Bertiz'de Bağcılık Gelişiyor
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce 2013 Yılı “Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi” kapsamında İlimiz bağcılığının geliştirilmesi ve mevcut bağların modern bağcılığa entegrasyonu için çalışmalar yürütülüyor.
İlimiz bağcılığı açısından özel önem arz eden ve ilimiz bağcılığının tarihsel gelişiminde başlangıç merkezi olarak kabul edebileceğimiz Bertiz Bölgesinde 4 adet bağda demonstratif amaçlı telli terbiye sistemi tesis edildi. Budaklı. Başdervişli, Maksutlu ve Hacvıeyüplü Köylerinde tesis edilen telli terbiye sistemlerinde % 70 İl Özel İdaresi desteği kullanıldı.
Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU ‘Yöresel olarak Serpene olarak isimlendirilen ve bağcılık açısından yetersiz destek sistemlerinin yoğun olarak kullanıldığı Bertiz Bölgesinde bağcılığın geliştirilmesi açısından çevresinde örnek teşkil edecek telli terbiye uygulamaları ile verim ve üzüm kalitesinin arttırılması hedeflenmektedir.2013 yılı Bitkisel üretimi geliştirme projesi bütçesinden 28.505,85 TL ödenek kullanılmıştır. Yürütülen çalışmalar yöre çiftçisinin görsel tecrübe kazanmasını sağlayacaktır’ dedi.
Son yıllarda goble ve benzeri alçak gövdeli terbiye şekilleri bağcılıkta kullanılmaya başlanmış ve üzüm kalitesindeki artışa paralel olarak meyvenin toprakla temasını azaltan ve her türlü kültürel uygulamanın etkinliğini arttıran farklı şekillerde desteklenmiş bağlar yaygınlaşmaya başlamıştır.
Yöre bağcısı; diğer illerde görmüş oldukları telli terbiye sistemlerini denemek istemiş ve modern bağcılık uygulamalarındaki gelişmelere paralel olarak farklı yöntem ve malzemelerle bağ omcasını destekleme arayışlarına girmiştir.
Yeterli şekilde desteklenmemiş ve ürünün toprakla temasının yeterince kesilemediği bağlarda salkım sayısı fazla olsa bile sofralık olarak pazarlanabilir ürün miktarı oldukça düşük kalmaktadır.
Ekolojik olarak bağcılık açısından oldukça uygun olan ilimizde doğru yetiştiricilik sistemlerinin kullanılmaması nedeniyle birim alana verimlilik oldukça düşük kalmaktadır.
ÇÜNKÜ;
Görüleceği üzere salkımlar toprakla temas etmediği için çürüme, kaplumbağa zararı vb gibi olumsuz şartlar azaltılmış, ayrıca havalanma ve güneşlenme iyileştirilmiş, budama,zirai mücadele, hasat gibi her türlü kültürel uygulamalar kolaylaşmış ve etkinliği artmış olacaktır.
Birim alandaki ilk tesis maliyeti daha yüksek olmakla birlikte modern bağlarda birim alana verimin daha yüksek olması, ürün kalite ve kantitesinin artması ile tesisin kısa sürede kendisini amorti etmesi mümkündür.
İhsan EMİRALİOĞLU
İl Müdürü