30 Mart Yerel Seçimleri için Cumhuriyet Halk Partisi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Ünal Ateş Soma Faciası için bir mesaj yayınladı.

Değerli Basın mensupları;sevgili arkadaşlarım

Ülkemiz  son yılların yaşadığı en kara günü yaşamaktadır.

Dün Soma da  yangın sadece madeni yakıp kavurmadı,bizimde Yüreğinde insani duygu taşıyan her yurttaşımızın da yüreğini yaktı kavurdu.

Çok ciddi bir facia ile karşı karşıyayız.Şu an açıklanan resmi rakam 201 madenci kardeşimizin hayatını kaybettiği yönünde.Ama çok daha vahim olanı bu sayının 400 lere kadar çıkabileceği yönünde.Bu ne demektir?Böyle bir olayın tek kelimelik tarifi REZİİLLİK tir.Çalışan işçilerimizin ölüm kaderi olmamalıdır.Efendim böyle kazalar olur demek işin kolaycılığı ve en hafifinden ahlaksızlıktır. Alınacak basit önlemlerle bu tür kazaların önüne geçmek mümkündür.

Sadece partili,tanıdık,akraba diye her yere ruhsat verilirse,kontrollerde bu filancanın yakını akrabası arkadaşı diye eksiklikler göz yumulursa ve her şeyden önemlisi bu ülkede çıkarılan her yasa sulandırılır ve bu ülke sistemle değil ahbap çavuş ilişkisi ile yönetilirse sonuç bu olur.

Bakın geçen yıl bir İş sağlığı ve güvenliği yasası çıkarıldı.Özü itibariyle doğru bir yasa idi.Ama yasa çıkar çıkmaz sulandırılmaya başlandı.Her önüne gelen 15 gün kursa gidip formaliteden uyduruk bir sınavla iş güvenliği uzmanı yapıldı.Yetmedi çok tehlikeli yerler olan madenler,inşaatlar,kimyasal fabrikalar vb yerlere  görevlendirilecek uzmanlar için yine sırf belge dağıtmak için ilkokul çocuklarının cevaplayacağı basitlik de uydurma sınavlarla tekrar belge dağıtıldı.Hayatında hiç inşaat görmemiş,maden görmemiş,ömründe çamaşır suyunun kimyasal olduğundan habersiz ve ilğili mesleklerle iğlisi olmayanlara görevler verildi.Bakın bir madende çalışacak ve bu önlemleri alacak iş güvenliği uzman örnek olarak söylüyorum 10 TL ye çalışıyorsa tecrübesiz bilgisiz ama devletin verdiği uyduruk belgelere sahip olanlar 2-3 TL ye çalışmaya başladılar.Siz bir gıda mühendisini,bir ziraat mühendisini bir teknik öğretmeni inşatta,maden de görevlendirirseniz,bir makine mühendisini hayatında görmediği bir gıda üretim tesisine gönderirinseniz iş güvenliğini sağlayamadığınız gibi ölümlerin artmasına sebep olusunuz.İşte temel yanlışlıklardan biri bu.

Türkiye nin başı sağ olsun bir4daha böyle acılar yaşanmasın demekle kazaları önleyemezsiniz.Bu ülkenin bu tür olaylarla karşılaşmaması için seçip gönderdiklerimiz adam gibi yasa yapıp bu çıkan yasaların adam gibi uygulanması temel şarttır.

Yüreğimiz yanıyor acımız büyük Yüce Rabbim hepimize sabır ve dayanma güzü versin.Şehitlerimize Rahmet diliyor yeraltındaki kardeşlerimiz için dua edip umutla bekliyoruz.