Maraşta Haber
Maraşta Haber

Çerkezler, Kahramanmaraş’ta Adige Bayrak Günü Kutlaması Yaptı.

Kahramanmaraş’ta Yaşayan Çerkesler, Adıge Bayrak Günü Nedeniyle Göksun İlçesi Mehmetbey Mahallesinde Kutlama Programı Gerçekleştirdi. 25 Nisan Olarak Bilinen Adige Bayrak Günü Olumsuz Hava Şartları Nedeniyle 3 Mayıs Pazar Günü Geçekleştirildi. Kahramanmaraş Kafkas Kültür Derneği Ve Gençlik Komisyonu Organizesiyle Dünyanın En Büyük Çerkes Bayrağının Yapılarak Sergilendiği Program Coşkulu Bir Şekilde Kutladı.14 Metreye 7 Metre Olarak Saten […]

Çerkezler, Kahramanmaraş’ta Adige Bayrak Günü Kutlaması Yaptı.

06 Mayıs 2015 - 17:01A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın!

Kahramanmaraş’ta Yaşayan Çerkesler, Adıge Bayrak Günü Nedeniyle Göksun İlçesi Mehmetbey Mahallesinde Kutlama Programı Gerçekleştirdi.

25 Nisan Olarak Bilinen Adige Bayrak Günü Olumsuz Hava Şartları Nedeniyle 3 Mayıs Pazar Günü Geçekleştirildi.

Kahramanmaraş Kafkas Kültür Derneği Ve Gençlik Komisyonu Organizesiyle Dünyanın En Büyük Çerkes Bayrağının Yapılarak Sergilendiği Program Coşkulu Bir Şekilde Kutladı.14 Metreye 7 Metre Olarak Saten Kumaştan Yapılan, Yeşil Üzerine Sarı 12 Yıldız Ve 3 Oktan Oluşan Adige Bayrağı Günümüz Tarihi İle Dünyanın En Büyük Çerkes Bayrağı Olma Özelliğini Taşıyor.

Adıge Cumhuriyeti 2010 Mart Ayında Yaptığı Toplantıda Ulusal Çerkes Bayrağı Günü Kutlanması Doğrultusunda Karar Aldı. Yapılan Tartışmalarda, Adıge Bayrağının İlk Kabul Edildiği 1830’lu Yıllarda Kesin Bir Gün Bulunmadığından Dolayı Hem Ulusal Soykırım Ve Yas Günü Öncesi Olması Hem De Okulların Yaz Tatiline Girmeden Önceki Günlerde Olması Ve Hava Durumu Da Dikkate Alınarak Böyle Bir Karar Aldı.

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın!

Adığe Bayrak Günü, Başta Kafkasya’daki Adığey Cumhuriyeti Ve Kabardey Balkarya Cumhuriyeti Olmak Üzere Çerkezlerin Yoğun Yaşadığı Ülkelerde Her Yıl Coşkulu Bir Şekilde Kutlanıyor.

Çerkez Bayrakları İle Süslenmiş Balonları Ellerinde Tutan Katılımcılar, Göksun Mehmetbey’de Yapılan Geleneksel Çerkez Mahalli Düğünü İle Bayrak Gününü Coşkulu Bir Şekilde Kutladı.

 Dünyanın en büyük Çerkes bayrağı Kahramanmaraş’ta gençler tarafından yapıldı.

Çerkesler, Kahramanmaraş’ta Adige Bayrak Günü kutlaması yaptı. Kahramanmaraş’ta yaşayan çerkesler, adığe bayrak günü nedeniyle Göksun Mehmetbey’de kutlama programı gerçekleştirdi.25 nisan olarak bilinen adige bayrak günü olumsuz hava şartları nedeniyle 3 mayıs pazar günü geçekleştirildi. Kahramanmaraş Kafkas Kültür Derneği ve gençlik komisyonu organizesiyle dünyanın en büyük çerkes bayrağının yapılarak sergilendiği program coşkulu bir şekilde kutladı.14 metreye 7 metre olarak saten kumaştan yapılan, yeşil üzerine sarı 12 yıldız ve 3 oktan oluşan adige bayrağı günümüz tarihi ile  dünyanın en büyük çerkes bayrağı olma özelliğini taşıyor. Adıge cumhuriyeti adıge xasesi 2010 mart ayında yaptığı toplantıda ulusal çerkes bayrağı günü kutlanması doğrultusunda karar aldı.  yapılan tartışmalarda, adıge bayrağının ilk kabul edildiği 1830’lu yıllarda kesin bir gün bulunmadığından dolayı hem ulusal soykırım ve yas günü öncesi olması hem de okulların yaz tatiline girmeden önceki günlerde olması ve hava durumu da dikkate alınarak böyle bir karar aldı. Adığe bayrak günü, başta kafkasya’daki Adığey Cumhuriyeti ve Kabardey Balkarya cumhuriyeti olmak üzere çerkeslerin yoğun yaşadığı ülkelerde her yıl coşkulu bir şekilde kutlanıyor.

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın!

Eğitim camiasının çok yakından tanıdığı, Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğünde yıllarca Müdür Yardımcısı olarak görev yapan İbrahim Özdemir, Bayrak Günü nedeniyle bir konuşma yaparak şu ifadeleri kullandı:

“  Değerli misafirler!                                                                        

Kahramanmaraş Kafkas Kültür Derneği Gençlik Komisyonunun düzenlediği Hava muhalefeti nedeniyle ertelenen Adige Bayrak Günü etkinliği için buradayız,25 Nisan Adigelerin bayrak günüdür.                                                                                                      

  Dünyadaki en büyük adige bayrağının hazırlanmasında emeği geçen başta gençlik komisyonumuz olmak üzere herkesi tebrik ediyorum. Hava muhalefeti nedeniyle gecikmeli olarak yaptığımız bu etkinliğimize hoş geldiniz. Bu bayrak günümüze katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Hepinizi saygı, sevgi ve en derin kalbi duygularımla selamlıyorum.                                                                                                                                                    

 Konuşmama başlamadan önce şunu özellikle vurgulamak isterim. Aynı inancı aynı vatanı aynı bayrağı paylaştığımız, şu anda birlikte yaşadığımız Türk toplumuyla, bu topraklarla bizim bir problemimiz yoktur. Zor günlerimizde bize kucağını açan, bizi bağrına basan bu Milletle bizim bir problemimiz olamaz. Olsa olsa minnet duygumuz olur.

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın!

Bu vatan bizim ikinci vatanımız. Bu bayrak bizimde bayrağımız. Bizde bu Cumhuriyetin kurulmasında kanımızı akıttık. Başkalarının yaptığı gibi bizim bölücü bir düşüncemiz olamaz. Özellikle bunun herkes tarafından bilinmesi gerekir.                                                                                            

Biz Anavatanımızın özlemini çekiyoruz. Çektiğimiz içinde Ana vatanımızla olan bağlarımızı koparmak istemiyoruz. Bugünkü bu etkinlikte  bunun için düzenlenmiştir.                        

 Adıgeler tarihte birçok bayrak kullanmışlardır. En çok bilinen ve en eski bayrak bugün Adigey Cumhuriyeti’nde kullanılan üç oklu, oniki yıldızlı bayraktır.                           

 Adigece bayrağın adı “Adige Nıp” tır. Anlamı ise “insanın içinden gelen”dir. Asimile olmuş şekli ise “Adige Brak”tır.                        

 Tarihi Adige bayrağında özellikle, bazı değişiklikler yapılmıştır. 1991’de Adige Özerk Cumhuriyeti ilan edildikten sonra, anlamında ve renginde bazı değişiklikler yapılmıştır. Değişmeyen şey ise zemin rengidir; doğa yeşili zemin Kafkasyanın dağ ve yeşil ovalarını, üç ok ise anavatana hizmet etmiş üç asil aileyi temsil etmektedir. Bayrakta oniki yıldız oniki bölgeyi yani oniki kabileyi (Alfabetik olarak Abhaz, Abzex, Besleney, Bjeduğ, Brakiy Çemguy, Hatukoy, Kabardey, Karaçaydır. Makhoş, Natukhoy,Şapsığ, Ubıhlar’lardır.)

Bu bayrak kalelerde, Çerkes köy ve şehirlerinde kullanılıyordı. Sovyet Bloğ’unda 1989’da başlayan yumuşama ve özgürlük hareketi sonucunda, 1991’de Adigey Cumhuriyeti ilan edilince tekrar tarihi bayrak kullanılmıştır. Kafkasya’da gelişen cumhuriyetlerde (1989) tarihi bayrağını kullanan tek halk Adigelerdir. Bugün Kabardey, Karaçay-Çerkes ve Abhazya kendi bayraklarını kullanıyorlar. Fakat bu bölgelerde de mitinglerde, halkın toplu eylem gösterdiği tepki ve barış hareketlerinde tarihi Adige bayrağı da kullanılmaktadır.

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın!      

 Diğer Kafkas cumhuriyetlerindeki Adigeler, bazı dernek ve dernek binalarında tarihi Adige bayrağını asıyorlar. Bu bayrak Kuzey Batı Kafkasya’nın birliğini ve kardeşliğini temsil eden tek tarihi bayraktır. Adige bayrağındaki en önemli değişiklik üç okun anlamıdır. Üç ailenin adını hava, kara ve deniz olarak değiştirdiler. Rengini de altın sarısı yaptılar.                                   

 11 Mayıs 1918’deki bayrak ise Hazar’dan Karadeniz’e kadar uzanan alanı kaplıyordu. Ömrü 2-3 sene kadar oldu. Bu bayrak Milli Cumhuriyet’in ilk milli bayrağıdır. Yedi altın sarısı yıldız, mavi bir köşe, dört yeşil, üç beyaz şeritten oluşur. Yedi yıldız bütün Kuzey Kafkasya’yı temsil eder. Yedi eyalet (Abhazya, Adigey, Karaçay-Çerkes, Kabardey-Balkar, Çeçenya, Dağıstan ve Osetya). Mavi gök rengini, yeşil islamı teslim eder. Beyaz ise insanların temiz kalpliliğini ve barışı temsil eder.                    

1991’de Adige Cumhuriyeti ‘nde tekrar hükümet bayrağı çekileceği zaman büyük bir tören düzenlendi. Tüm halk hatta Kuzey batı Kafkas özerk cumhuriyetlerinden ve Türkiye’den dernek temsilcileri katıldı. Bayrağın gökyüzüne çekilişinde ağlayanlar, birbirini tebrik edenler vardı. Tek tarihi bayrağımızın Adigey’de olmasından tüm Adigeler ayrı bir gurur duydular. Sonsuza kadar bu bayrağı yaşatacaklarına ant içtiler.

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın!

 Bildiğiniz gibi Adige cumhuriyeti Adige Xase!nin insiyatifi ile 25 Nisan 2010 yılında ilk defa „Çerkes Bayrağı Günü“ kutlanmıştır. Bu tarihten itibaren de 25 Nisan günü Adige Bayrak günü olarak kutlanmaktadır.

Esas amacımız; anavatan ve diasporadaki tüm Adigeler de dahil olmak üzere, Birleşmiş Milletler’de, uluslararası ilişkilerde, toplantılarda bayrağımızın dalgalanması ve kullanılmasını sağlamak olmalıdır. Bu inancımızı hiçbir zaman yitirmemeliyiz. Bir bayrak altında yaşamayı her zamankinden daha güçlü benimsemeliyiz. Yeni yetişen gençlerden bu konuda beklentimiz var.

Hepimizi bayrağımıza, anavatanımıza sahip çıkmaya, Kafkasya’da yeniden birliğimizi kurmaya, bizden alınanları yeniden elde etmek için mücadele davet ediyorum.

Bayrağımızın sonsuza kadar göklerde özgürce dalgalanması yine bizlere bağlıdır. Onun bize verdiklerine sahip çıkalım yeter…

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın!

Bayrağımız onurumuzdur.

Bu duygularla hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” Dedi.

Çerkes bayrakları ile süslenmiş balonları ellerinde tutan katılımcılar, Göksun Mehmetbey’de yapılan geleneksel çerkes mahalli düğünü ile bayrak gününü coşkulu bir şekilde kutladı. Göksun Mehmetbey’de şenlik havasında geçen kutlamadan sonra katılımcılar araçları ile konvoy oluşturarak Kahramnamraş Kafkas Kültür Derneği önüne döndü

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kahramanmaraş’ı Tekrar Ayağa Kaldıracağız” Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kah...

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu kadim memlekete ve aziz millete çok güzel hizmetler kazandıracağız. İnşallah dev...

Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası verilişinin 99. yıl dönümü coşkuyla kutlandı Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası...

Trabzon Caddesinde, yıkılan Valilik binası bahçesindeki  Atatürk anıtında düzenlenen programda,kırmızı şeritli İstiklal Madalyası, Hayr...

Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan mazbatasını alıp görevine başladı Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan ma...

31 Mart mahalli seçiminden zaferle çıkan Ekinözü belediye başkanı Harun Vicdan mazbatasını alıp devir-teslim töreni ile görevine başlad...

Şehit İdari Ataşe Galip Özmen MTA Lisesinde öğretmen ve ailelerine İftar yemeği Şehit İdari Ataşe Galip Özmen MTA Lisesi...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Okul Müdürü Huzeyfe Tahiroğlu başkanl...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

Saçaklızade İlkokulu’nun “We Grow With Love”isimli etwinning projesi Saçaklızade İlkokulu̵...

Kahramanmaraş Onikişubat Saçaklızade İlkokulu 4.sınıf öğretm...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ