Bakan Ünal,çalışmaların başlayacağı müjdesini verdi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Yazma Eserler Kurumu yeni dönemde alanında ilk olacak yeni çalışmalara imza atacak.
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, bakanlığına bağlı Türkiye Yazma Eserler Kurumu’nun İstanbul’daki merkezinde incelemelerde bulundu. Bakan Ünal, kurum çalışmalarıyla ilgili bilgi alırken, kurumun yeni dönem hedefleri de bu ziyarette belirlendi.
Merkezi İstanbul Süleymaniye’de bulunan ve Türkiye’de üç bölgede, 17 ilde, 22 kütüphanede hizmet veren kurumun bünyesinde yaklaşık 187 bin yazma ve 305 bin matbu eser bulunuyor. Türkiye Yazma Eserler Kurumu, yazma eserlerin korunması, eserlerin restorasyonu ve yeni yayınların basılması faaliyetlerini yürütüyor.
Ülkemizin yazma eserlerini tek çatı altında toplamayı hedefleyen kurum, yeni dönemde birçok projeyi hayata geçirecek. Dünya örneklerine de uygun şekilde yapılandırılacak çalışmalarda öncelikle ülke genelinde el yazması eserlerinin tamamının tespiti, sınıflandırması ve katalog çalışması gerçekleştirilecek. Ardından internet üzerindeki bir portalden tüm eserler okuyucuya ulaştırılacak.
Kurum bünyesindeki yazma eserlerin tamamı gözden geçirildi ve restorasyon ihtiyacı olan yaklaşık 25 bin eser tespit edildi. Bu kapsamda büyük çaplı bir restorasyon projesine girişilecek. Bunun için bütçe, teknik altyapı ve personel olarak gerekli şartlar oluşturulacak.
Restorasyonuna başlanan eserler arasında dünya bilim tarihi açısından çok önemli olan 62 ciltlik Hayvan Ansiklopedisi dikkat çekiyor. Ebü’l-Feth Muhammet b. Muhammet’in (1415-1501.) Keşfü’l-Beyân an Sıfâti’l-Hayevân isimli eseri 1487-1501 yılları arasında kaleme alınmış ve orijinal haliyle günümüze ulaşmış. Bütün olarak dünyada tek nüshası Ülkemizde bulunan eserin Restorasyonu tamamlanarak e-kitap şeklinde kurum tarafından yayınlanacak.
Yayıncılık alanında ise yüzyıllar öncesinden günümüze ulaşan, ancak hiç tercümesi yapılmamış eserler okuyucuyla buluşacak. Bu kapsamda Ortaçağ ilim ve tıp dünyasının en önemli eseri olan İbni Sina’nın El-Kanun fi’t-Tıb isimli eseri, Osmanlıca’dan latinize edilerek yayına hazırlanıyor. Kurum tarafından yayınlanacak olan eser 6 cilt olarak planlanmaktadır. Ayrıca bu kapsamda Zemahşerî’nin (m.1144.) el-Keşşâf isimli Kur’an Tefsiri de Türkçesiyle birlikte yakın bir zaman da yayınlanmaya başlayacak.
Bakan Ünal, tüm bu çalışmalar için gerekli bütçe ve personel ihtiyacı için de çalışmaların başlayacağı müjdesini verdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Türkiye Yazma Eserler Kurumu’nun restorasyon ve şifahane kısmında yapılan çalışmaları yerinde inceledi, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi ve yazma eserlerin korunduğu depolarda yürütülen faaliyetlerle ilgili bilgi aldı.