Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür V. İbrahim AKÇUL, yaptığı açıklamada Çiftçilere müjde verdi ve şu açıklamayı yaptı:

“02.08.20013 tarih ve 28726 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6495 sayılı kanunun 36. maddesine göre 5488 Sayılı Tarım Kanunu’na geçici 3. madde eklenmiştir.

Bu kapsamda; Bu kanunun yürürlüğe girdiği 02 Ağustos 2013 tarihi itibariyle devam eden her türlü incelemeler veya adli ve idari soruşturmalar sonuçlanıncaya kadar destekleme ödemelerinin yapılmaması amacıyla konulan ödeme yasakları, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç iki ay içinde haklarında ödeme yasağı konulan kişilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına başvuruda bulunmaları durumunda anılan Bakanlık tarafından altı ay içinde yapılacak incelemede gerçek üretim yapıldığına dair bulgu ve emarelerin tespit edilmiş olması şartıyla kaldırılır hükmü getirilmiştir.

Ödemeleri durdurulan gerçek ve tüzel kişilerin 02 Ağustos 2013-01 Ekim 2013 tarihleri arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları şartıyla 6 ay içerisinde yapılacak incelemelerde gerçek üretim yaptığına dair bulgu ve emareler belirlendiği takdirde bu yasaklar kaldırılacaktır.

Başvuru yapan çiftçilerin başvuru yılındaki evrakları, muhtar beyanı, ÇKS kayıtları, kamu kurumlarının tanzim ettiği belgeler, makbuzlar, senetler veya bu gibi bilgi ve belgeler bu kapsamda değerlendirilecektir.

Diğer yandan, 25/4/2006 tarihinden itibaren desteklemelerden yararlanmak için başvuruda bulunduğu halde, yürürlükteki mevzuat uyarınca desteklemelerden yararlanabilmek için ibrazı öngörülen makbuz, fatura ve diğer belgelerin gerçeğe aykırı, usulsüz veya sahte olduğu gerekçesiyle desteklemeden yararlandırılmayanlara veya yararlandıkları destekleme tutarları aynı gerekçe ile alınanlar da 02 Ağustos 2013- 01 Kasım 2013 tarihleri arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına başvurmaları ve Bakanlık tarafından yapılan incelemede bunların gerçek üretim yaptığının tespit edilmesi hâlinde hak ettikleri destekleme ödemeleri yapılacaktır.

Yapılan ödemelere faiz, masraf veya ek ödeme adı altında herhangi bir ödeme yapılmayacak, tahsil edilmiş olan faiz, TEFE/ÜFE tutarı, katsayı tutarı ve geç ödeme zamları iade edilecektir.

Haklarında davası devam eden kişilerde bu maddelerden yararlanacak olup, açılmış olan davalar karşılıklı olarak sonuçlandırılacak ve hiçbir yargılama gideri veya vekalet ücreti ödenmeyecektir.

Başvuruda bulunan üreticilerimizin durumları hakkında yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucu düzenlenen icmal listeleri İl ve İlçe müdürlüklerimizce 5 işgünü süresince köylerde askıya çıkarılıp, itirazlar 15 gün içinde sonuçlandırıldıktan sonra kesinleşen icmallere göre ödemeler Bakanlığımızca yapılacaktır.

Hububat, Baklagil, Dane Mısır, Pamuk, Ayçiçeği, Soya Fasulyesi, Kanola, Aspir vb. Fark Ödemeleri Desteklemeleri, Hayvancılık Destekleri, Telafi edici ödemeler gibi tarımsal desteklemelerden yararlanamayan , ödeme yasağı uygulanan veya çeşitli gerekçelerle geri alınan üreticilerimizin daha fazla bilgi edinmeleri için il/ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Tüm çiftçilerimizin ürünlerinin bol, kazançlarının bereketli olmasını dilerim;” dedi.