Çağlayancerit’ de ekmek israfının önlenmesi konusunda 80. Yıl Çok Programlı Lisesinde ve 125. Yıl YİBO ‘da öğrenci ve öğretmenlere bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Çağlayancerit İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Veyis TUNCER ve Veteriner Hekim Mehtap BOLAT tarafından katılımcılara ekmek israfı hakkında bilgi verildi. Çağlayancerit Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü teknik elemanlarının da katıldığı eğitime yoğun ilgi gözlendi.

Konu hakkında açıklama yapan İlçe Müdürü Veyis TUNCER ‘Dünyada aç insanların varlığını düşünürsek ekmek israf etme gibi bir lüksümüzün olamayacağını, ekmek israfının ne derece önemli olduğu, bu denli önemli olan ve günlük sevilerek tüketilen ekmeğin hayatımızda önemi yadsınamaz bir gerçek olup, sevilen birini nasıl kaybetmeye üzülüyorsak, sevilerek tüketilen ekmeğinde israf edilmesine o derece üzülmeliyiz ve onu israf etmemeliyiz’’ diyerek ‘Çağlayancerit İlçesinde ekmek israfının önlenmesi için tüm personelimiz ile eğitim ve yayım çalışmalarına yıl boyu devam edeceklerini’ sözlerine ekledi;

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca yürütülen kampanya dâhilinde,  ekmek israfının önlenmesi amacı ile okullarda ve toplu tüketim yerlerinde bilgilendirme toplantıları yapılıyor. Toplumda bilinç oluşturularak, ilimizde ekmek israfının düşürülmesi hedeflenmektedir.

Toprak Mahsulleri Ofisinin 2008 ve 2012 yıllarında yaptığı araştırmaya göre ekmek israfı nedeniyle ülkemizin yıllık ekonomik kaybının 1,546 milyar TL olduğu görülmektedir. Bu rakamın, Dünya birincisi olduğumuz un ihracatından 2011 yılında elde edilen 1,605 milyar TL gelire eşdeğerdir.

 

Kampanya kapsamında okullarda, pansiyon ve yurtlarda, toplu tüketim yerlerinde eğitim ve yayım çalışmalarına yıl boyunca devam edilecek.

Ekmek İsrafını Önlemek İçin Evlerde Neler Yapılabilir

– İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı

– Ekmekler dilimle tüketilmeli

– Uzun süre saklama amaçlanıyorsa poşetlenerek derin dondurucuda saklanmalı

– Kuruyan ekmekler israf edilmemeli, içerisinde az miktarda su kaynayan tencerenin üzerine yerleştirilen süzgeç üstüne konularak, yumuşatılmak sureti ile tüketilmeli

– Bayatlayan ekmekler galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çeşitli yemek ve pasta yapımında kullanılmalıdır.

 

T