Çoşkun, Aşırı Sıcaklara Dikkat Çekti

Çoşkun, Aşırı Sıcaklara Dikkat Çekti
Son günlerde ülkemizde ve ilimizde baş gösteren aşırı sıcaklardan dolayı bir açıklama yapan Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun, aşırı sıcaklarda alınması gereken önlemler ve sağlık üzerindeki etkilerine...

Son günlerde ülkemizde ve ilimizde baş gösteren aşırı sıcaklardan dolayı bir açıklama yapan Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun, aşırı sıcaklarda alınması gereken önlemler ve sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekerek şöyle dedi.

      “ Aşırı sıcaklar; ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirmekte özellikle nemdeki artışla birlikte daha fazla etkili olduğu, tedbir alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir.

     Sıcaklık nem artışına bağlı olarak vücut ısısını artırdığından, metabolizma bu yeni duruma terlemeyle uyum sağlamaya çalışmaktadır. Ancak aşırı sıcakta terleme vücut ısısının dengede tutulmasını sağlayamayabilir. Özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler. idrar söktürücüler vb) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen faktörlerdir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasarlara yol açabilir.

Dört yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı (şeker hastalığı, beyin, kalp-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanlar, sürekli ilaç kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizlerdir” diyen Dr.Coşkun, aşırı sıcaklarda alınması gereken önlemler konusunda da şunları söyledi.

“Günün en sıcak saatleri olan 10:00-16:00 arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalı, dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalı. Dışarıda çalışanlar güneş altında korunmasız kalmamalı, sık sık tuz içeren gıdalar almaya dikkat etmeli. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10:00-16:00) havuza ya da denize girilmemeli, girildiğinde ise güneş kremi (koruyucu), şapka ve gözlük kullanılmalı, çok uzun süre güneşlenmemeli; aşırı sıcak havalarda yoğun fiziksel aktivite ve spordan kaçınılmalı, sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, yetişkinler, yaşlılar ve bebekler güneş çarpmalarına maruz kalma ihtimaline karşı daha sık izlenmeli, bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalı, kapalı alanlar havalandırılmalı, güneş gören pencereler perde yada güneşliklerle gölgelendirilmeli, sık sık duş alınmalı, mümkün olmayan durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılarak silinmeli, susuzluk hissi olmasa dahi günde 2-2.5 (12-14 bardak) litre sıvı tüketilmeli, yağlı besinlerin ve yağlı kızartmaların tüketiminden kaçını/malı, yemeklerde bitkisel sıvı yağlar  kullanılmalı, vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze- meyve tüketilmeli, sıvı alımında suyun yanında mümkünse kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmeli, çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemeli, dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir” diyen Dr. Coşkun, hayat kaynağı olan güneşi bu sıcak günlerde doğru zamanlamayla kullanıp sağlığımızı karartmasına izin vermeyelim, diyerek sözlerini tamamladı.