu işi kimin yapacağını belirleyen polis, Kahramanmaraş’ta özellikle lokantalar ve ana güzergahlarda en kadar kamera varsa taramaya başladı.

YAN-DOL dedektifleri, bu yöntemle İstanbul dahil olmak üzere bu işi yapan tek ismi belirledi. Zanlının giyinişi, yürüyüşü hatta konuşmasını bile takibe alan polis, önceki gün zanlıyı kalabalık bir caddede yürüyüşünden tanıyarak yakaladı. daha önceden hakkında 15 yıl kesinleşmiş hapis cezası, 11 ayrı suçtan da aranması bulunan V.D.K. (33) telefonla aradığı iş yerlerine sipariş verip, siparişiyle birlikte 200 TL para üstü gönderilmesini istedi. Gelen çıraklardan para üstünü alan V.D.K., “Benim hanım üst katta, 200 TL’yi ondan al” diyerek parayı alıp kayıplara karıştı. V.D.K.’nın bu yöntemle 7 ayrı dolandırıcılık gerçekleştirmesi üzerine Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri harekete geçti. Yaklaşık 300 esnaf bu yöntem hakkında bilgilendirilerek, kendilerine böyle bir telefon gelmesi halinde polise bildirmeleri istendi Önceki gün bir esnaf polisi arayarak, aynı şekilde siparişte bulunulduğunu söyledi. Bunun üzerine polis, belirtilen adrese giderek zanlıyı yakalamak istedi. Ancak durumdan şüphelenen V.D.K. kendini belli etmedi. Bunun üzerine olayı araştırırken güvenlik kameralarını inceleyen polis, o an orada bulunan bir kişiyle kameraya takılan kişinin eşkalinin tuttuğunu tespit etti. Yürüyüşünden V.D.K.’yı teşhis eden polis, zanlıyı yakalayarak gözaltına aldı. Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü’ne getirilerek sorgulanan zanlı, hakkındaki suçlamaları kabul ederken, daha önceden de İstanbul, Eskişehir, Adana ve bazı büyükşehirlerde aynı yöntemle dolandırıcılık yaptığını itiraf etti. Zanlı, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

60 DAKİKADA 12 BİN TL KURTARDILAR

Kahramanmaraş polisi filmlere konu olacak bir para kurtarma operasyonu yaptı. Mersin’de yapılan sahte altınları Kahramanmaraş’ta satmaya çalışan biri bayan iki kişiyi polis, 60 dakikada yakaladı. Şahısların yakın bir zamanda yine aynı yöntemle dolandırıcılık olayına karıştığı öne sürüldü.

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı Yan Kesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri sahte altınları kuyumculara satmaya çalışan iki kişilik bir çeteye çökertti. Zanlıların yakın bir tarihte yine aynı yöntemle kuyumculara sahte altın sattıkları öne sürüldü.

Alınan bilgilere göre, olay önceki gün şehir merkezinde bir kuyumcuda yaşandı. Sabah erken saatlerde otobüs ile Kahramanmaraş’a gelen  Z.D.(30) (bayan) ve  S.A.(35) (Erkek) kuyumcuya girerek altın bozdurmak istediklerini söyledi. Altınları inceleyen kuyumcu Türk Standartları Enstitüsü (TSE) damgasını görünce bilezikleri aldı. Şahıslara bileziklerin karşılığı olarak 12 bin TL veren kuyumcu bir müddet sonra, şahıslardan şüphelenerek kayıtları inceledi.

POLİS HEMEN BULDU

Daha öncede aynı bileziklerden dolandırıldığını fark eden kuyumcu hemen Yan Kesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği Dedektiflerine haber verdi. Kayıtları inceleyen Dedektifler, şahısların kimliğini tespit etti. Otogar ve havalimanına bilgi verdi. Yaklaşık 45 dakika sonra bayan zanlı Z.D’yi bulan polis, hemen ikinci şahısı aramaya başladı. Yaklaşık 15 dakika sonra erkek zanlı S.A’yı yakalana polis, kuyumcunun parasını teslim etti. Emniyetteki sorgularının ardından Adli makamlara teslim edilen şahıslar tutuklandı.

Öte yandan Mersin polisine bilgi veren Kahramanmaraş polisi, sahte altın imalatçısı olduğu öne sürülen atölyelerin olduğunu söyledi.

İŞ YERLERİNİN SAHİPLERİ BU OLAYA KANMASIN

Polis, iş yeri sahiplerinin dolandırıcılık olaylarına çok dikkat etmesi gerektiğini belirten polis yetkilileri, bu tip olayla karşılaşan iş yeri sahiplerinin anında 155 telefonunu aramasını istedi.

Mustafa Kılınç

 zanlının,  telefonla sipariş vererek bir çok ilde dolandırıcılık yaptığı tespit edilildi

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemen...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder Atatürk’ün 1920’de Türk Milletinin bağımsızlığı ve çağdaşlaşması yolunda atı...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal E...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin bağımsızlığı yolunda attığı ilk adım olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin a...

Muhtar Ali Engizek Kolları Sıvadı Muhtar Ali Engizek Kolları Sıvadı

31 Mart 2024 mahalli idareler seçimi sonucunda Kahramanmaraş-Onikişubat Fatih Mahallesinde büyük bir çekişme ile ipi göğüsleyerek muhta...

Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kahramanmaraş’ı Tekrar Ayağa Kaldıracağız” Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kah...

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu kadim memlekete ve aziz millete çok güzel hizmetler kazandıracağız. İnşallah dev...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Şehit Ahmet Gülbahar Ortaokulu (ŞAGO) Matematik Yarışması Sonuçlandı Şehit Ahmet Gülbahar Orta...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Şehit Ahmet Gülbahar Ortaoku...

Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriy...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nis...

Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, 23 Nisa...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ