21. yy'da İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Projesi
Kahramanmaraş Dulkadiroğlu TOKİ 21. Yüzyıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından yürütülen, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün Operasyon Faydalanıcısı olduğu, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın Sözleşme Makamı olduğu 17,6 Milyon Avroluk Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin (MİSGEP) hibe bileşeni kapsamında “21. Yüzyılda İş Sağlığı ve Güvenliği (İHOS)Projesi”nin açılış toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İş Sağlığı ve Güvenlik Birimi Daire Başkanı Abdulhamit KARATAŞ, İş Sağlığı Güvenliği Genel Müdürlüğü, İş Sağlığı Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitü Başkanı Sakine OVACIKLI, AÇSHB Avrupa Birliği Mali Yardımar Daire Başkanı Süreyya ERKAN,İl Milli Eğitim Müdürü Cemal YILMAZ, Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdür Harun KURT, Sektör ve İşletme Temsilcileri, İlimizde Faaliyet Gösteren Mesleki ve Teknik Eğitim Kurum Müdürleri ve Öğretmenlerin katılımıyla çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Okul Müdürü Ali BADEM yaptığı selamla konuşmasında projenin okuluna, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını dileyerek emeği geçen herkese teşekkür etti. Selamla konuşmasından sonra projenin tanıtım sunumuna geçildi, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Doğukan Cihan TÜRK ve Ertuğrul TEKEREK Projenin tanıtımını yaptılar.
Sunum Sonrası değerlendirme konuşmalarını İl Milli Eğitim Müdürü Cemal YILMAZ, MEB Destek Hizmetleri İSGB Daire Başkanı Abdülhamit KARATAŞ, İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitü (İSGÜM) Başkanı Sakine OVACIKLI ve Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya ERKAN tarafından yapıldı.
İl Milli Eğitim Müdürü Cemal YILMAZ değerlendirme konuşmasında, projenin öğrencilerde iş sağlığı ve güvenliği algısı oluşturacak olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Proje kapsamında kurulacak olan iş hijyeni test ve analiz laboratuvarının Kahramanmaraş ve çevresindeki ihtiyacı karşılayacak olması bakımından önemli olduğunu belirterek, projeye destek veren AÇSHB yetkililerine, MEB yetkililerine teşekkür etti.
İş Sağlığı ve Güvenlik Birimi Daire Başkanı Abdulhamit KARATAŞ, konuşmasında koruyucu ve önleyici tedbirlerin ülke ekonomisine yaptığı katkının çok fazla olduğunu belirterek projede görev alan herkesi tebrik etti. Milli Eğitim Bakanlığı adına Genel Müdürlüğe teşekkürlerini sundu. Son olarak bu tip projelerin yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, projenin hayırlara vesile olması dilekleriyle herkese selamlarını iletti. Hibe desteği için 400’e yakın başvuru geldiğini, 37 başvurunun kabul edildiğini ve 7 meslek lisesi projesine destek sağlandığını belirterek Kahramanmaraş TOKİ 21.Yüzyıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni hibe desteğinden faydalanmaları bakımından tebrik etti.
Temel gayemizin tek bir çalışanımızın dahi iş kazası veya meslek hastalığı ile karşılaşmasının önüne geçmek olduğunu ifade eden İş Sağlığı Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitü Başkanı Sakine OVACIKLI, bu bağlamda meslek lisesi öğrencilerine yönelik olan bu projenin çok kıymetli olduğunu belirtti. Sanal gerçeklik merkezinin çağımız öğrencilerine ulaşmak adına en etkili yollardan biri olduğunu söyleyen OVACIKLI, projenin il genelinde faydalı olacağına ve İSG kültürünün oluşmasına büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtti.
Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya ERKAN konuşmasında, projelere desteklerinden dolayı Genel Müdürlüğe teşekkürlerini iletti. Projenin çıktı ve sonuçlarına başarılı bir şekilde ulaşmasını temenni ettiğini belirterek, proje açılış toplantısının hayırlara vesile olmasını diledi.
Genel hedefi İSG kültürünün çalışma hayatında en üst düzeyde yaygınlaştırılması, özel hedefi de Kahramanmaraş genelinde iş sağlığı ve güvenliği farkındalığının artırılması ve İSG kültürünün oluşturulması olan 21.Yüzyılda İş Sağlığı ve Güvenliği Projesi’nin hedefine ulaştırılabilmesi için azami gayret gösterilmesi ve proje çıktılarının yaygınlaştırılması temennileriyle açılış toplantısı sonlandı.