Çantam Kolumda Alışveriş Yolunda

Çantam Kolumda Alışveriş Yolunda
Çevreye duyarlı nesiller yetiştirmek ve toplum bilinci kazandırmak konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi ve Kahramanmaraş Down Sendromlular Derneği işbirliğiyle, ‘Çantam Kolumda...

Çevreye duyarlı nesiller yetiştirmek ve toplum bilinci kazandırmak konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi ve Kahramanmaraş Down Sendromlular Derneği işbirliğiyle, ‘Çantam Kolumda Alışveriş Yolunda’ sloganıyla alışveriş çantası tasarım yarışması düzenlendi.

[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/hemden-alisveris-cantasi-tasarim-yarismasi-152925h.html" size="medium" icon_type="general foundicon-right-arrow" icon_position="left" shape="square"]Habere Ait Fotoğraf İçin Tıklayın[/otw_shortcode_button]

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan “Sıfır Atık Projesi” kapsamında israfı önlemek, kaynakları daha verimli kullanmak, atık miktarını azaltmak ve atıkları geri kazanmak amacıyla Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi ve Kahramanmaraş Down Sendromlular Derneği duyarlılık örneği göstererek önemli bir çalışmaya imza attı. Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezi usta öğreticilerinden Arzun Birsen'in ortaya attığı bir fikirle yola çıkılarak Çevreye duyarlı nesiller yaratmak ve toplum bilinci kazandırmak konusunda farkındalık oluşturmak hedefiyle  Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi ve Kahramanmaraş Down Sendromlular Derneği, sağlıklı, kullanılabilir, dayanıklı geri dönüşümlü bez çantalar tasarlayarak çevreye duyarlılığa dikkat çekti. Kadınları hem üretmeye özendirmek, hem de çalışmalarını desteklemek amacıyla düzenlenen yarışmaya toplamda 143 eser katıldı. Yarışma kapsamında yapılan çantalar ilk olarak Halk Eğitim Merkezi’nde sergilenirken, Kahramanmaraş Down Sendromlular Derneği’ne teslim edilecek.

“GÜZEL BİR FARKINDALIK OLUŞTURDUK”

Yarışmanın açılış konuşmasını Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Bülbül yaptı. Halk arasında farkındalık oluşturmak ve Sıfır Atık Projesi’ne destek olmayı amaçladıklarını belirten Bülbül, “Halk Eğitim Merkezi olarak bir yarışma düzenledik ama bu yarışma öncesinde bir takı fikirler ortaya çıkmıştı. Halkımızda bir farkındalık oluşturmak ve devletimizin sıfır atık projesindeki faaliyetlerine destek olmak için yola çıkmıştık. Gerçekten güzel bir etkinlik oldu, toplamda 145 civarında eser katıldı yarışmamıza. Bu güzel yarışma sonucunda da güzel bir etkinlik olsun diye eserlerimizi sergileyeceğiz. Sonrasında ise bu eserleri Kahramanmaraş Down Sendromlular Derneği’ne bağışlayacağız. Onlara da iyi bir katkı olacak, bu da güzel bir farkındalık. Emeği geçen ablalarımıza, teyzelerimize, hocalarımıza teşekkür ediyorum. Yarışmamıza bu kadar ilgi beklemiyorduk. Açıkçası  50-60 civarında bir eser gelir diye düşüncemiz vardı. Ama çok yoğun bir katılım oldu, Halk Eğitim Merkezi’miz 7’den 70’e herkese açık. Burada biz şunu gördük, 15 yaşındaki bir kız kardeşimizle 75 yaşındaki bir nenemiz bu yarışmaya katıldı. Güzel ürünler ortaya çıktı. Bunun sonucunda da birinci olanlara ödüllerini takdim ettik. Ödüllerimiz çok da fazla şeyler değil ama gönül isterdi ki daha fazla destek verebilmek. En azından bir teşvik olsun amacıyla yaptık bu projemizi” ifadelerini kullandı.

“DOWN SENDROMLULARI TOPLUMA KAZANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Kahramanmaraş Down Sendromlular Derneği Başkanı Zeynep Nur Yerhan Mahçiçek ise Down Sendromlular Derneği’nin faaliyetlerini anlattı. Amaçlarının farkındalık oluşturarak down sendromlu bireyleri topluma kazandırmak olduğunu anlatan Mahçiçek, “Bizim derneğimiz 2014 yılında Down Sendromlu evlatları olan aileler tarafından kuruldu. Esas olarak şehrimizde yani yerel bir dernek olmakla beraber ulusal birçok etkinliğe de imza attık. Birçok sosyal içerikli, eğitim konularını kapsayan, bunların yanı sıra ailelerin ve çocukların hoş vakit geçirmelerini hedef alan etkinliklerin yanı sıra temel amacımız farkındalık oluşturmak suretiyle topluma çocuklarımızın kazandırılmasını sağlamak. Bunların yanı sıra down sendromlu çocukların ve gençlerin toplumun her kademesinde olabilmeleri gerektiğini sağlamak adına çalışıyoruz. Bunu biraz açmak gerekirse çocuklarımızın sokakta, parkta kendilerini rahatsız hissetmeden oynayabilmeleri. Eğitim yaşları geldiğinde okul yöneticileri, veliler ya da öğrenciler tarafından ötekileştirilmeden eğitim hayatlarını tamamlayabilmeleri. Ardından eğitim hayatlarını tamamladıklarında ise belli iş alanlarında istihdam edilerek hayata hazır hale gelebilmeleri. Bizim esas misyonumuz bu yönde. Kendi ayakları üzerinde durabilen, bir taraftan bir takım eksiklikleri olsa bile yaşamlarını kendi kendilerine idame eden gençler halinde olmalarını sağlamak. Bizim Kahramanmaraş’ta 200’e yakın üyemiz var ancak tabi ki yüzlerce de ulaşamadığımız ailemiz var. Onlara seslerimizi duyurarak onlara ulaşmayı hedefliyoruz. Halk Sağlığı Müdürlüğü ile yürüttüğümüz bir çalışmamız vardı, yeni doğan bebeklerimizin aileleriyle tanışarak onlara hem bu süreçte kısmen psikolojik kısmen de yanlarında olduğumuzu belli etmek suretiyle bu süreci kolay atlatmalarını sağlamayı hedefliyor çalışmamız. Yaşı bizlerden büyük ağabey ve ablalarımızın çok fazlaca yaşadığı sıkıntıları, nispeten bizim yaşlarımıza geldiğimizde azalsa bile nispeten karşılaştığımız sorunları ve artık yeni bebekleri olan ailelerin bu sorunlarla hiç karşılaşmamalarını hedefleyerek var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

“ESERLER ÇOCUKLARIMIZLA DAHA ANLAMLI HALE GELECEK”

Tüketim çılgınlığının yaşandığı bu çağda Halk Eğitim Merkezi’nin yaptığı çalışmayı anlamlı bulduğunu dile getiren Mahçiçek, sözlerine şu şekilde devam etti, “Dünden bu güne çok yol alınıyor biz bunu fark edebiliyoruz. Bugün de bizleri hatırlayarak el emeğinin güzel eserlerini yarıştırdıkları bu anlamlı yarışmada proje ortağı olmamızı isteyen Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Bülbül ve ekibine çok teşekkür ediyoruz. Bizlerin herhangi bir talebi olmaksızın gelin beraber yapalım, yapılan eserleri de size hediye edelim demelerini çok da anlamlı bulduğumuzu ifade etmek istiyorum. Üretimin geride kaldığı, aslında tüketim çılgınlığı çağında üretimi önceleyerek daha ziyade kadın ve gençlerin bu üretim ağına dahil edilmesi için çalışan, toplumun kalkınmasına katkı sunan, çağın ihtiyaçları olan eğitim olanakları ve bu eğitimleri hazırlayan, sosyal ve kültürel değerleri yaşatmaya çalışan Halk Eğitim Merkezi’ne böyle anlamlı bir çalışmada beraber olmaktan dolayı mutlu olduğumuzu ifade ediyorum. Yarışmaya katılan tüm katılımcılarımızın ellerine sağlık demek istiyorum. İnşallah bu güzel eserler bizim çocuklarımızla çok daha anlamlı hale gelecek. Bu vesileyle herkese selam ve sevgilerimi sunuyorum.”

“BEZ ÇANTALAR BİZİ ESKİYE GÖTÜRDÜ”

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen de yaptığı konuşmada bez çantaların eskiyi hatırlattığına vurgu yaparak, “Öncelikle Onikişubat Belediyemize teşekkür etmek istiyorum. Engelli olarak bildiğimiz vatandaşlarımızın önündeki engelleri tek tek kaldırdığı, onlar için güzel binalar inşa ettiği, okullarımıza her türlü desteği verdiği için Onikişubat Belediyemize teşekkür ediyoruz. Halk Eğitim Merkezi olarak yüzlerce kurslar açılıyor, açılan kurslar kapanıyor, tekrar açılıyor, devam ediyor. Günümüzde poşetle ilgili önümüzdeki bu örnek Halk Eğitim Merkezi tarafından değerlendirildi, bir yarışma açıldı. Bu yarışma açıldığında ben şunu içimden geçirdim, eskiye döndük. Ama bu eski güzel bir eski, bu eski faydalı bir eski. Ben hatırlıyorum kese kağıdı derdik hatta çocukken gazeteden kese kağıdı yapardık, onu da satardık. Şimdi sağlıklı bir biçimde evlerimize götüreceğimiz, aldığımız sebzesiydi, meyvesiydi her ürün bugün yeniden bu torbalar içerisinde evimize ulaşacak. Halk Eğitim Merkezi’mize bu tür çalışmalara öncelik verdiği için teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“2023 VİZYONUNU HERKESİN BİLMESİ GEREKİR”

Öğrencilerin bugün karne alacağına da değinen Gökşen, Eğitim 2023 vizyonunun önemini anlatarak şu ifadeleri kullandı, “Bu arada bugün sizlerin çocuklarına karnelerini vereceğiz. Onikişubat İlçesi’nde 107 bin örgün eğitim gören öğrencimiz var, yaklaşık 20 bin de açık öğretimde öğrencimiz var. Bu sayıyı yuvarlayacak olursak 130 bin öğrencilik bir ilçedeyiz. Bunun birçok ilçenin nüfusundan fazla olduğunu çok rahatlıkla ifade edebilirim. İşte bu güzel evlatlarımıza vereceğimiz karnelerden dolayı onları yetiştiren öğretmenlerimize, annelerine, babalarına çok teşekkür ediyorum. Bu çocuklarımız iki dünya için de yetiştirilirse hem toprağın altı hem toprağın üzeri için de yetiştirilirse ne mutlu o anneye, ne mutlu o babaya, ne mutlu o ülkeye. Bizim 2019’dan 2023’e kadar Eğitim 2023 vizyonumuz var. İnşallah bu süre içerisinde hem Cumhurbaşkanımızın hem hükümetimizin desteği hem de bakanımızın desteğiyle bu program beş yıl içerisinde icra olunacak. 2013 vizyonunun hepimiz tarafından bilinmesi gerekiyor. Hepimiz eğitimle iç içeyiz, bu 2023 vizyonunda Allah izin verirse çocuklarımız hem akademik manada güzel sonuçlar alacak hem de değerler eğitimi konusunda bir karakter sahibi olacak. Dolayısıyla hepimiz el birliğiyle, gönül birliğiyle buna hem sahip çıkacağız hem de destek vereceğiz.”

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Yarışmanın özel ödülü 75 yaşındaki Hacer Tepebaşı’ya verilirken, mansiyon ödülü ise Adana’dan yarışmaya katılan Nalan Berdilek’e takdim edildi. Yarışmanın birincisi Seher Sincan olurken, Sincan 300 TL’lik para ödülünün de sahibi oldu. Yarışmanın 2’ncisi Fatma Işık, 3’ncüsü ise Ayşe Gülşah Ünal ise oldu.

Program yarışma kapsamında yapılan bez çantaların sergilenmesiyle sona erdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)