7.“Sosyal Uyum Çalıştayı” Kahramanmaraş'ta Yapıldı
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı personeline yönelik düzenlenen “Sosyal Uyum Çalıştayı”nın yedincisi 8 Ekim 2019 Salı günü Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi.
[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/kahramanmaras-sosyal-uyum-calistayinin-yedincisine-ev-sahibi-oldu-163713h.html" size="medium" icon_type="general foundicon-star" icon_position="left" shape="square" color_class="otw-red"]Habere Ait Tüm Fotoğraflar[/otw_shortcode_button]
Uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamında bulunan yabancılarla ev sahibi toplumun sosyal uyumunu arttırmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı personeline yönelik düzenlenen çalıştay; Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Mahmut HERSANLIOĞLU, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Mülteci Koruma Müdürü Andrea INGHAM, İl Müftüsü Celal SÜRGEÇ, İl Millî Eğitim Müdürü Cemal YILMAZ ve Kahramanmaraş İl Göç İdaresi Müdürü Harun DEMİRKOL’un katılımı ile gerçekleştirildi.
Programın açılışında konuşan Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Mahmut HERSANLIOĞLU: “Suriye bugün darmadağın ve o insanların can güvenliği olmadığı için kardeşi gördüğü akrabası gördüğü dindaşı gördüğü Türkiye Cumhuriyeti Devletine sığınmış ve burada hayatını idame ettirmeye çalışan 3 milyon 600 bin civarında Suriyeli kardeşimiz var. Onlar bizim kardeşimiz, onlar bizim sınır illerimizin akrabaları, onlar bizim dindaşımız, hepsinden önemlisi onlar insan medeniyetinin merkezine insanı koymuş bu milletin elbette ki duruşu bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve büyük Türk milletinin gösterdiği tablodur bunun ötesi bize yakışmaz.” dedi.
Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU çeşitli kurum ve kuruluşlar ile birlikte gerçekleştirilen uyum faaliyetlerinin altını çizerek: “Uyum konusunu göçün ikinci bir aşaması olarak değerlendiriyoruz. Göçmenlerin uyumu noktasında göç politikasını 2018 yılında eski adıyla Göç Politikalar Kurulu, bugünkü adıyla Göç Kurulu’nda Uyum Strateji belgesi ve Ulusal Eylem Planı ile beraber hazırlamış olduk. 2018-2023 yılları arasında uyum konusunda tüm kamu kuruluşlarının ne yapması gerektiği, neler yapacağını ve yapmış olduğu faaliyetleri değerlendireceği bir yol haritası.” dedi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Mülteci Koruma Müdürü Andrea INGHAM etkinliğe ev sahipliği yapan Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne şükranlarını ileterek şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’taki bu etkinlik sizler gibi kanaat önderlerinin toplumun sosyal bütünleşmesinde kilit bir rol oynaması hasebi ile sosyal uyum gelişimini daha önemli kılmaktadır.”
İl Müftüsü Celal SÜRGEÇ: “Bu insanlık sorununa karşı kayıtsız kalmadık. İlimizde gerek konteyner kentte, gerekse şehir içerisinde Suriyeli kardeşlerimize karşı din hizmetlerini yürütmeye çalışıyoruz. Özellikle konteyner kentte 3 tane camimiz var, orada 3 görevlimiz var. Camilerde imamlarımız var onlar orada görevlerini yerine getiriyor. 21 tane kuran kursu öğretmenimiz var.” açıklamasında bulundu.
İl Millî Eğitim Müdürü Cemal YILMAZ ise konuşmasında “Yaklaşık 650 binin üzerinde öğrencimiz eğitim sistemimize entegre edilmiş durumda. İlimizde de şuanda 29 bin 403 kayıtlı olan okul çağı öğrencimiz var. Bunlardan 22 bin 64’ ünü yani yüzde 77’sini anasınıfından liseye okullaşma imkânına kavuşturmuş olduk. Bu yurdun çocuklarına verdiğimiz eğitim standartlarında aynı sırada, aynı hoca, aynı kitaplarla, aynı ortamı onlarla paylaşmak suretiyle çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmiş olacağız. ” dedi.
Kahramanmaraş İl Göç İdaresi Müdürü Harun DEMİRKOL: “Müdürlüğümüzün kapısını bir yıl açık tuttum. İletişimin birinci yolu insanları dinlemekten geçiyor. Bir yıl Suriyelilerin tamamını dinledim. Bir yılın sonunda evlenme, yol izin belgesi, adres değişikliği, yeni doğan bebeklerin kaydı, kimlik bilgilerinin güncellenmesi bu konu Maraş’ta pilot uygulama olarak başlamıştı. Şuan 93 bin Suriyeli misafirimizin güncellenmesini bitirmiş durumdayız.” şeklinde konuştu.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Göç Uzmanı Emrullah OKUR’un “Yabancıların Sosyal Uyumları ve Doğru Bilinen Yanlışlar” konusunda sunum yaptığı çalıştayda; İl Göç Uzmanı Osman ÖRGE Yabancıların Hakları, Yükümlülükleri ve Sosyal Uyumları, Diyanet İşleri Başkanlığından Abdulkadir BEKİROĞLU Yabancıların Din Hizmetlerinden Etkin Faydalanması ve Yönlendirilme Mekanizması, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden Hasan Hüseyin MİNAZ ve Abdullah KOYUNCU Yabancıların Uyum Güçlükleri, Nedenleri ve Saha Gözlemleri, Millî Eğitim Bakanlığından Ercan BARAN Yabancıların Okul Kaydı ve Yönlendirme İşlemleri konularında bilgilendirme sunumları yaptı.
Soru-cevapların da yer aldığı çalıştay iki oturum şeklinde gerçekleştirildi. Yabancılara doğrudan hizmet sunan Diyanet İşleri Başkanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı personeline yönelik toplam 17 ilde düzenlenmesi planlanan Sosyal Uyum Çalıştayları farklı illerde de gerçekleştirilmeye devam edecek.